петак, 21. новембар 2014.

posna slava....

 Predlozi za posno predjelo





Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
(njih ću vam predstaviti u sledećem postu), odlična su podloga za aperitiv, a znamo da tako počinje svako slavlje kod nas, pa i slava ;)

Salata od šargarepe

 



Potrebno je: 
4 šargarepe
1 ljuta papričica
2 čena belog luka
seckani peršun
so, ulje
sirće, biber
Priprema:
Šargarepe izrendajte sitno i odložite u posudu. Papričicu propeckajte na ringli pa je iseckajte sitno (bez ljuštenja). Dodajte je u posudu sa šargarepom zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom. Posolite salatu po ukusu, dodajte biber, sirće i ulje i sve dobro promešajte.

Salata od tunjevine

 

 

Potrebno je:
1 konzerva tunjevine
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka 
1 crvena paprika iz turšije 
ulje, so, biber 
seckani peršun 
Priprema:
Tunjevinu ocedite od ulja i izručite u posudu. Krastavčiće, papriku, luk i peršun sitno iseckajte i dodajte u posudu sa tunjevinom. Dodajte so, ulje i  biber i sve lepo promešajte. Služite malo rashlađeno.

 Posna salata od praziluka i krompira 

 

Potrebno je:  
3 srednja krompira 
1 veći struk praziluka 
200 g light (posnog) majoneza 
malo bibera i soli 
Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom, ohladite pa oljuštite i iseckajte na sitnije kockice. Praziluk takodje isecite na sitno, posolite i izgnječite malo rukama da se opusti. Pomešajte krompir i praziluk sa majonezom, pobiberite po ukusu i to je to.
Uživajte, salata jej zaista izvanredno ukusna!

Posna salata od tunjevine i pirinča

 

 

Potrebno je:
150 g pirinča
1 konzerva tunjevine (200 g) 
1 glavica crnog luka 
1 čen belog luka 
2 crvene paprike 
2 zelene paprike
vegeta, so, 
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
Pirinač skuvajte, ocedite suvišnu vodu i ohladite. Papriku, možete i onu iz turšije, sitno iseckajte, tako uradite i sa crnim i belim lukom. Dodajte konzervu tunjevine i začine, sve lepo promešajte.
Služite kao predjelo, rashladjeno.

Šarena salata

 

 

Potrebno je:
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.

Takodje, moja preporuke za posno slavsko predjelo su:

Suve paprike sa kupusom



Pihtije od boba

 

 Posne žerbo kocke


Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.

Sledeći na mom popisu za isprobavanje je kolač upravo sa sličnim takvim koricama, čuvena madjarica. Nadam se uspehu. Ali o tom potom, prvo da prodje slava i sva gužva oko nje.  Ove žerbo kocke sam upravo danas napravila za predstojeću slavu, slike pripreme su "taze", ali još nisam stigla da ih isečem pa zato prilažem slike od prošle godine, da vas ne zbuni ovaj novogodišnji dekor ;)



Potrebno je:
(original recepta) 
250 ml kisele vode  
20 gr kvasca  
1 kašičica šećera  
2 dl ulja   
oko 500 g brašna
250 gr mlevenih oraha  
250 gr šećera (od toga 50 g aromatičnog, kolač miriše fantastično sa njim;)) 
12 prepunih kašika džema od kajsije za premazivanje kora 
Priprema:
Kiselu vodu malo zagrejte pa rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da se aktivira. Dodajte ulje i umesite mekano testo uz postepeno dodavanje brašna. Testo podelite na 5 jednakih loptica (možete ih izmeriti na vagici kako bi bile baš iste težine i iste debljine kasnije kad se ispeku). Razvite prvu koru tanko i prebacite je u pleh dimenzija 25x33cm koji ste obložili pek papirom. 
Moj postupak razvijanja kora išao je ovako: Pleh sam obložila papirom. Poseban papir sam izmerila na željenu dimenziju, odsekla malo veće dimenzije od izmerenih i preklopila ga oblikujući buduću koru (sl.1.). Na njemu sam u okviru preklopljenih ivica razvijala koru. Zatim sam preko te kore postavila papir dimenzija malo većih nego što je sama kora, prešla lagano oklagijom preko (sl.2.), okrenula koru zajedno sa oba papira i odlepila onaj na kome sam razvijala pa prebacila na pleh, a zatim lagano odlepila papir za prebacivanje (sl.3.) koji sam posle koristila za prebacivanje svih pet kora. Veoma jednostavno, mada sam ga ja možda malo uplela :D  Kore su fine za rad, masne su i ne lepe se za papir, lako ih je prebaciti u pleh. Ne klize sa papira pa nema bojazni da će u toku prebacivanja skliznuti.



Kako koju koru stavite u pleh, tako je namažite sa po 3 prepune kašike džema od breskve ili kajsije (sl.4.) i posipite mešavinom šećera i mlevenih oraha (sl.5.). Ukoliko ste napravili svoj aromatični šećer, obavezno ga upotrebite u ovom kolaču, pomešajte ga zajedno sa mlevenim orasima i šećerom i tu mešavinu podelite na 4 jednaka dela pa posipajte preko kora. Redjajte kore i fil, a zadnju koru ne premazujte već je samo izbockajte viljuškom odozgo kako u toku pečenja ne bi popucala i podigla se (sl.6.). 
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 25 minuta. Možete g preliti glazurom od čokolade odozgo, ali lično smatram da nema potrebe, i ovako je sasvim lep kolač. Ostavite da se ohladi pa isecite na kocke. Najbolje je napraviti ga par dana ranije, jer tada kore budu vlažnije i sočnije. 

 Šarena oblanda




U prošlom postu obećala sam vam recept za jednu odličnu oblandu. I evo ga! Recept je za svaku preporuku, isproban sa moje strane i biće ponovljen sigurno još koji put. A oblanda je dekorativna i veoma ukusna, sa orasima, keksom i čokoladom, relativno jednostavne pripreme i fantastičnog ukusa. 

Sledi recept...



Potrebno je:
3 dl mleka
300 g šećera
250 g margarina
300 g mlevenog keksa
300 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
1 vanil šećer
1 veće pakovanje oblande



Priprema:
U šerpu stavite mleko sa šećerom i prokuvajte ga. Dodajte margarin i mešajući otopite. Sklonite sa ringle pa dodajte keks i orahe. Sve dobro izmešajte. Smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu, promešajte da se lepo sjedine, a u drugi deo dodajte vanil šećer i dobro promešajte.
Dok je fil vruć filujte oblandu naizmenično tamnim i svetlim filom. Fila ima taman toliiko da premažete po dva lista u tankom sloju. Odozgo stavite peti list i oklagijom pređite preko da bi lepo spojili listove sa filom, ali sasvim lagano, ne pritiskajte previše. Pokrijte oblandu folijom i opteretite je nekim čvrstim predmetom odozgo, pa je ostavite da se stegne. Isecite je tek sutradan i poslužite.


Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači


Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Predlozi za posno predjelo




Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita

Posne žerbo kocke


Ne znam kakvog je ukusa pravi žerbo kolač. Nisam jela. Nisam ni pravila. Ali je posan izuzetno bogat i ukusan kolač. Dugo sam imala pravu malu fobiju od korica koje se tanko razvlače i peku u ili na okrenutom plehu. Sve dok prošle godine nisam rešila da se oprobam baš na ovom kolaču. Uspeh nije izostao. Opšti zaključak je da nikakva posebna majstorija nije potrebna, samo malo strpljenja i umešnosti. Svaki minut uloženog truda na kraju se višestruko isplati. Kao nagradu za svoj rad i trud dobijete veoma izdašan kolač, sa punim ukusom oraha. A što je najbolje u svemu, može da stoji danima, sve je bolji i bolji.

Sitni kolači


Počela je sezona slava pa ću vam predstaviti nekoliko vrsta provereno dobrih sitnih kolača koje možete pripremiti za posluženje. Ovo su uglavnom posni kolači, ali naći će se tu i poneki masni ;)
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.

Нема коментара:

Постави коментар