петак, 21. новембар 2014.

http://moje-grne.com/category/posna-jela

Posne šarene projice

Posne šarene projice
Potreban materijal:
Napomena: Šolje ili šoljice – mera za šolju je 250ml. U svakom slučaju istom šoljom merite sve navedene sastojke. Bitan je odnos, tako da možete koristiti i one male šoljice za kafu.
3 šoljice pšeničnog brašna
3 šoljice kukuruznog brašna
3 šoljice gazirane mineralne vode
3 šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
malo soli
3-4 kisela krastavčića
3 kisele crvene paprike
3 kuvane šargarepe
Priprema:
U činiju za mućenje staviti oba brašna, prašak za pecivo, so, vodu i ulje, pa umutiti mikserom. Dodati sitno iseckane krastavčiće, papriku i narendanu šargarepu i sjediniti sve lepo. Sipati masu u pleh za mafine malo namašćen uljem i posut brašnom (ako koristite papirnate korpice, onda nema potrebe). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20-25 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom da li se pečene. Pečene projice ostaviti da se malo prohlade u plehu, pa izvaditi.
Recept je isproban sa bloga „Globus pod sačem“

Pita 3 u 1

Pita 3 u 1
Potreban materijal:
500g tankih kora za pitu
400g šampinjona
2 glavice crnog luka
2-3 praziluka
200g spanaća
150g pirinča
so, mleveni crni biber
ulje
mineralna gazirana voda
Priprema:
Skuvati pirinač i ocediti od viška vode ako je potrebno. Na ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dodati šampinjone iseckane na tanke listiće i sve zajedno dinstati dok ne omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Praziluk iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju u posebnom tiganju. Spanać oprati i iseći na rezance. Skuvani pririnač podeliti na 3 dela. U jedan deo dodati izdinstane šampinjone i luk, u drugi izdinstani praziluk, a u treći spanać. Sve lepo izmešati i sjediniti. Četvrtasti pleh za pečenje podmazati sa malo ulja. Slagati 4 kore jednu preko druge, a svaku poprskati sa kašikom ulja i mineralne gazirane vode. Na četvrtu koru rasporediti nadev od praziluka i pirinča, a zatim istim postupkom ponoviti ređanje sa još četiri kore, pa staviti nadev od šampinjona i pirinča, i na kraju rasporediti još četiri kore i staviti fil od spanaća. Prekriti sa dve-tri kore odozgo, poprskati sa malo ulja i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 45 minuta. Gotovu pitu prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti tako 10 minuta. Kad se malo ohladi iseći na kocke i poslužiti. Pita je lepa i topla i hladna.
Recept je isproban sa bloga „La cuisine creative“ sa nekim malim izmenama. U originalu se ređaju u filuju po četiri kore i uvijaju u rolat. Tako dobijete tri rolata, sa različitim filovima. Ja sam pitu ređala klasično, ne kao rolate, tako da su svi filovi bili spojeni u jednoj piti.

Posne pihtije

Posne pihtije
Potreban materijal:
200g šargarepe
200g krompira
200g ribe po želji bez kostiju (najbolje fileti oslića)
veza svežeg peršuna
začin C
1l vode + 200/300ml
50g posnog želatina u prahu
Priprema:
U 200-300ml hladne vode rastopiti želatin. 1l vode u kojoj je stavljen začin po ukusu prokuvati. Kada provri dodati nabubreli želatin i mutiti žicom. Masa treba da bude „vodena“. Predhodno skuvati šargarepu, krompir i ribu, pa iseći sve na sitne kockice. U tepsiju poređati povrće i ribu, malo posoliti i preko staviti sitno seckani peršun. Preliti skuvanom masom i ostaviti da se stegne. Seći na željene kocke. 

Pita sa pirinčem i šampinjonima

Salata od tunjevine

Salata od tunjevine
250gr šarene testenine skuvati kao na uputstvu na ambalaži. Ohladiti pa dodati 2-3 čena sitno seckanog belog luka, 200grama mariniranih pečuraka i 1 konzervu oceđene tunjevine. Posoliti i preliti soja sosom.

Posna predjela

Posne susam korpice & Posna salata


Posna salata sa tunjevinom


Oslić na kiselom kupusu

Posna predjela        


Oslić na kiselom kupusu
Potreban materijal:
3 kašike maslinovog ulja
200g perca mladog crnog luka
500g kiselog kupusa
400g Frikom oslića HEK
pola kašičice lovora u prahu
2 kašičice aleve paprike
so i mleveni biber po ukusu
Priprema:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno naseckana perca mladog luka, a zatim dodati sitno naseckani kiseli kupus, naliti sa dve čaše vode, poklopiti i kuvati nekih pola sata. Po potrebi nalivati vodom, ali ne previše. Rernu zagrejati na 200C. Kupus začiniti lovorom, alevom paprikom, solju i biberom po ukusu i dobro promešati. Preko kupusa poređati komade oslića, a zatim sve staviti u zagrejanu rernu i peći nekih 45 minuta. Poslužiti toplo.

Pohovani fileti oslića

Pohovala sam ih na razne načine, ali ovo je definitivno način na koji se nama fileti oslića najviše sviđaju. Mojoj deci se jako dopadaju i često im pohujem. Brzo se priprema, i još brže pojede, pogotovo ako pride imate i serviran pomfrit.
Pohovani fileti oslića
Potreban materijal:
700g smrznutih fileta oslića
3 sa vrhom kašike domaćeg belog kukuruznog brašna
mešavina začina
šafran
limun
ulje za prženje
Priprema:
Filete odmrznuti i iseći na željene komade. Brašno pomešati sa mešavinom začina, po ukusu. Valjati filete u brašno i pržiti na ulju sa svih strana dok lepo ne porumene. Vaditi i stavljati na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Gotove filete posuti sa malo šafrana i servirati sa kriškama limuna. Limun cediti preko fileta.

Suve paprike punjene semenkama od bundeve

Ovim starim jelom koje se nekada pripremalo u mom kraju zatvaram igricu „Ajme, koliko nas je“,gde mi je ovog meseca pripala čast da budem domaćica. Igricu je osmislila monsoon i bila prva domaćica, iz meseca u mesec ima nas sve više, a ja ću „štafetu“ predati dalje u iščekivanju nove teme za dva dana. Neću da kasnim, obećavam. :)
paprike-punjene-semenkama-bpaprike-sa-semenkama
(Za 4 osobe)
Potreban materijal:
8 srednjih suvih paprika
200gr praziluka
1 šargarepa
200gr očišćenih semenki bundeve
So, aleva paprika, mešavina začina
Malo svežeg peršuna
Priprema:
Suve paprike potopiti u toplu vodu da malo omekšaju. Praziluk i šargarepu sitno iseckati. Očišćene semenke bundeve samleti. Na malo ulja propržiti šargarepu i praziluk, začiniti po ukusu i u smesu dodati mlevene semenke bundeve, pa dodati na vrh noža alevu papriku i sitno seckani sveži peršun. Promešati i skloniti sa vatre. Puniti oceđene paprike i ređati u zemljani sud. Poređane paprike preliti sa malo ulja i staviti da se peku. Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 10-15 minuta.

Dedin oslić

Recept poslao Deda
dedinoslic-1
Potreban materijal:
Oslic hoki komada 4 ( 1.5-2 kg)
Limun kom.1
Persun
Sargarepa
Crni luk-glavica
Zacin C
So
Origano
Biber
Priprema:
Skinuti dok je zaledjena riba krilca i bodlje kojih je malo sa donje i gornje strane i posoliti , iseci sargarepu po duzini i postaviti poprecno pa na nju namestiti ribu preko. Rerna na 100, nekih 15 min. Preliti ribu sa prelivom: crni luk iseckan sitno, umucen sa zacinom c, origanom, biberom i sl…, malo zejtina, sipati belo ili crno vino, u tepsiju, staviti zelenis i peci, rerna na 250, izvaditi tepsiju i prekriti ribu sa isecenim limunom i peci jos neko vreme. Naravno posluziti sa kuvanim krompirom, vino po zelji, pivo, ko kako voli…
dedinoslic1-1
Vazna napomena:
Ako je sa voljenom osobom alone, obavezno sveca i jedan cvet, po mogucnosti crvena ruza….
Pre pocetka jela , obavezno poljubiti voljenu osobu.
Ovo se nikako ne sprema samo za sebe…


Pohovani fileti oslića u pivu

Pohovani fileti oslića u pivu
Potreban materijal:
Zaleđeni fileti oslića po vašoj potrebi
pšenicno brašno
pivo
so, biber
ulje
Priprema:
Filete oslića potopiti u hladnu vodu i ostaviti da se potpuno otopi. U međuvremenu napraviti mikserom smesu od brašna i piva, tako da bude nalik smesi za palačinke, ali samo za nijansu gušće. Kada se fileti otope treba ih dobro ocediti. Ako su komadi veći iseći ih na manje parčiće, posoliti i namazati začinom. Tako pripremljene filete uvaljati u brašno, a zatim uvaljati u već pripremljenu smesu od piva i pšeničnog brašna. U većem dubljem tiganju dobro zagrejati ulje pa na njemu pržiti filete oslića od 5 do 10 minuta. Pažljivo okretati ribu i paziti da ne zagori. Ribu stavljati na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.

Prebranac


prebranac
Potreban materijal:
– pola kg pasulja tetovca
– 1kg crnog luka
– 1 čen belog luka
– 1 supena kašika bibera
– 3 kašike paradajz pirea
– 1 dl ulja
– 3 lista lovora
Priprema:
Pasulj oprati, staviti u dublji sud, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri. Ujutru staviti da se kuva, kada provri prvu vodu prosuti, naliti svežu i vratiti na šporet. Kuvati na laganoj vatri dok ne omekša ali tako da zrna ostanu cela, ne valja kad se raspada. U drugoj šerpi na ulju upržiti 1kg luka (uvek ide duplo više luka od pasulja), dok ne postane „staklast“. Dodavati po malo i vodu u toku prženja. Kada je gotovo staviti beli luk, biber, vegetu i paradajz pire. U posudi u kojoj se peče pomešati pasulj zajedno sa onom vodom koja je ostala i uprženi luk. Dodati lovorov list i peći u rerni se sve to fino ne sjedini i zapeče.

Posna riblja pašteta i posne korpice

Sponzorisani post
Posna riblja pašteta i posne korpice
Slave su u svim srpskim domovima jedno od najznačajnijih porodičnih slavlja. Bilo da je vaša u zimskom ili letnjem periodu i bilo da pravite veću ili manju gozbu, posnu ili mrsnu, znamo da to zahteva dosta truda i ljubavi ali i poneki novi recept… svaki put. Kako bismo vas inspirisali i pomogli vam da za sledeću slavu dodate nešto zanimljivo na sto, pripremili smo za vas 16 novih recepata, predjela i poslastica, dostojnih svakog praznika. Odaberite one koji vam se najviše dopadaju i uživajte zajedno sa svim vašim gostima! Recepte su pripremale vrsne kuvarice i blogerke sa blogova Vojvođanskakuhinja.com, palachinkablog.com i Moje-grne.com. Za vas je sve odabrao, uredio i pripremio sajt NajboljaMamaNaSvetu.com a sve omogućio Doncafé.
Knjižicu sa 16 recepata „Predlozi za slavska predjela i sitne kolače“ u PDF formatu možete preuzeti ovde ili klikom na sliku ispod.
Predlozi za slavska predjela i sitne kolače
Potreban materijal:
Za korpice:
150g brašna + 2 kašike
100ml ulja
75ml gazirane mineralne vode
75g mlevenog kikirikija
Pola kašičice praška za pecivo
Pola kašičice soli
Pašteta:
130g margarina
2 kašičice senfa
1 konzerva tunjevine
1 konzerva sardine
50g praziluka
2-3 male grančice peršuna
3 manja kisela krastavčića
So, mleveni crni biber
Posna riblja pašteta i posne korpice
Priprema:
Korpice:
Potreban materijal za korpice staviti u činiju i umesiti glatko testo. Od testa kidati komade veličine oraha pa ih rukama oblikovati u metalne kalupe za pečenje, formirajući korpicu. Korpice peći u rerni zagrejanoj na 200C 15 minuta. Pečene korpice ostaviti da se ohlade. Od ove količine materijala izađe oko 20 korpica.
Pašteta:
Umutiti margarine sa senfom, dodati sitno seckani praziluk i peršun, kao i oceđenu tunjevinu i sardine. Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati na sitno rende narendani krastavac. Sve lepo sjediniti. Ostaviti da masa odstoji malo u frižideru pre punjenja korpica. Ohlađenim filom puniti korpice I ukrasiti po želji peršunom i maslinama.

Нема коментара:

Постави коментар