петак, 17. октобар 2014.

Recepti Domaci2

FETA ROLAT ...
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/1525094_738487009532267_482170479476028953_n.jpg?oh=d91a47be95a915bea7e64f6006b23e41&oe=54F88F81&__gda__=1421051004_dd082cfbd458bfe531fe512f101940dd
Sastojci

testo
500 gr mekog brašna
150 ml jogurta-sobne temperature
100 ml ulja
20 gr svežeg kvasca
50 ml tople vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kašičice sirćeta
fil
500 gr fete
100 gr seckane pršute ili panceta slanine
200 gr slanog-prženog kikirikija/seckanog

Priprema

U mlakoj vodi, rastopiti kvasac i dodati kašičicu šećera. Ostaviti ga tako desetak minuta. Brašno osoliti i dodati mu sve sastojke i na kraju vodu sa kvascem. Zamesiti testo. Testo je lako za rad, začas je elastično i rupičasto. Ostaviti ga da narasta sat vremena.

Fetu izgnječiti i dodati naseckanu pancetu ili pršut. Kikiriki iseckati u blenderu.


Naraslo testo podeliti na dve jufke. Testo je elastično, a šupljikavo.

Sledi rastanjivanje oklagijom.


Testo premazati polovinom fete i posuti polovinom kikirikija. Potapkati rukama. Saviti rolat i ubaciti ga u pleh obložen pek papirom. Sve to uraditi i sa drugim rolatom.


Premazati ih žumancetom, i ostaviti pola sata da dođu sebi. Posle pola sata uključiti rernu na 200 stepeni, a njih premazati, preostalim, dobro umućenim belancetom. Kada tako premažem testa lepa je i korica, a i njena boja. Oko pola sata ih peći, a seći kada se ohlade.

Cokoladne strudle ...
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/10592637_738485912865710_1615128541004087872_n.jpg?oh=af76ad29b6e3e4b4e66da752bc05b300&oe=54F50182&__gda__=1424931764_bc00fcf29aa517f5399724d72de3e03d
Sastojci

275 gr. brasna
150 gr. secera
150 gr. margarina
1 jaje
Glazura
150 gr. cokolada za kuvanje
za punjenje
150 gr. cokolade bilo koje

Priprema


Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti sat vremena u frizider.

Razviti testo oklagijom polovinu premazati belancetom pa na pola strane poredjati kocke cokolade preklopiti drugom polovinom testa pa seci na kocke.

Redjati kolace u pleh i peci na 160 stepeni 15-20 min.

Pecene kolace valjati u cokoladu i prosarati belim linijama.


Karamel torta...
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10675694_738486852865616_2550178063924677434_n.jpg?oh=dbb3614c97296b37787f0131d6525b3d&oe=54AF123A&__gda__=1420661378_2e004e72a4ec4144b499e3961b2753c5


Sastojci

Beze kore
10 bjeljanjaka
200 g sitnog šećera
1 žličica jabučnog octa
maaaaaalo soli (par zrnaca)
Krema
1 l mlijeka
10 žumanjaka
250 g karamela od lješnjaka
120 g gustina
40 g (vrećica) pudinga s okusom karamele
150 g šećera
100 g maslaca
200 ml slatkog vrhnja
noisette krema
300 g milkine noisette čokolade
200 ml slatkog vrhnja

Priprema

Izraditi 5 bjeljanjaka s malčice soli. Kad su napola ulupani, malo-pomalo dodavati šećer i na kraju jabučni ocat. Ulupati u čvrsti snijeg.

Peći u limu #26, obloženom papirom za pečenje - sat vremena na 150 stupnjeva.


Ponoviti postupak i s drugih 5 bjeljanjaka. - kako bi dobili dvije kore tj. dva biskvita.

Skuhati kremu:

Karamele otopiti u 2 dl mlijeka. Kada se otope preliti s 5 dl mlijeka. Dok to prokuha, izmiješati žumanjke, gustin, puding i šećer s preostalih 3 dl mlijeka i to ukuhati u karamele. U ohlađeno dodati izdrađeni maslac, a potom i izrađeno slatko vrhnje.

Za ganache: Ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i u vruće staviti 150 g čokolade.


Ovo će trebati ponoviti još jednom, kada se prvi sloj malo "stegne".

Slaganje:

Na tacnu staviti obruč od torte, na dno beze koru, na nju polovicu kreme, a preko kreme malo prohlađen ganache. Kada se malo "stegne", na ganache druga beze kora, druga polovica kreme i drugi dio ganacha. Posuti krupno sjeckanim prepečenim lješnjacima.

pijane kocke ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10387684_738486846198950_8817335775276001633_n.jpg?oh=90a64c3cebe53f292bcb34503f41448f&oe=54B61FEF
Sastojci

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica oraha (pola mljevenih pola sjeckanih)
6 žlica pšeničnog griza
2 žlice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo ili malo sode bikarbone
za preljev:
3 čaše po 2 dcl vode
3 čaše po 2dcl šećera
1-2 dcl ruma (ako će i mala djeca jesti onda malo ruma i arome ruma

Priprema

U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer, miksati dok se ne zapjeni i dodati orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro je te suhe sastojke, prije nego što se sipa u jaja i šećer, na suho izmješati u drugoj posudi a onda ih lagano uz miješanje dodavati jajima i šećeru. Izliti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju. Dosta je rijetko, da vas ne zbuni, ali kad nabubri griz i brašno sve će doći na svoje.


Peči 20-30 min na 180°C.

Dok se kolač peče u jednu posudu staviti 6 dcl vode, 6 dcl šećera i 1-2 dcl ruma i zakuhati, miješajući da se šećer otopi.



Kad je kolač pečen (probati drvenim štapićem za ražnjić...ako je čist kad se izvadi, pečeno je) odmah po njemu pomalo lijevati vruću tekućinu. Ima je jako puno i prekrit će kolač ali kad malo odstoji sve će upiti i dati divnu sočnost kolaču.

Slana svečana torta...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10625153_738486842865617_1206351726124250057_n.jpg?oh=ad78f5dab072ebe3abd76f86c5c33d00&oe=54B601C6

Sastojci

Za crveni biskvit:
425 ml pelata i žlica koncentrata rajčice
6 kom jaja
9 žlica brašna (oštrog)
80 gr maslaca
1 prašak za pecivo
sol, origano
Za zelenu filu:
paketić smrznutih kopriva (ili špinata)
250 ml vrhnja za kuhanje
100 gr naribanog polutvrdog sira
1-2 žlice pšeničnog griza
2 žlice maslaca
sol, češnjak
Ostalo:
300 gr narezane šunke

Crveni biskvit: žumanjke i ispasirane pelate staviti u posudu za miksanje, dodati soli, origana, koncentata rajčice i razmekšanog maslaca i miksati dok se sadržaj ne zapjeni. U tu smjesu sipati brašno pomijašano sa praškom za pecivo i na kraju lagano dodavati ranije napravljen snijeg od bjelanjaka. Sipati u namašćenu ili pek papirom obloženu tepsiju ili kalup za torte (ovisno da li hoćete četvrtastu ili okruglu tortu ... ja sam imala četvrtastu) i staviti peći 25-30 min na 180°C u prethodno zagrijanu pečnicu.

Kad se ohladi prerezati ga na pola.


Zelena fila: smrznute koprive (ili špinat) staviti topiti u posudu na maslac. Postepeno dodavati vrhnje za kuhanje. Kad prokuha, dodati sitno ribani polutvrdi sir, posoliti i začiniti sa češnjakom u prahu (ako se radi sa svježim, jako usitnjen dodati na maslac prije kopriva).

Štapnim mikserom usitniti smjesu i prema tome koliko su bili vlažni kopriva ili špinat dodati 1-2 žlice pšeničnog griza, da se ugusti.

Pripremljena crvena kora od biskvita odmah se premaže toplom smjesom. Preko nje stave se listići šunke i odmah drugi red zelene file i na kraju drugi dio biskvita. Lagano se stisne, da ne ostane negdje šupljine i spremi u frižider. Najbolje preko noći da se svi sastojci dobro prožmu i da se torta može lijepo rezati.


Triolada ...
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10670153_738486849532283_7133399165426881145_n.jpg?oh=043108475cd48e62ebb4b0136e5b53de&oe=54BE1AF5&__gda__=1421578025_a7fb8abff20588a889454292f8104f30

Sastojci

Tijesto:
6 jaja,
6 žlica šećera,
3 žlice ulja,
1 žlica kakaa,
2 žlice krušnih mrvica (prezle),
3 žlice brašna,
1 vrećica praška za pecivo.
Krema:
15 žlica šećera
1,5 l mlijeka,
2 pudinga od vanilije,
2 pudinga od lješnjaka,
2 pudinga od čokolade.
250 g margarina,
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje,
250 ml vrhnja za šlag.

Priprema

Tijesto:

Umutiti bjelanjke, te dodati šećer, žutanjke, ulje, mrvice, kakao, brašno i prašak za pecivo. Peci 30 min. na 150°.

Krema:

Izmiješati 5 žlica šećera i 2 pudinga od vanilije s malo mlijeka, odvojenog od 1/2 l. Ostatak staviti da zakipi i skuhati kremu.

Tako isto napraviti s pudinzima od lješnjaka i čokolade.

Ako nisam dovoljno jasna, znači, na dva pudinga ide po 5 žlica šećera i 1/2 l mlijeka.

Margarina podijeliti na 3 dijela. Kad se kreme prohlade u svaku dodati po 1/3 margarina. Pudinge mazati po biskvitu, boje slažite po želji. Na vrh staviti glazuru.

Glazura:

250 ml vrhnja za šlag staviti da zakipi , ugasiti vatru, staviti izlomljenu čokoladu neka odstoji 5 min. i miješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Preliti po kolaču.

Bounty torta ...
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10710893_738486839532284_1874729622273495010_n.jpg?oh=f6afa368e54a9930d54db09a9734c3aa&oe=54F69FC6&__gda__=1420838782_7bbbdef26fd32eb04d9d8319e44e13b1

Sastojci

Za podlogu:
300 g mlevenog keksa (petit ili neki drugi)
5 kašika kakaa
2 kašike šećera u prahu
100 g tamne čokolade
60 g margarina
oko 160 ml mleka
Za fil:
1 l mleka
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
12 kašika šećera
250 g margarina
300 g kokosa
Za ganache:
500 ml slatke pavlake
270 g tamne čokolade
Za dekoraciju:
2 kesice šlaga
150 ml mleka

Priprema

1

Prvo pravimo fil.

Od litre mleka uzmemo oko 2 dcl, izmešamo puding i šećer, a ostatak mleka stavimo na šporet da provrije. Ukuvamo puding i skinemo sa vatre kada se zgusne. Prekrijemo prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavimo da se hladi.
2

Zatim pripremamo podlogu.

Sameljemo keks, pomešamo ga sa kakaom i šećerom u prahu. Otopimo na šporetu margarin sa čokoladom i dodamo mlevenom keksu. Dobro izmešamo smesu kašikom, a potom postepeno dodajemo mleko i mesimo rukom dok ne dobijemo kompaktnu smesu koja se ne raspada, ali ne sme biti ni gnjecava.
3

Uzmemo odogovarajuću tacnu i stavimo na nju obruč od kalupa za torte prečnika 26 cm, i utisnemo na tacnu smesu od keksa, svuda ravnomerno rasporedimo i izravnamo.
4

Potom pravimo ganache.

Sipamo slatku pavlaku u sud i stavimo na šporet, zagrevamo je ali ne sme da proključa. Izlomimo čokoladu na kocke i ubacimo u slatku pavlaku. Isključimo šporet i mešamo na toploj ringli dok se čokolada skroz ne otopi i lepo sjedini sa slatkom pavlakom. Kada se sjedinilo, skinemo sa ringle i ostavimo da se hladi uz povremeno mešanje kašikom, da se ne bi stvorila korica.
5

Sada uzmemo ohlađeni puding i umešamo mikserom omekšali margarin. Penasto izmutimo a potom dodamo i kokos.
6

Na podlogu rasporedimo fil, a preko fila prelijemo ganache i ostavimo tortu na hlađenje u frižider preko noći.
7

Sutradan kada se ganache stegao, skinemo obruč sa tacne, i dekorišemo tortu šlagom po želji.
http://www.coolinarika.com/recept/951997/

SARENA TORTA ...
jedna od omiljenih u mojoj svesci recepata...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10599446_738486286199006_5768073244734280009_n.jpg?oh=731e11ae990f84414b0039b64142e1d7&oe=54BCF57E
Sastojci

ZA TAMNE KORE
6 jaja
6 kasika secera
1 kasika kafe - ne kuvane
4 kasike brasna
8 kasika mlevenih oraha
ZA BELU KORU
4 belanca
4 kasike secera
100 gr kokosa
1 kasika ulja
3 kasike brasna
ZA ZUTI FIL
2 jaja
2 dcl mleka
2 kasike gustina
4 kasike secera
1 kesica vanilin secera ili ekstrakta od vanile
100 gr putera
COKOLADNI FIL
4 zumanca
2 jaja
200 gr secera
1 kesica v. secera
1 puter
1 narandza, sok i korica
100 gr cokolade za kuvanje

Priprema

Za tamnu koru:

Umutiti zumance sa secerom, kasikom kafe, dodati brasno, mlevene orahe, sve dobro umutiti i na kraju dodati sjeg od belanaca. Sve izmesati sa spatulom ili mikserom, ali na najmanjoj brzini.

Kalup za torte br 26 pomastiti, posuti brasnom i izliti smesu. Peci oko 25-30 min provera cackalicom. Ja pecem na T 200, a vi prema svojoj rerni.

Pecenu koru ohladiti izvaditi iz kalupa i prerezati na dva dela da se dobiju dve kore.
Ako vam je lakse vi pecite svaku koru za sebe, sa pola mere po kori.....

Za belu koru:

Umutiti cvrst sneg od belanaca, secera, dodati kokos, ulje i brasno.

Peci oko 15 min...

ZUTI FIL:

Staviti mleko sa secerom i v.secerom da se kuva, Jaja i gustin dobro umutiti, smanjiti vatru i dodati smesu jaja i gustina ( najbolje procediti, da nema grudvica) Kuvati na laganoj vatri, dok se ne zgusne.

Puter izraditi i hladan krem sastaviti sa puterom, po zelji moze se dodati par kapi ekstrakta vanile.

COKOLADNI FIL:

Kuvati na pari 4 zumanca, 2 cela jajeta, secer, v. secer dok ne postane gusto. Skinuti sa vatre i dodati cokoladu izlomljenu na kocke, mesati dok se cokolada ne istopi.

Puter izraditi i sastaviti sa ohladjenim filom, sad dodati izrendanu koricu narandze i malo isjedjenog soka.

Sa ostatkom soka, malo poprskati kore.

SLAGANJE:

Prvo tamna kora, pa zuti fil u tankom sloju- cokoladni fil - bela kora -cok. fil - zuti fil - tamna kora -zuti fil - cokoladni fil

Munchmallow ...
https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10151317_738486279532340_4372456010529324881_n.jpg?oh=b9dbcfd953bdabf43d0c96deccafeb75&oe=54B9BF6B

Sastojci

Biskvit
6 žumanaca
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mleka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
za šaum
6 bjelanaca
12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
čokoladna glazura
100g čokolade za kuvanje
3 kašike vode
4 kašike ulja

Priprema

Umutiti žumanca sa šećerom.Tome dodati mleko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.


Umutiti čvrst sneg od belanaca.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim belancima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u sneg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli


Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta.


Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke

Jaffa užitak...
https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10407473_738486089532359_8109816308918551216_n.jpg?oh=eb565f47527dfad8cf4c53d67d3a55b0&oe=54AAC85E
Ako volite čokoladu i naranče svidjet će vam se i ovaj kolač...

Sastojci

Biskvit:
6 belanaca
6 žumanaca
10dkg šećera
20 dkg margarina-sobne temperature
3jušne kasike kakaa
2 kasike brašna
1 pecivni prašak
Krema:
0.5 l pavlake za šlag
20 dkg čokolade za kuvanje
10 dkg Jaffa čokolade
naribana korica jedne naranče

Priprema

Biskvit:

Penasto umutiti omekšali margarin sa šećerom,zatim dodati žumanca i dobro izmiksati.U posebnoj zdjeli izmješati brašno,kakao i pecivni prašak,to lagano prosejati u smesu od žumanaca i izmešati.Na kraju lagano umešati snieg od belanaca(ručno):Biskvit staviti u zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva oko 15min.(provjeriti čačkalicom).

Krema:

Pavlaku zagrejati do vrenja te njime preliti izlomljenu čokoladu,dodati koricu od naranče i sve dobro izmešati da se čokolada otopi.Vrucom kremom preliti biskvit i ostaviti da se dobro ohladi i krema stegne.

Нема коментара:

Постави коментар