петак, 12. септембар 2014.

tortelina....




 Pileci martas

Danas mi je trebalo neko jednostavno, brzo jelo i odluka je pala na Milkicin/Damirov martas :)
Damir za ovo jelo kaze sledece: "To je madjarsko seljacko jelo, a u nekim delovima Vojvodine zovu ga i pileci ajmokac. Moze da se pravi od bataka i karabataka, od junetine ali nekako je najlepsi od pileceg belog mesa."


Pileci martas   

Sastojci:
1 pilece belo meso bez kostiju
1 veci luk
1 kasicica vegete
1 veza persunovog lista ili 2 kasike suvog
2 ravne kasike brasna
1/2 kasicice bibera
1 kasicica slatke aleve paprike

Priprema:
Na malo ulja izdinstati sitno iseckan luk. Dodati na kockice iseckano belo meso, vegetu i soli po ukusu. Zatim dodati persunov list i naliti vode da prekrije meso. Kuvati na laganoj vatri dok meso ne omeksa.

Brasno, biber i alevu papriku razmutiti sa otprilike pola decilitra vode, smesa treba da bude gustine kao smesa za palacinke. Sipati tecnost u kuvano jelo i pustiti da krcka jos desetak minuta, povremeno promesati.
Posluziti uz kuvanu palentu ili pirinac.


* U odnosu na originalni recept smanjila sam kolicinu brasna i zacina zbog male dece. Ako zelite ljutkastije i jace jelo skoknite do Damirove (originalne) verzije :)

Нема коментара:

Постави коментар