четвртак, 11. септембар 2014.

razno...


KOLAČ OD JABUKA


KOLAČ OD JABUKA
Sastojci
BISKVIT:
3 jaja
3 male šalice šećera
3 male šalice ulja
3 male šalice mlijeka
8 malih šalica brašna
1 prašak za pecivo
NADJEV:
1 kg jabuka
JOŠ POTREBNO:
šećer u prahu ili cimet
Priprema
Izmiksati jaja i šećer, te dodati sve ostale sastojke i još miksati.
Pola smjese izliti u namašćeni i pobrašnjeni lim (cca 30x22cm), te peći na 200 Celzijevih stupnjeva dok se ne napravi korica.
Dodati jabuke-koje smo prethodno naribali i izdinstali.(oko 15 min dinstanja)
Preliti ostatkom smjese biskvita i peći još cca 15-tak minuta,dok ne porumeni.

slani minjoni by mignonne


Sastojci:

Za kore
100 g margarina
100 g brasna
1/2 l mleka
6 jaja malo soli
Za fil
300 g sira
300 g praske sunke
2 dl kiselog vrhnja
2 mala kisela krastavcica

Za premazivanje
200 g krem maslaca ili krem sira
listici persuna za dekoraciju

Priprema:


Na otopljenom margarinu proprziti brasno.
Sipati pazljivo mleko uz stalno mesanje da se ne bi stvorile grudvice. Skuvati krem, malo posoliti i ostaviti da se ohladi.
Dodavati jedno po jedno zumance i na kraju penu od belanaca.
Sve dobro izmesati i sipati u pleh oblozen masnim papirom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 C oko 30 min.
Pecenu i ohladjenu koru preseci na pola tako da dobijemo 2 kore.
Za *fil *
izgnjeciti sir i pomesati sa sitno seckanom sunkom, krastavcicima i kiselim vrhnjem.
Donju koru premazati filom, staviti preko gornju koru i malo pritisnuti.
Premazati umucenim krem maslacem, iseci na kockice i svaku ukrasiti pufnicom od krem maslaca i listicem persuna.
Cuvati u frizideru do sluzenja.

Posluživanje

Kockice cete lakse iseci ako nafilovane kore prethodno drzite neko vreme na hladnom.
I jos nesto, nemojte se zabrinuti ako se vasa kora za vreme pecenja bude ponasala cudno, kad se ispece sva “brdasca” ce se izjednaciti i nece se posle primecivati.

Jedan na brzinu


Jedan na brzinu
Sastojci
2 šalice glatkog brašna 1 šalica ulja
4 jaja 1 šalica šečera
1 i pol šalica mlijeka 1 i pol prašak za pecivo
pola šalice rogača
Priprema
odvojiti žutanjke od bjelanjaka i bjelanjke istući u snijeg
žutanjkima dodati šečer miksati dodati brašno miksati,mlijeko prašak za pecivo,miksati,ulje miksati i snjeg od bjelanjaka sve dobro izmiješati smijesu podijeliti u dva djela u jedan staviti pola šalice rogača
izliti u tepsiju naizmjenično žuti i tamni dio staviti peći na 200 c 30min
pečen i ohlađen biskvit posipati šečerom u prahu
Medeno srce

Medeno srce
Brzo, jako ukusno
Sastojci
2 jaja
2 čaše (od jogurta) šećera
1 čaša ulja
2 čaše jogurta
1/2 čaše kakaoa
3 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
1 kašičica cimeta
pekmez od šljiva
150 gr čokolade
6 kašika ulja
Priprema
Umutiti 2 jaja sa šećerom dodati ulje, jogurt, kakao, brašno, začin za medenjak, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Polovinu mase staviti u podmazan pleh veličine 25×35 cm. Peći dok se malo ne napravi korica pa premazati sa pekmezom, preko staviti drugu polovinu testa i sve skupa ispeči do kraja na 170 stepeni.
Topao kolač premazati sa pekmezom i staviti glazuru od 150 gr istopljene čokolade i 6 kašika ulja.


Нема коментара:

Постави коментар