субота, 13. септембар 2014.

Adriana8 ...stenglice

                                 Ledene štanglice

Ili ledeni patišpanj, 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Napraviti biskvit od navedenih namirnica. Prvo umutiti belanca, dodavati žumanca i šećer naizmenično i pri tom dobro umutiti da se masa sjedini i ne potroše žumanca i šećer. Masa treba da se znatno uveća. Ovo mutiti mikserom. Zatim, dodavati kašiku po kašiku brašna i pri tome lagano promešati drvenom kašikom (varjačom). Sipati na podmazan pleh ili obložen pek papirom, veličine 33×43 cm. Peći oko 20 minuta na umerenoj vatri.Ja pečem na 150 stepeni C. Ostaviti da se prohladi.
  2. 2
    Napraviti kremu. Prokuvati šećer sa 2-3 kašike vode, skloniti sa vatre, dodati mleveni keks, orahe, ruma po ukusu i dobro promešati.
  3. 3
    Preko biskvita staviti pekmez od kajsija, a zatim pripremljenu kremu.
  4. 4
    Napraviti glazuru kao za rozen šnite. Umutiti dobro prah šećer sa vrelom vodom i sokom od limuna dok smesa ne počne da se zgušnjava. Potrebno je mutiti oko pola sata da masa bude dobra. Za ovo vam preporučujem da zaposlite supruga, jer, uostalom on je jači i izdržljiviji. Tako ja radim.
  5. 5
    Preko kreme staviti glazuru.

Posluživanje

Ledene štanglice (bele) nalaze se u prvom i poslednjem redu na slici. Pa, prijatno!
Ovaj put sam htela glazuru napraviti drugačije, a ne kao u originalnom receptu. Umutila sam dobro jedno belance sa 150 g šećera u prahu i dodala sok od jednog limuna. Nastaviti mutiti dok smesa ne postane jednolična i gusta i preliti preko štanglica.
Kolač seći na štanglice dužine oko 5 cm a širine oko 1,5 cm ili kako vi želi.te.

             Štanglice od oraha 

Ovako je štanglice pravila nekada moja mama. 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kuvati šećer sa 7-8 kašika vode. Kada provri kuvati još nekoliko minuta, a zatim dodati mlevene orahe i skloniti sa vatre.
  2. 2
    Dobro promešati i ohladiti. Dodati 2 žumanca, sok od limuna (ostaviti jednu kašiku za belanca), promešati. Napraviti dva valjka, koja ćemo oklagijom rastanjiti na visinu od 1 cm. Nožem poravnati ivice i odseći neravne delove. Od ove smese sam kasnije pravila loptice.
  3. 3
    Dobro umutiti sneg od belanaca sa prah šećerom, dodati kašiku soka od limuna i nastaviti mutiti.
  4. 4
    Ovu smesu od belanaca naneti na masu sa orasima, izravnati nožem i seći štanglice. Svaki put nož umoćiti u vodu.
  5. 5
    Od preostale smese od oraha možete ponovo napraviti štanglice, ili, kao što sam ja radila, pravila kuglice na koje sam nanosila belanca kao male puslice.
  6. 6
    Sušiti u rerni zagrejanoj na 50 stepeni C, sa poluotvorenim vratima rerne. Ako rerna ne može da stoji otvorena u tom položaju, staviti varjaču na vrata kako bi rerna bila samo malo odškrinuta. Vreme sušenja od 3-4 sata, kao puslice. Videćete da je površina postala suva i nelepljiva. Štanglice kao i puslice na lopticama moraju ostati bele.

Posluživanje

Ako želite tanju glazuru od belanaca, možete je napraviti samo od jednog belanceta i 50 g prah šećera. U tom slučaju, i u orahe dodajte samo jedno žumance.te.

                                 Štanglice od oraha

Jednostavan kolač za napraviti, a izuzetan. 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Ušpinovati šečer sa 12 kašika vode, dodati mlevene orahe, izmešati.
  2. 2
    Formirati kolač na dasci. Napraviti valjak, a zatim oklagijom istanjiti. Širina kolača da bude oko 5-6 cm( tj. to će biti dužina štanglice). Obicno napravim dva valjka.
  3. 3
    Kolač premazati glazurom po želji. Mozete premazati samo jednom glazurom ili pak želite da imate više raznovrsnijih kolača, te ćete ovako imati dva kolača. Sada kolač iseči na štanglice širine oko jednog cm i ostaviti da se prosuše. Čuvati u frižideru u plastičnoj kutiji.
  4. 4
    Glazura od čokolade: Istopiti na štednjaku malo čokolade sa 2-3 kašike mleka (ili vode za posnu varijantu), kada se masa izjednači dodati malo maslaca (ili margarina).Preliti kolač.
  5. 5
    Glazura od fondana: Umutiti dobro prah šečer sa kašikom vrele vode i 2-3 kapi limuna. Preliti kolač.
  6. 6
    Ja sam ovaj put pravila samo glazuru od čokolade.                             

                                 SARENI KOLAC

Ovo je jedan od finih kolaca, u istom rangu sa london stanglama,rokoko snitama, kokos kiflicama... 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    PRVI DEO.Umutiti sve sastojke za biskvit: prvo buter i secer, zatim dodati orahe i brasno i na kraju snijeg od bjelanaca. Peci u kalupu vel 22×33 cm. Za velicinu pleha 31×43 cm ja pravim jednu i po meru.
  2. 2
    DRUGI DEO.Za to vreme umutiti zumanca sa 150 g secera i kada je pecena prva kora, jos toplu premazati ovim filom i vratiti u toplu i iskljucenu rernu da se kolac ohladi do kraja, tj da se prosusi ovaj sloj kreme.
  3. 3
    TRECI DEO.Otopiti secer, vanilin secer, sa malo mlijeka i kada ovo provri dodati ostale sastojke: cokoladu, orahe, buter, malo ruma. Kada se I i II deo ohladi, premazati ovim filom i posuti orasima.                             

Нема коментара:

Постави коментар