среда, 20. август 2014.

savrseni kolaci

                                 Bambino

Bogate krem kocke sa Plazma keksom za malu i veliku decu. Bogatog ukusa, bogatih sastojaka, brze pripreme. 

Sastojci

Priprema

  1. Da, dosta različitih sastojaka za jedan kolač. Ali se zato bez pečenja dobije preko 2,5 kg kolača u obliku 24 guste, kremaste kocke, bogatog ukusa. Može se izraditi i kao torta.
  2. Osnovna krema
  3. 1
    Praškove za puding i želatin pomešati sa 3 dl hladnog mleka.
    Preostalih 4 dl mleka pomešati sa slatkom pavlakom, dodati šećer i vanilin šećer i zagrejati do ključanja.
    Smanjiti vatru i u tankom mlazu uliti razmućeni prašak za puding i uz neprestano mešanje kuvati dok se ne zgusne.
    Dodati maslac i nastaviti sa zagrevanjem dok se maslac ne poveže sa smesom.
  4. Za tamni sloj
  5. 1
    Odmeriti mleveni keks, lešnike i džem ili slatku pavlaku. Dodati 600 g osnovne kreme i izmešati mikserom.
  6. 2
    Za beli sloj
  7. 3
    U ostatak osnovnog krema dodati na kockice izlomljenu belu čokoadu i mešati dok se ne otopi. Pažljivo, bez miksera umešati mileram ili kiselu pavlaku.
  8. Slaganje
  9. 1
    Keks namakati u mleko ili skuvanu kafu (nije navedeno u sastojcima) i složiti na tacnu u dva reda.
    Pažljivo naneti tamniji sloj i poravnati.
    Naneti beli sloj skoro do ivica i pažljivo poravnati , jer je mekan i preliva se preko ivica.
    Ostaviti preko noći u frižideru.
  10. Glazura
  11. 1
    Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
    Slatkoj pavlaci dodati instant kafu i zagrejati skoro do ključanja. Umešati u otopljenu čokoladu i preliti preko kolača.
    Ostaviti u frižideru pola sata da se stegne i seći kolač na kocke.
  12. 2
    Napomene:

    1.* Koristila sam Plazma keks (jedno manje pakovanje)
    2. ** Umesto pudinga, može se koristiti 120 g skroba (gustina) uz dodatak esencije vanile ili još jednog vailin šećera.
    3. *** Koristila sam mleveni Plazma keks
    4. **** Radila sam sa slatkom pavlakom, po želji degustatora koji ne voli džemove u kolačima, mada je ukus intenzivniji i meni mnogo lepši sa džemom od kajsija.
    5. Umesto milerama može se koristiti kisela pavlaka sa 20 % mlečne masti.

           Ferrero Rocher ( još jedan, ali meni najbolji ) )

Sastojci

  •   FERRERO ROCHER ( cca 90 kuglica )
  •   Sastojci:
  •   100 g napolitanki od lješnjaka
  •   150 g lješnjaka
  •   200 g Nutelle
  •   150-200 g čokolade za kuhanje
  •   oko 50 g margarina

Priprema

  1. 1
    Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, rasporediti lješnjake u škrovadu i
    peći ih 8-10 minuta. Nikako ne duže jer će zagoriti i biti će gorki. Oguliti kožicu s njih.
    Ako se sa nekih neće da skida onda ih još koju minutu vratiti u
    pećnicu ali paziti da ne pregore. Kožica na njima doprinosi gorčini u kuglicama pa je najbolje u potpunosti je skinuti.
    Isjeckati ih na sitno, najbolje par sekunda sa štapnim mikserom.
  2. 2
    Oblatne izrežemo da dobijemo polovice kuglice
  3. 3

    Napolitanke izmrviti na sitno, dodati lješnjake i Nutellu i dobro
    izmiješat rukama da se sve dobro poveže.
    Ukoliko se smjesa ne želi povezati dodati još jednu žlicu Nutelle.Punimo polovice i spajamo ih.
  4. 4
    Možete ih staviti u frižider dok pripremite glazuru
  5. 5

    Rastopiti čokoladu za
    kuhanje sa maslacem,Količina potrebne čokolade za kuhanje ovisi o spretnosti i brzini.
    Čokolada treba bit što toplija da se ne uhvati prevelika količina za kuglicu ali i što hladnija da se kuglica ne izobliči i
    rastopi, treba naći neku sredinu. Najbolje je čokoladu rastopiti u posudi sa
    dvostrukim dnom (da stoji zagrijana) iliti "parna kupelj"
    i u to umakati kuglice jer odstupanje u
    temperaturi treba biti minimalno. Uglavnom, sve se treba raditi relativno brzo.
  6. 6
    Ja sam ih stavljala na oblatnu da se "okapaju" i osuše
  7. 7
    meni je ispalo 90 kuglica ;)

              Cokoladni stapici sa narandzom

Sastojci

Priprema

  1. 1 Radna slika
    Sipati slatku pavlaku u u serpi,dodati koru od narandze i zagrejavati do tacke vrijenja.Maci sa ploce ostaviti da odstoji 10-15 min da kora pomorandze pusti aromu.Potom vratiti pavlaku na ploci dodati izlomljenu cokoladu i maslac i kuvati uz neprastano mesanje dok se cokolada ne otopi.Maci sa vatre dodati sok on narandze.Ostaviti da se smesa dobro ohladi 1-2h.Kada se smesa ohladi dodati mlevene napolitanke i dobro promesati.Formirati stapice(moze i bombice).Glazuru spremite tako sto otopite cokoladu sa uljem.Valjati u cokoladu,poloziti na najlonskij folii i ostaviti da se dobro ohladi.

                                 "Vikleri"


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Urme i smokve iseckati na sitne komadice.
    Cokoladu otopiti na pari.
    U dublji sud pomesati urme,smokve,cokoladu,mlevene orahe i dzem.Lepo zamesiti.
  2. 2
    Od smese oblikovati kolacice ,kao valjak,ili cilindar.Kolacice uvaljati u cokoladne mrvice.
    Na oba kraja staviti po jedan lesnik

                                 Štapići od susama i ratluka


Sastojci

Priprema

  1. 1 Štapići od susama i ratluka
    Ratluk iseci na kocke.Dodati secer i sok od pola limuna.
    Susam na suvoj teflonskoj tavi poprzi.Tako vruc susam sipaj po ratluku.
    Ratluk ce od toplote omeksati.Za pocetak dok je susam jos vreo ,mesaj kasikom.Kada se malo prohladi,lepo sve umesi rukom.Ostavi da malo odmori ,pa oblikuj stapice.(Posto je smesa malo lepljiva,najbolje malo uljuljiti ruke,pa oblikuj stapice.Ukoliko imate silikonski kalup ,onda punite kalupe smesom,pa prohladi sa kalupom u friz)
    Oblikovane stapice stavi u friz ,(ili maloo u zamrzivac)da se prohlade.Cokoladu otopi sa kasiku ulja.Polovine od stapice umakati u cokoladu.(ako ste stapice drzali malo u zamrzivacu cokolada ce se odmah ohladiti na stapicu.

Нема коментара:

Постави коментар