недеља, 31. август 2014.

saaanja

                                 Puslica torta

....savršena torta za moj ukus, nestala brzinom svjetlosti, uvjerite se zašto....

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg i tome dodati 200 gr šećera , pola kašike octa i nastaviti mutiti još 10-ak minuta. U kalup za tortu promjera 28 cm staviti papir za pečenje, preko papira posuti sjeckane lješnjake, a lješnjake premazati bjelancima. Peći na 150 C sat i pol. Kad je kora pečena  okrenuti je, skinuti papir za pečenje tako da lješnjaci budu gore. Isto ponoviti i sa drugom korom.
  2. 2
    Umutiti žumanjce sa šećerom, i tome dodati gustin, puding od vanilije i 3 dl mlijeka i nastaviti mutiti da ne bude grudvica. Preostalo mlijeko zakuhati i tome dodati pripremljenu smjesu od žumanjaca i kuhati dok se  krema ne zgusne. Fil ohladiti i tome dodati dobro izrađen margarin.
  3. 3
    Kremu podijeliti na pola, u jednu polovicu dodati 2 vanilij šećera i rastopljenu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu dodati rastopljenu čokoladu sa lješnjacima i čokoladu za kuhanje.
  4. 4
    Slagati kora-crni fil-žuti fil, kora crni fil-žuti fil, i ostaviti malo kreme za ukrašavanje.Presuti tortu sjeckanim lješnjacima.

                                 Orah štangle

....lijep kolač za sve prigode....kobinirala sam više recepata i dobila kolač po svom ukusu....

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit umutiti margarin sa polovicom šećera, dobro ga izraditi da bude mekan. Umućenom margarinu dodati mljevene orahe, vanilij šećer i koricu limuna. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka, pa ih dobro umutiti u čvrst snijeg dodajući pomalo preostali šećer. Kad je snijeg dobro čvrst, istresti ga na pripremljeni margarin i orahe. Dodajte brašno i žicom lagano izmješajte. Pripremljenu masu istresti na pobrašnjen i podmazan pleh i peći na 180 C 20-ak minuta.
  2. 2
    Dok se biskvit peče, umutiti žumanjke i šećer u prahu pjenasto, i kad je biskvit pečen preliti ga kremom od žumanjaka i ponovo vratiti u ugašenu pećnicu da se preljev osuši.
  3. 3
    Mlijeko, šećer i čokoladu prokuhati, te u vruće dodati orahe i margarin.Premazati kolač preko osušene glazure i posipati mljevenim orasima.

                                 Rigojanči torta

...meni najdraži kolač...dugo vremena se pravi u mojoj kući…jednostavno…obožavamo ga…

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Žumanjce, šećer i vodu dobro umutiti i tome dodati ulje, brašno, prašak za pecivo, gustin, kakao. Bjelance dobro umutiti posebno i dodati žumanjcima i lagano izmješati ručno. U pleh od pećnice staviti pek papir, izliti pripremljenu smjesu, poravnati i peći na 180 C 20 minuta. Kad se biskvit ohladi presjeći na pola.
  2. 2
    Žumanjce, mlijeko, vanilin šećer i brašno umutiti mikserom i staviti na vatru da prokuha uz stalno mješanje dok se ne stvori puding. Kremu ohladiti, a posebo izraditi margarin sa šećerom. Kad je krema ohlađena, dodavati pomalo kreme margarinu uz stalno mješanje.
  3. 3
    Staviti šećer u šerpu i preliti sa malo vode, tek toliko da prekrije šećer, i kuhati na vatri 10-ak minuta. Bjelance izraditi u čvrst snijeg i pomalo dolijevati šerbet uz stalno mješanje mikserom.
  4. 4
    Staviti čokoladu, mlijeko, šećer da se otopi na laganoj vatri, ne dozvoliti da prokuha, i na kraju dodati margarin i mješati dok se ne otopi.
  5. 5
    Filovati kolač tako da prvu koru natopite sa crnom kavom, zatim žuta krema, pa ponovo druga kora koju ćete također natopiti sa crnom kavom, šaum i na kraju glazura

                                 Voćni užitak

...kremasto, lagano, voćno…

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti bjelanca sa šećerom i dodati brašno. Lagano izmješati, i izliti u pleh obložen papirom za pečenje da se peče 20 minuta na 180 C. Ohladiti biskvit, odlijepiti papir i preliti vrućim mlijekom.
  2. 2
    Umutiti žumanjce sa šećerom, dodati brašno i 1 dl mlijeka i dobro izmješati. Preostalo mlijeko staviti da prokuha zajedno sa vanilij šećerom, te dodati pripremljena žumanjca i napraviti puding. U mlaku kremu dodati margarin i dobro umutiti.
  3. 3
    Šlag napraviti prema uputi proizvođača.
  4. 4
    Redati kora, krema, u kremu ugusto utisnuti jagode, i na kraju šlag.

                                 Dan i Noć


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Priprema tijesta: Žumanjke, margarin i šećer pjenasto umutiti, dodati mlijeko, lagano umiješati brašno i na kraju snijeg od bjelanaca. U polovicu smjese dodati 2 kašike kakaa i ispeći jedan žuti i jedan smeđi biskvit.
  2. 2
    Priprema kreme: Čokoladu i šećer umutiti na vatri s mlijekom i žumanjcima. Kada zakipi maknuti sa vatre i dodati margarin i orahe.Na smeđi biskvit staviti toplu kremu i pritisnuti bijelim biskvitom. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu

                                 Snaha šnite

...jako lijep i ukusan kolač....

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati kokos, brašno, sok od limuna i p.z.p. Peći na laganoj vatri.
  2. 2
    Umutiti bjelance sa šećerom i u to dodati orahe, ribanu čokoladu, brašno i p.z.p.
  3. 3
    Orahe preliti sa malo kipućeg mlijeka, dodati šećer i čokoladu. u ohlađeno dodati izrađen margarin.
  4. 4
    Žumanjke i šećer mutiti na pari i u ohlađeno dodati umućen margarin.
  5. 5
    Filovati kolač i posuti orasima.                             

Нема коментара:

Постави коментар