четвртак, 28. август 2014.

mlinci....

tarana

Divine Božanstvena torta

Ne mogu je nikako drugačije nazvati nego Božanstvenom.Okusi vanilije i čokolade s aromama naranče i ruma  bogatstvo kakao teksture.Sve savršeno u jednoj cjelini kao pun pogodak okusa na jednom tanjuru.

Sastojci

Priprema

  1. Biskvit:
  2. 1
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
    Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  3. 2
    U posudi izmiksajte maslac  sa šećerom i dodavajte jedno po jedno jaje.
  4. 3
    U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno,kakao,p.p. sol i sodu bikarbonu.
  5. 4
    U smjesu maslaca, šećera i jaja lagano umješajte suhe sastojke uz dodatak mlijeka dok ne dobijete gustu smjesu.
  6. 5
    Istresite smjesu u kalup za tortu i pecite 40 min.
    (Ja sam ispekla ovakva dva biskvita, no možete i jedan te ga pažljivo prerezati na dva dijela, ovisi kakav imate kalup.)
  7. Vanilin krema / Čokoladna krema
  8. 1
    Prašak za puding pomiješajte s šećerom i 300ml slatkog vrhnja.

  9. 2
    U mlijeko stavite pola margarina i 2 žlice arome vanilije (Za čokoladni stavite aromu naranče) te ga zakuhajte.

  10. 3
    U zakuhano mlijeko umiješajte puding.Kad se zgusne puding stavite ga na hladno i prekrijte ga kuhinjskom prozirnom folijom da se ne stvori kora.
  11. 4
    U ohlađeni puding dodajte 2 žlice ruma te tučeno slatko vrhnje 350ml x 1 kremfix.
  12. 5
    Redoslijed slaganja:
  13. 6
    Biskvit poškropite s rumom.
    Oko biskvita stavite obruč i istresite Vanilin kremu.
  14. 7
    Stavite drugi biskvit i tanko namažite s čokoladnom kremom i napravite crveni preljev za torte po uputi na vrećici i prelijte preko biskvita.
  15. 8
    Kad se preljev stisnuo istresite čokoladnu kremu, poravnajte.Stavite u frižider na pola sata. Napravite čokoladnu glazuru od 150 g čokolade i 3 žlice ulja(odokativno).Ukrasite tortu.

         

                        Mlinci iz rerne

Mlinci su neizostavni s puricom ali i s guskom kod nas u Slavoniji.Moja je baka uvijek hranila i imala guske čije je meso bilo često na jelovniku al' nikad bez mlinaca.Moja baka ih je pekla na plotni šporeta na drva i bili su izvrsni jer su bili preliveni s malo masti od pečenja guske.Ovaj moj današnji recept nije bakin nažalost jer je više nema pa ju ne mogu pitati no isto izvrstan jer je prilagođen današnjim pećnicama.Htjela bih i dodati da se mlinci ne rade isključivo u Hrvatskom Zagorju već i ovdje u Slavoniji i to od davnina!

Sastojci

  •  1200 g brašno oštro T400 podravka(i još po potrebi)
  •  3 jaja
  •  0.5 l mlake vode
  •  1 žličica na vrh soli

Priprema

  1. 1 Mlinci iz rerne
    U veću posudu ulupati jaja,sol,brašno i vodu.Zamijesiti tijesto.Po potrebi dodati još brašna(ne smije biti ljepljivo ni pretvrdo).Mijesiti rukama oko 10 min.
  2. 2
    Uključiti pećnicu(rernu)na 200 stupnjeva.
    Staviti u donji dio pećnice praznu tepsiju ispod rešetke zbog padanja viška brašna prilikom pečenja mlinaca.
  3. 3
    Tijesto isipaj na pobrašnjenu površinu i izreži na jednake dijelove i načini od njih male loptice do 100 g svaku.Svaku lopticu tijesta razvaljaj što tanje.Jednu po jednu stavi peći u rernu na rešetku rerne oko 3-4 min svaki list.

Posluživanje

Za jedan obrok za 6 osoba uz puru naravno potrebno je 3 ovakva mlinca.mlinci se natrgaju u vatrostalnu posudu.U lonac staviti oko 2 l vode i žlicu soli i zakipiti ju.
Preliti vodom mlince.Šupljikavom žlicom vaditi mlince u zdjelu i preliti sa 3 žlice masti pečene pure ili guske /patke i promiješati.I to je to. Dobar tek.

Нема коментара:

Постави коментар