четвртак, 28. август 2014.

Mimi-Atlanta

                                 Krem juha od krompira...

Fantasticna juha...i kao kod mene uobicajeno jako se brzo spremi...

Sastojci

  •  1 salica 250 ml.
  •  6 oguljenih srednjih krompira(oko 700gr.)
  •  1 srednje velicine luka
  •  3 mrkve
  •  100gr. slanine
  •  5 salica pileceg temeljca
  •  3 salice vode
  •  3 zlice brasna
  •  1/2 salice mlijeka
  •  1/2 salice slatkog vrhnja
  •   sol,peper,vegeta
  •   cajun zacin po zelji

Priprema

  1. 1
    Isjecite  mrkvu i krompir na sitne kockice.Luk isjecite na sitno.Kockice krompira stavite u zdjelu s vodom da vam ne pocrni.Slaninu isjecite skroz na sitno.
  2. 2
    U vecu serpu przite slaninu dok ne postane hrskava.Izvadite iz serpe i ostavite sa strane.Malo masnoce istresite iz serpe u kojoj se przila slanina da vam ne bude previse.U to dodajte mrkvu i luk i przite oko 5min.U to dodajte krompir,sol i peper i przite naknadno 10min.
  3. 3
    Zatim dodajte pilece temeljac ili po zelji.Ja sam dodala 5 salica temeljca i 3 vode.
    Zatim dodajte hrskavu slaninu.Kuhajte sve zajedno oko 15-20 min. na laganoj vatri.
  4. 4
    Izmutite 3 zlica brasna sa mlijekom.Istresite smjesu u juhu.Kuhajte 2-3 min. a zatim odvadite pola juhe i stavite u blender i blendajte kao za pire.Mozete koristiti i stapni mikser.Vratite izblendani dio ponovo u ostatak juhe.Dodajte slatko vrhnje i sitno sjeckani persun.Ponovo posolite,dodajte malo vise pepera nego obicno,ljuti zacin i vegeta.

Posluživanje

Temeljac mozete koristit pileci ili povrtni.Ja sam miksala sa vodom a vi mozete staviti cijelih 8 salica...ovdje takoder mozete dodati i broccoli...moji ne vole ali ja ponekad sebi stavim i bude super...ako ne volite slaninu izbacite...Recept je za neta sa mojim izmjenama.

                                 Somborske stanglice...


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmutite dobro jaja i secer.Dodajte brasno, 2 zlice vode i pola praska za pecivo.Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 15-18 min.Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
  2. 2
    Sameljite orase i keks.Ocijedite narandzu.Stavite da prokuha 100ml. mlijeka,zatim prokuhalo mlijeko istresite u mljevene orase.Izmijesajte a zatim dodajte mljeveni keks,secer u prahu i sok od narandze.Ostavite smjesu sa strane.
  3. 3
    Izmutite zumanjca i ostavite sa strane.
    Stavite puter da se skroz otopi,sklonite sa ringle,dodajte izmucena zumanjca i secer i vratite ponovo da smjesa prokuha neprestano mijesajuci.Vrucu smjesu putera istresite u smjesu orasa i keksa.Dobro izmjesajte.
  4. 4
    Gotov fill istresite preko hladnog biskvita.
    Na pari mutite bjelanjce i secer.
    Smjesu istresite preko hladnog filla a zatim glazuru od cokolade.

Posluživanje

U  receptu ide plazma keks ali ja sam dodala petit.Takoder ide 250 gr. putera sto sam ja dodala, ali mislim da i 200gr. je sasvim dovoljno.A ova fotkica je kako ja "profesionalac" kuham na pari....

                                 Santa Barbara kocke...


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pjenasto izmiksajte bjelanjca sa secerom da dobijete gustu masu.
    U to dodajte brasno,mljevene orase i prasak za pecivo i mijesate sa spatulom dok se smjesa ne sjedini.
    Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 20tak min.
    Peceni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
  2. 2
    KREMA:
    Od 700ml. mlijeka oduzmite malo mlijeka i pomijesajte sa jajima i vanillom puding.
    U ostatak mlijeka dodajte 5 zlica secera i stavite da se kuha.
  3. 3
    U kipuce mlijeko dodajte smjesu pudinga i jaja i zatim mijesajte da se smjesa zgusne.
    Skinite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.

  4. 4

                                     Ruzice pecivo...

    Divno pecivo sa kiselim vrhnjem.Okolo hrskavo a iznutra jako mekano.Oblik i struktura je ista kao kod ruzica.Listaju se prilikom posluzivanja...

    Ruzice pecivo...

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U serpici otopite puter.
      Sklonite sa ringle i u to dodajte kiselo vrhnje,jaje,sol i malo secera.Vratite ponovo na pec da se sve zajedno ugrije.Smjesa treba da bude srednje mlaka.
    2. 2
      Rastvorite kvasac u malo mlake vode i ostavite da malo odstoji.
      U brasno dodajte prasak za pecivo,smjesu kiselog vrhnja,nadosli kvasac i jos soli po potrebi.Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 1h.
    3. 3
      Nadoslo tijesto prebacite na pobrasnjenu povrsinu a zatim podijelite na dvije lopte. Razvaljajte jednu lopticu tijesta i isjecite na tanke trakice.
    4. 4
      Zatim stavljajte isjecene trakice jednu na drugu.
    5. 5
      Isjecite ih na manje komade.
    6. 6
      Stavljajte u muffin pleh posprican ili premazan sa uljem.Ja sam ih pospricala i po vrhu peciva.
      Pokrijte i ostavite da odstoje jos 30min.
      Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 25-30 min.
    U hladnu kremu dodajte omeksali maslac i izmiksajte dobro.
    Kremu podijelite na dva dijela.
    U jedan dio kreme dodajte 2 rebra otopljene kuhinjske cokolade.
  5. 5
    Na hladan biskvit stavite prvo zutu kremu,zatim cokoladnu kremu i na kraju slag pjenu.
.  

                                 Corn Dog Muffins...

Super brzo,jednostavno i ukusno...odlicno za sve vrste party..gotovo za 15 minuta i jako dekorativno...

Sastojci

  •   100gr.brasna
  •   100gr.kukuruznog brasna
  •   150-170 ml.tecnog jogurta
  •   1 jaje
  •   1.5 zlica istopljenog putera ili margarina
  •   1/2 zlicice sode bikarbone
  •   2 zlice secera
  •   sol
  •   4 duga hot dogs

Priprema

  1. 1
    Istopite puter i ostavite da se malo hladne.
    Pomijesati brasno,kukuruzno brasno,sol,secer i sodu bikarbonu,tecni jogurt i jaje.
    U izmijesanu smjesu dodajte istopljeni puter.
  2. 2
    Pospricajte muffins pleh sa sprejom od ulja.
    Isjecite hot dog za 4 dijela.
    Stavljajte smjesu od brasna do polovine kalupa a zatim stavite isjecene hot dogs
  3. 3
    Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 180C 10-12 min.
    Sluzite sa kecapom,majonezom ili drugim sosom po zelji.

Нема коментара:

Постави коментар