петак, 29. август 2014.

mignonne...sezona tikvica

 Sve od tikvica



Ovog puta na redu su recepti sa tikvicama, sada ih ima zaista u izoblju na pijacama, pa će sigurno neki od predloga fino poslužiti. Možete slobodno napisati i vaše omiljene recepte sa tikvicama ili ostaviti linkove ka njima, pa da zajedno napravimo jednu lepu kolekciju.:)
Recepti u nastavku su već ranije objavljeni na blogu, neke sam isprobala od koleginica blogerica tako da linkovi vode ka njihovim blogovima, a u aktuelnom broju magazina MEZZE možete takođe pronaći još par receptića sa tikvicama. 

1. Polpete od tikvica (MEZZE, str.32.)
2. Sufle od tikvica sa sirom
3. Gratan od tikvica 


4. Projice sa tikvicama i sirom
5. Čorbica od tikvica
6. Hleb sa tikvicama i sušenim paradajzom


7. Tikvice sa sirom i susamom
8. Koh od riže i tikvica
9. Varivo od tikvica (recept u nastavku)

Kremasto varivo od tikvica


Sastojci: 2 manje tikvice, 1 crni luk, oko 2,5 dl pavlake za kuvanje, malo mleka, so, biber, mirođija

Priprema:

Tikvice oljuštite, izvadite središnji deo sa semenkama a ostatk sitno narendajte. Malo posolite i ostavite 10-15 minuta da tikvice puste sok.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte oceđene tikvice i sipajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite po ukusu, na kraju dodajte i seckanu mirođiju. sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok tikvice ne omekšaju. Po potrebi dodajte još malo mleka ili pavlake ako je varivo suviše gusto.

Poslužite toplo ili hladno kao prilog uz ribu, pečeno ili kuvano meso, a fino je i kao preliv uz kuvanu testeninu i razno povrće. Ako volite dodajte i malo limunovog soka na kraju. Prijatnoo!:)


II  način - varivo sa sirćetom (posno)

Tikvice oljušite, narendajte, posolite i poprskajte sa malo sirćeta (1-2 kašike). Ostavite da stoje desetak minuta da puste sok. Za to vreme, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk da postane staklast. Zatim dodajte oceđene tikvice i malo vode koliko da prekrije povrće. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte i malo seckane mirođije ili peršuna.

Sve kuvajte na laganoj temperaturi 20 minuta dok tikvice ne omekšaju. Na kraju, razmutite kašičicu brašna u malo hladne vode i dodajte varivu, pa kuvajte još par minuta da se fino zgusne.


III način - varivo sa mlekom i začinskom paprikom

Tikvice oljušite, narendajte i posolite. Ostavite ih da malo odstoje a zatim ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte kašiku brašna i 1 kašičicu mlevene začinske paprike. Vrlo kratko propržite i dodajte tikvice, a zatim sipajte mleko da prekrije povrće. Tikvice će pustiti još malo vode prilikom kuvanja. Začinite po ukusu (so, biber) i dodajte seckanu mirođiju koja će tikvicama dati jednu blagu aromu. Kuvajte 20-tak minuta da tikvice fino omekšaju.

Predlog za posluživanje: varivo od tikvica se vrlo lepo slaže sa piletinom, poslužite ga recimo uz pohovane šnicle od belog mesa. Bon appétit!

Нема коментара:

Постави коментар