петак, 15. август 2014.

JELAH

                                 Bijela cokolada i kafa

Fina kremica poput sladoleda!Odlicno pase hladna..

Sastojci

  •  350ml svijezeg punomasnog mlijeka
  •  1 jaje
  •  40gr secera
  •  25gr gustina
  •  200gr bijele cokolade
  •  2 soljice skuhane malo zasladene kafe

Priprema

  1. 1
    Zakuhajte mlijeko na laganoj vatri.
    U zdjelici zicom umutite jaje,secer i gustin.
    Kad je mlijeko zakuhalo maknite ga sa vatre i u tankom mlazu dodajte jaje i mutite sa zicom.
    Vratite jos par min.na vatru mjesajuci drvenom kasikom da se smijesa malo zgusne.Dodajte cokoladu i izmjesajte da se otopi.
  2. 2
    Pripremite par manjih casa ili zdjelica(ja sam reciklirala zdjelice od jogurta:)) istresite u njih vrucu kremu i ostavite da se ohlade.
    Kad je krema ohladena u svaku zdjelicu uspite malo pripremljene kafe.
    Ohladite pa uzivajte u desertu!

     Jafa kolacici

Izgledom podsjecaju na ruske subare...al okusom ne...

Sastojci

  •   za 8 kom.
  •  16kom jafa keksa sa narandzom
  •  100ml slatkog vrhnja
  •  50gr bijele cokolade
  •  50-100gr mljevenog plazma keksa
  •   par kapi arome od narandze
  • za glazuru

  •  50gr cokolade za kuhanje
  •   malo ribane cokolade
  • i jos..

  •   malo gustog sirupa od narandze za natopiti kekse

Priprema

  1. 1
    Umutite slatko vrhnje al ne previse,dodajte istopljenu bijelu cokoladu,aromu naradze i dodajte onoliko mljevene plazme koliko vam je potrebno da dobijete ne previse gustu masu da je mozete mazati po keksima,ne znam tacno koliko mi je otislo keksa pa sam stavila otprilike....snaci cete se znam ja!!
  2. 2
    Svaki keks sa dolje strane,koja nije cokoladna,namazite malo sirupom od narandze.
    Na gornju cokoladnu stranu stavite po dvije kasike nadjeva,pa poklopite da drugim jafa keksom,okrecuci cokoladnu stranu prema dole...
    Nozem oblikujte stranice kolaca.

  3. 3
    Istopite cokoladu sa kasikom ulja,pa na svaki kolacic stavite po jednu malu kasikicu cokolade i malo je razmazite,pa pospite sa naribanom cokoladom.
    Mozete ih i skroz preliti sa cokoladom,i ukrasiti po zelji..

     Hurmasice sa pekmezom


Sastojci

  •  2 jaja
  •  150gr secera
  •  250gr maslaca
  •  2dcl. kisele pavlake
  •  250gr brasna
  •  1kasikica pr.za pecivo
  • po zelji...

  •   pekmez od jabuka(ako ga koristite kolicina brasna se moze povecati)ja sam stavila 2 dcl.pekmeza i otislo mi je 1kg brasna!
  • za preliv(agdu)

  •  1kg secera
  •  8dcl. vode
  •   malo limuna po zelji..

Priprema

  1. 1
    Izmiksajte razmeksali maslac sa mikserom,pa mu dodajte secer i nastavite sa mucenjem.Kad se secer sjedinio sa maslacem dodajte jaje jedno po jedno i stalno mutite mikserom.U dobivenu masu dodajte pavlaku,pa nastavite mjesati sa kasikom.
  2. 2
    Ako cete koristiti pekmez dodajte i njega i izmjesajte masu.Dodajite brasno sa pr.za pecivo i mjesite rukom,morate dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke(kolicina brasna moze varirati)
  3. 3
    Od dobivenog tijesta kidate male komadice i rukama oblikujete valjciceSvaki valjcic stavite na hrapavu stranu rendeta,malo raspljeskate rukama,skinete sa rendeta,redate u pleh tako da se ne dodiruju.
  4. 4
    Pecete u zagrijanoj rerni na 180°C oko pola sata(da lijepo porumene)U meduvremenu skuhate agdu pa kad provri smanjite tem.pa jos kuhate 10 min.Zalijete vruce hurmasise sa toplom agdom.Ako hocete mozete ih ostaviti suhe bez zaljevanja.Ja sam dobila 2 pleha jedan sa zalila a drugi ostavila suhe...

 Cokoladna torta sa visnjama

Odlicna kombinacija slatkog i kiselog,na finom mekom biskvitu! 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Krema:Otopite svu cokoladu sa 150ml.vrhnja na laganoj vatri ili u mikrovalnoj.Ostavite da se ohladi.
  2. 2
    Biskvit:Pomjesajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, i sve mokre sastojke(osim vrele vode) u drugoj zdjeli.
    Postepeno dodavati mokre sastojke u suhe,pa kad se sjedine,miksati dvije min.
    Dodati vrelu vodu,promjesati,izliti u kalup(obim 26cm)premazan maslacem i posut brasnom.
    Peci u zagrijanoj rerni na 180°C 10-15min.
  3. 3
    Za fil od visanja odvojite par kasika soka i pomjesajte sa gustinom,ostalo zakuhajte pa dodajte razmucen gustin i lagano prokuhajte.
    Vreli fil od visanja istresite odma po toplom biskvitu. Ostavite na hladenje.

  4. 4
    Za kremu umutite ostalih 700-800ml slatkog vrhnja u cvrstu kremu,dodajite postepeno otopljenu cokoladu i mjesajte lagano zicom dok se smjesa ne sjadini.
    Preliti preko ohladenog fila od visanja.

                   Cokoladna Coca-cola torta

Jednostavna...ne treba vam cak ni mikser!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Otopite maslac na pari zajedno sa coca-colom.Ostavite na stranu da se malo prohladi.
    Zagrite rernu na 180°C.
    Pripremite kalup obima 23cm.

  2. 2
    Prosite zajedno brasno,pr.za pecivo,so,sodu b.b i kakao.Dodajte secer i van.secer.
    Napravite manje udubljenje u brasnu,pa dodajte lagano umucena jaja i mjesajte sa zicom,u tankom mlazu dodajite i prohladenu smjesu od maslaca i cole,stalno mjesajuci zicom da se ne stvore grudvice.
    Na kraju dodajte i kiselo vrhnje i mlijeko,izmjesajte smjesu.
  3. 3
    Smjesu istresite u kalup i pecite 40-50 min.
    Provjerite cackalicom,ja sam pekla tacno 40 min.
    Tek kad je torta pecena,pocnite pripremati kremu.
  4. 4
    Na laganoj vatri istopite zajedno obje vrste cokolade sa mlijekom.Maknite sa vatre i dodajte maslac,mjesajuci otopite maslac i prohladite kremu.
    Toplu kremu prelite preko mlake torte.
    Ostavite par sati u frizideru da se torta ohladi i krema stegne.
  5.               Kinder Milch-schnitte

    Savrsena kopija orginala!Tijesto je potpuno isto,ukus meda i slatkog vrhnja..da bi dobili jos tanju koru(sto cu se ja potruditi drugi put)najbolje je da koru pecete u dva pleha(ili na dva puta)Ja sam je pekla u jednom velikom plehu i prepolovija je duzinski.
    Kinder Milch-schnitte

    Sastojci

    •  200gr brasna
    •  50gr kakao
    •  100gr secera
    •  1/2vrecice praska za pecivo
    •  250ml mlijeka
    • fil

    •  500ml svijezeg slatkog vrhnja
    •  1vrecica slag-fixa
    •  2kasike meda
    • i jos..

    •  2kasike meda-za premazati kore

    Priprema

    1. 1
      Pomjesati zajedno sve suhe sastojke,dodavati mlijeko u tankom mlazu i mjesati zicom da se ne stvore grudvice.
      Zagrijati rernu na 160°C.
      Mozeti je peci i u jednom velikom plehu od rerne,oblozenog pek-papirom i dobit ce te ovu debljinu tijesta,a mozete koristiti i 2 pleha da bi tijesto bilo jos tanje..
      Tijesto tanko razmazite po plehu i pecite 15-20 min.(proba sa cackalicom)
    2. 2
      Slatko vrhnje umutite cvrsto sa slag-fixom i medom.
      Ako ste pekli jednu koru,tanko je premazite medom i presjecite duzinski.
      Ako ste pekli dvije kore,obadvije premazite medom.
      Umuceno slatko vrhnje istresite po jednoj kori,lagano izravnajte nozem i poklopite drugom korom.
      Njezno stisnite koru odozgo da se zalijepi za fil,ohladite je sat vremena u frizideru,pa sjecite na kocke.
    3. 3
      Dimenzije-moj pleh od rerne je 33\36,ako imate vece dimenzije pleha,pecite sve zajedno bez da ga dijelite na dva pleha i pecete dvije kore,jer je smijese za biskvit prilicno malo pa je tesko sve razmazati u dva pleha(ali je izvodljivo!)

           Mala peciva sa hrenovkama


    Mala peciva sa hrenovkama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 priprema..
      Zakuhajte mekano tijesto od navedenih sastojaka sa toplim mlijekom,ostavite na toplom mijestu da nadolazi.U meduvremenu hrenovke isjecite na 1-2 cm debljine.
      Nadoslo tijesto lagano prekuhajte pa otkidajte male loptice velicine jajeta,na dlanu ruke sasvim malo je rastanjite i utisnite po komadic hrenovke..spojite malo tijesto da se zatvori otvor gdje ste utisnili hrenovku i izmedu dlanova oblikujte lopticu.
      Oblikovane loptice redajte u veliki pleh od rerne oblozen pek-papirom,ostavljajuci malo razmaka izmedu da se ne dodiruju.Ostavite ih jos kratko da nadodu.
      Zagrijati rernu na 200°C.Svaku lopticu premazite sa lagano umucenim bjelancetom i pospite sa malo krupne soli.Pecete dok ne dobiju finu boju oko 15-20 min.
    2. 2 mala peciva..
      Mozete ih puniti i sa maslinama budu odlicne!!...i sa svim vrstama sira,salame po vasoj zelji..

                Kolac sa visnjama i narandzom


    Sastojci

    •  200gr maslaca
    •  170gr secera
    •  2 van.secer
    •  3 jaja
    •  250gr brasna
    •  1/2 vrecice pr.za pecivo
    •   izrendana kora 1 narandze
    • za preliv

    •   sok jedne narandze
    •  1kas secera
    • i jos

    •  oko 200gr svijezih visanja ili 1 pakovanje kompota(samo ocijedenje visnje)
    •  100gr cokolade

    Priprema

    1. 1
      Narandzu operite,koricu izribajte a sok iscijedite pa stavite sa strane.
    2. 2
      Maslac pijenasto izmiksajte sa obadvije vrste secera,dodajte koru narandze i miksajte dok se secer ne rastopi.Jaja umjesajte jedno po jedno.Brasno promjesajte sa pr.za pecivo pa dodajte i njega.Masu izjednacite,pa tijesto prespite na pleh oblozen papirom za pecenje.Oprane i ociscenja visnje rasporedite preko tijesta,ako koristite visnje iz kompota kao ja dobro ih ocijedite pospite sa malo secera pa onda stavite preko tijesta.Ne morate ih utiskivati u tijesto same ce prilikom pecenja malo propasti a i tijesto ce narasti.Pecete u predhodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 min.
    3. 3
      Malo ohladeno tijesto prelijete sa sokom od narandze u koji ste dodali secer.
    4. 4
      Istopite cokoladu na pari ili u mikrovalnoj pa isarate preko kolaca.

Нема коментара:

Постави коментар