понедељак, 18. август 2014.

helgica

                                 Kinel krem kocke

Zanimljiv naziv privukao me ovom kolaču iz mamine bilježnice... mekan izvana, hrskav iznutra! divota!

Sastojci

Priprema

  1. Tijesto:

  2. 1 Kinel krem kocke - izrada
    Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati vrelu vodu i još miksati. Ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i prosijano brašno izmiješano s kakaom, praškom za pecivo i orasima. Pleh od pećnice (moj je 40x34 cm) prekriti papirom za pečenje. Smjesu izliti u pleh te peći na 180*C oko 15 minuta. Biskvit izvaditi iz pleha, skinuti papir za pečenje i ohladiti.
    Ohlađen biskvit prerezati okomito po pola (da dobijete biskvite veličine 20x34 cm)
  3. Beze kora:

  4. 1
    Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka i postepeno umiješati šećer i ocat. Dobiveni čvrsti šaum ravnomjerno nanijeti špatulom ili vrećicom za ukrašavanje na papir za pečenje veličine 20x34 cm.
    Sušiti u pećnici na nižoj temperaturi od 100°C oko 2-3 sata (ostaviti malo otvorenu pećnicu-podložite kuhaču kako bi vlaga izlazila van). U biti, što je temperatura niža, to je vrijeme sušenja duže. (Ja sam sušila oko 4 sata).

  5. Krema:

  6. 1
    Sve sastojke za kremu pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje pjenjačom dok se smjesa ne zgusne (oko 10-15 min).
    Staviti posudu s kremom u hladnu vodu i ohladiti uz stalno miješanje.
    U ohlađenu kremu umiješati dobro izrađen margarin.
  7. Slaganje:

  8. 1
    Premazati prvi dio tijesta polovicom kreme. Na to staviti beze koru. Premazati beze koru drugom polovicom kreme i prekriti je drugim dijelom tijesta.

Još slika

                                 Ribizl u bijelom


Sastojci

Priprema

  1. Biskvit:

  2. 1

    Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati vrelu vodu i još miksati. Ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i brašno izmiješano s gustinom i praškom za pecivo. Pleh veličine 35x20 cm namastiti i pobrašniti. Smjesu izliti u pleh te peći na 180*C oko 20 minuta. Biskvit ostaviti u plehu i ohladiti.
  3. Ribizl krema:

  4. 1
    Ribizl i šećer prokuhati u 400 ml vode. Kad voće prokuha i omekša, možete ga usitniti štapnim mikserom. Dodati puding razmućen u ostalih 100 ml vode i kuhati dok se zgusne. Još vruće preliti preko ohlađenog biskvita. Ohladiti.

    *Možete koristiti i neko drugo bobičasto voće (maline, borovnice, kupine, jagode...)
  5. Bijela krema:

  6. 1
    Zakuhati 300 ml mlijeka. Kada zavrije dodati gustin razmučen u preostalih 100 ml mlijeka. Kuhati dok se zgusne. Ohladiti.
    Zasebno pjenasto izmiješati margarin sa šećerom u prahu i dodati ga u ohlađenu gustin kremu.
    Premazati kremu preko hladne ribizl kreme.
  7. 2
    Preko bijele kreme premazati šlag iz vrećice ili umućeno vrhnje za šlag.

                                 Seljančica


Sastojci

Priprema

  1. Krema:

  2. 1
    Sećer i jaja pjenasto umutiti i kuhati na pari uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Tijekom kuhanja dodati mljevenu kavu i otopljenu čokoladu.  U ohlađenu smjesu umiješati dobro izrađen margarin.
  3. Slaganje:

  4. 1
    Na tacnu postaviti oblatnu (ja sam imala velike oblatne (27x37cm) pa sam slagala samo jedan red keksi, ako imate manje onda može i dva reda keksa-znači tri reda kreme), premazati sa pola kreme. Po kremi posložiti kekse namočene u mlijeko (možete u mlijeko dodati i malo ruma). Kekse premazati drugom polovicom kreme i prekriti oblatnom.
    Kolač opteretiti da se oblatne lijepo zalijepe kako se ne bi odvajale.
    Sutradan preliti kolač glazurom.

                                 Duo oblatne

jako fine i dekorativne
Duo oblatne

Sastojci

Priprema

  1. Tamna smjesa:

  2. 1
    Jaja i šećer kuhati na laganoj temperaturi i dodati čokoladu i margarin. Zatim dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Vruće staviti na oblatnu i poklopiti s drugom oblatnom na koju ide svijetla smjesa.
  3. Svijetla smjesa:

  4. 1
    Vodu i šećer prokuhati da se malo zgusne i u vruće dodati margarin. Kad se margarin otopi umiješati kekse i aromu lješnjaka. Vruće izliti na oblatnu i poklopiti s još jednom oblatnom te opteretiti daskom ili težim predmetom.  Ostaviti da se suše preko noći.

Posluživanje

Za velike oblatne (27x37cm) izradite smjesu za 1,5 dozu.

Verzija s oblatnama-polutkama:

Za pakovanje polutki (samo jedan list) dovoljno je doza i pol. U polutke namazati smeđi dio, prekriti ravnom oblatnom, namazati svijetlom kremom te prekriti oblatnom.
Možete i direktno svijetli dio namazati na tamni i prekriti jednom ravnom oblatnom.

                                 Svjetionik

zanimljivog izgleda i finog okusa..

Sastojci

Priprema

  1. Tamna i svijetla smjesa:

  2. 1
    Prokuhati vodu i šećer. Dodati margarin da se rastopi. Umiješati mljevene kekse, orahe i vanilin šećer te kratko prokuhati.
  3. 2
    Smjesu podijeliti u dva dijela. U jedan staviti 3 rebra otopljene čokolade.
  4. Mliječna smjesa:

  5. 1
    Prokuhati vodu i šećer. Dodati margarin i bijelu čokoladu da se rastope. Umiješati mlijeko u prahu i žustro miješati kako se ne bi napravile grudice. Ako vam se naprave grudice, ne brinite! Samo sve prebacite u uspravni mikser za frape i dobro izmiksajte. Ponovo prebacite u zdjelu, dodajte malo arome vanilije. Kuhati par minuta.
  6. Slaganje:

  7. 1
    Na oblatnu staviti tamni dio smjese. Na to staviti drugu oblatnu te premazati svijetli dio smjese.
  8. 2 Svjetionik - izrada
    Utisnuti drškom kuhače 7 utora po dužini u razmacima od jednog centimetra između svakog.
  9. 3 Svjetionik - izrada
    U utore utisnuti Batons kekse ili Rolere do pola. Na Batons kekse staviti mliječnu smjesu. Ostaviti da se stisne.

    Napomena: Budući da se stavljaju keksi na vruću smjesu, kod Batons keksa se kremica topi i razdvajaju se polovice. Stoga treba mliječnu smjesu prvo sipati u utore pa onda preko. Pazite kad razmazujete jer ćete odnijeti gornju polovicu Batons keksa. Zato je bolje koristi Rolere koji su iz jednog komada i čvršći.
  10. 4
    Preko mliječne smjese preliti glazuru od čokolade.
    Ostaviti da se dobro stisne i rezati na kockice tako da krug od Batons keksa ostane na sredini kockice.

                                 Monte kolač

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Biskvit:
    Izmiksati bjelanjek u čvrst snijeg, dodati šećer i žutanjke pa opet malo izmiješati, te polako sve ostale sastojke. Peći u limu 30×40 cm na masnom papiru. Biskvit kad je pećen poškropiti hladnim mlijekom.
  2. 2
    Bijela krema:
    U mlijeku skuhati gustin koji razmutimo sa malo mlijeka i šećerom. Kad je kuhano pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica. U hladno dodati margarin.
  3. 3
    Smeđa krema:
    U vrhnju otopiti čokoladu na laganoj vatri, al paziti da ne zakipi. Ostaviti da se hladi cca. 2 sata. Zato je najbolje smeđu kremu prvu pripremiti tako da se hladi dok radimo ostalo.
  4. 4
    Biskvit premazati najprije bijelom kremu, a potom izlijemo smeđu kremu.
    Ostaviti da se hladi preko noći da glazura stegne.

  5.                              

                                     Zagrebacki polumjeseci

    Zagrebacki polumjeseci

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Prvo tijesto: Zumanjke pjenasto umutiti sa secerom, vanilija secerom i margarinom (sobna temperatura). Lagano umijesati orahe, brasno pomijesano s praskom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Ispeci biskvit.
    2. 2
      Drugo tijesto: Zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilija secerom. Lagano umijesati brasno pomijesano sa praskom za pecivo, snijeg od bjelanjaka i na kraju ulje. Ispeci biskvit u istoj velicini lima za pecenje kao i prethodni.
    3. 3
      Krema: U mlijeku ukuhati puding. U ohladjeno dodati pjenasto izradjen margarin.
    4. 4
      Prvo i drugo tijesto slijepiti marmeladom od marelica. Na drugi biskvit namazati kremu. Kolac posuti mljevenim orasima ili cokoladom.                             

Нема коментара:

Постави коментар