недеља, 17. август 2014.

Atomska pita sa šljivama

 Atomska Pita sa šljivama


Jedna vrlo neobična pita po načinu pripreme, a i po tome što sam ja kao i uvek filozofirala, pa nisam sekla sljive na kockice vec sam ih samo polovila, ali pita nije ni malo neukusna, doduše ne izgleda kao original..hihi..
Toplo je preporučujem jer je odlična i vrlo sočna.
Sastojci su podeljeni na:
SUVE:
330g brašna
300g šećera
300g griza
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer.
Suve sastojke sve dobro izmešati u jedan sud.
NADEV:
1kg šljiva
10 kašika šećera
Mlečni nadev:
300ml mleka
50 ml ulja
1 jaje
Priprema:
Suve sastojke spojiti i pomesati.
Šljive iseći na kocke, ja sam ih prepolovila.Zatim namazati pleh pa suvu smesu podeliti na tri dela.
Prvi deo posuti po plehu, pa poredjati šljive, zatim ih gore posuti sa drugim delom suvih sastojaka, pa poredjati šljive i na kraju sa trećim delom.
Šljive možete i pošećeriti,, poželji.
Zatim umutiti jaje, mleko i ulje pa preliti preko kolača.
Dobro izbosti viljuskom kako bi se ova tečnost razlila i spojila tačnije prožela ceo kolač.
Peći na 200C dok ne porumeni.

Atomska pita sa šljivama

…neodoljivog mirisa i ukusa!
pita sa sljivama 570x415 Atomska pita sa šljivama

Sastojci:

Za tijesto:

Nadjev:

  • 1 kg šljiva
  • 6 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera

Preliv:

  • 2
  • 60 ml ulja
  • 500 ml mlijeka

Priprema:

  1. Pleh premazati maslacem. Pomiješati sve sastojke za tijesto, pa 1/3 smjese rasporediti po dnu pleha (sastojci su, kao što se na slici vidi, suvi). Na to posložiti polovinu očišćenih šljiva, koje smo narezali na četvrtine. posuti sa 3 kašike šećera i 1 vanilin šećerom. Na staviti drugu trećinu smjese za tijesto, prekriti ostatkom šljiva, koje pošećerimo. Prekriti ostatkom smjese za tijesto.
  2. Preliti prelivom: umutiti jaja sa uljem i mlijekom. Viljuškom lagano izbockati cijelu površinu, da bi preliv došao do dna pleha. Peći na 200°C oko 40 minuta.
  3. Pečenu pitu prohladiti, rezati na kocke, pa posuti prah šećerom. Ova pita je odlična i ukoliko se priprema sa jabukama ili sa višnjama.
NAPOMENA:  sastojci za tijesto su, dakle, suvi…ono što će ih kasnije povezati jeste preliv. Zato je jako bitno cijelu površinu dobro izbockati, kako bi preliv došao do dna pleha.

Posetioci su tražili::




Atomska pita sa kajsijama


Autor: c
Sastojci i priprema:Atomska pita Atomska pita sa kajsijama
Prošle godine sam na vašoj fb stranici Tortekolaci.com naišla na veoma interesantan recept Atomska pita sa šljivama i odmah sam ga isprobala i stvarno mi se pita sviđala, koliko po načinu izrade toliko i po izuzetnom ukusu. Kako je došlo vreme kajsija pomislila sam da bi i sa kajsijama ova pita bila najverojatnije veoma ukusna i naravno nisam pogrešila. Razlika u sastavu je u količinama izraženim u gramima, a ne u mililitrima kao u orginalnom receptu, kao i u izboru voća.
Za testo:
  • 300 g oštrog brašna
  • 300 g kristal šećera
  • 250 g pšeničnog griza
  • 1 kesica praška za pecivo
Za nadev:
  • 1 kg zrelih kajsija
  • 6 kašika kristal šećera
  • 2 kesice vanilin šećera burbon
Za preliv:
  • 2 jaja
  • 0,6 dcl ulja
  • 5 dcl mleka
Za posipanje:
  • 3-4 kašike šećera u prahu
Brašno prosejati sa praškom za pecivo, dodati šećer i pšenični griz i dobro promešati. Smesu podeliti na 3 dela (1×284 g i 2×283 g). Kajsije oprati, podeliti na četvrtine i podeliti na 2 dela. Posebno promešati 6 kašika kristal šećera i 2 kesice vanilin šećera burbon. Tepsiju unutrašnjih dimenzija 20 cm. x 29 cm. premazati margarinom, staviti papir za pečenje kojega isto premazati margarinom. 284 g pomešanih suvih sastojaka za testo rasporediti po dnu tepsije. Na suvo testo poslagati prvu polovinu očišćenih na četvrtine narezanih kajsija. Ja sam slagala u 7 redova po 7 četvrina. Kajsije posuti sa 3 kašike mešavine šećera i vanilin šećera. Na naslagane kajsije lagano posuti 283 g suvih sastojaka za testo da bude ravnomerno posuto po kajsijama. Na suvo testo slagati drugu polovinu očišćenih na četvrtine narezanih kajsija na isti način kao i prvi red. Zatim kajsije posuti sa 3 kašike mešavine šećera i vanilin šećera. Na naslagane kajsije lagano posuti 283 g suvih sastojaka za testo da bude ravnomerno posuto po kajsijama.
Priprema preliva:
Jaja, ulje i mleko mikserom umutiti da postane ujednačen preliv. Preliv lagano preliti preko testa da bude svuda ravnomerno preliveno. Viljuškom lagano gusto izbockati celu površinu (i gde su kajsije i gde ima praznina) da bi preliv došao do dna tepsije. Staviti peći u zagrejanu rernu na 200° i peći 40 min. Pečenu pitu zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na tacnu za posluživanje (ne okretati nego ostaviti na donjem papiru) i lagano osloboditi stranice kolača od papira za pečenje. Pečenu pitu ohladiti, posuti šećerom u prahu i rezati na kocke. Ja sam dobila 24 parčeta pite.
Prijatno!
Atomska pita sa kajsijama Atomska pita sa kajsijama                                                                                                                                                                                                                   atomska pita sa voćem

Od istog autora:

Нема коментара:

Постави коментар