понедељак, 07. јул 2014.

razno....

   Zehrini turbani

Sastojci

  •  2 kom jaja
  •  2 male soljice za kafu ulja
  •  4 male soljice za kafu toplog mlijeka
  •  35-38 supenih kasika brasna
  •  1i po kesica instant suhog kvasca
  •  2 supene kasike secera
  •  2-3 kasike kakaa za tamni dio tijesta
  •  2-3 kasike kokosa u svijetli dio tijesta- ali moze i bez njega
  •  agda 700 gr secera
  •   1 l vode

Priprema

  1. 1
    pjenasti izmiksati jaja sa secerom pa dodavati postepeno ulje mlijeko, zatim kvasac i kasiku po kasiku mekog brasna.
  2. 2
    zatim tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela u jedan dio dodati kakao a u drugi kokos, i ostaviti 45 min da se dize.
  3. 3
    premijesiti tijesto na radnoj povrsini i od svakog odvojiti po 24 loptice, moze i manje ovisno kolike turbane zelite
  4. 4
    razvuci jednu svijetlu i jednu braon lopticu u valjke,valjke u pletenice i brzo u krug tj. u turban,zavuci kraj turbana ispod da se prilikom pecenja ne odvoji
  5. 5
    peci na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata da lagano potamne.
  6. 6
    agdu skuhati od 700 gr secera i 1 l vode cisto da bude mlaka kad budemo zalijevali turbane. i OBAVEZNO IH POLAKO ZALIJEVATI, da postepeno upiju agdu sve ce upiti. i povremo ih u toku hladjenja okretati da budu bas bas socni.. u prvih pola sata to radite svakih 10 min..i ne treba vise.

              



 Trobojna rolada od oblatne

Trobojna rolada od oblatne

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Prije pripreme svake kreme list oblatne staviti na vlažnu krpu,pokriti drugom navlaženom krpom i ostaviti da omekani da bi se mogla motati.Paziti da se ne raskvasi previše jer će još i od kreme malo popustiti.
  2. 2
    1.KREMA:kuhati šećer i vodu(špinovati) sve dok se ne zgusne.
    Dodati čokoladu i miješati da se otopi.
    Umiješati i orahe.
    Namazati list oblatne i čvrsto zarolati.
  3. 3
    2.KREMA:miksati žumanjke i šećer,spojiti sa izmiksanim margarinom.
    Namazati drugi list oblatne,uz rub staviti 1. zarolanu oblatnu i sve zajedno smotati.


  4. 4 Trobojna rolada od oblatne
    3.KREMA:izraditi snijeg,dodati šećer i malo limunovog soka i kuhati na pari neprekidno miksajuči oko 10-15 minuta.
    Ohladiti i spojiti sa izrađenim margarinom.Dodati kokosa da se zgusne.
    Namazati i 3. oblatnu,staviti već zarolanu roladu i sve zajedno čvrsto zarolati.
  5. 5 Trobojna rolada od oblatne
    Ostaviti,najbolje preko noći da se sve dobro stegne.
    Drugi dan rezati.
  6. 6 Trobojna rolada od oblatne
    ...

                 Čokoladna jogurt pita

    Čokoladna jogurt pita

    Sastojci

    Priprema

    1. 1 Čokoladna jogurt pita
      Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.Od 28 dag brašna,kakaa,maslaca,10 dag šećera i 1 jajeta i 2 velike žlice hladne vode zamijesite tijesto.Mijesite ga dok grudice ne nestanu.Od toga 3/4 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju(oko 30*20 cm) obloženu pek papirom.Dignite rub sa strane.

    2. 2 Čokoladna jogurt pita
      Za nadjev pomiješajte sir,jogurt,prašak za puding,prašak za pecivo i 12 dag šećera.Umiješajte 6 jaja,stavite na tijesto u limu i zagladite.Preostali šećer i brašno dodajte preostalom tijestu te zamijesite mrvice.Pospite mrvice po nadjevu i pecite oko 50-60 minuta.Nakon 30 minuta pečenja prekrijte pitu alu-folijom.Kolač izvadite iz pećnice i ohladite ga prije rezanja.Po želji pospite šećerom u prahu.

    Posluživanje

    U orginalu iz časopisa "Lisa" ovaj kolač je pod imenom-Mrvičasti kolač s čokoladom i peče su u okruglom kalupu u obliku torte...

Нема коментара:

Постави коментар