среда, 18. јун 2014.

tikvice...

 Čorba od tikvica



Koje jelo od tikvica je vaš favorit?

Ja ih ubedljivo najviše volim pohovane. Valjda zato što su same po sebi nekako blage i neutralne, i traže nešto što će ih upotpuniti i dati kontrast. Mislim da im poh upravo to radi, naročito dok je topao i krcka, a unutra tikvica sočna. Volim da ih sečem na deblje kolutove, oko pola cm debljine, ne jako tanko jer se onda skoro i ne osete u pohu. Ne znam kako i zašto se desilo da mi prođe leto a ja tikvice pohovala nula puta, ali znam da ću pre ili kasnije morati jedan post da im posvetim.

I musaka od tikvica mi je draga, onda klasične punjene tikvice, ili kao lađice... Dobre su i u vidu palačinki, ili u smesi za pileće faširane šnicle. Ustvari su jako zahvalne za kombinovanje upravo zato što su nenametljive, a vala i jeftine. Nisam ih nikad zamišljala kao punjenje za pitu/tart, pa probala neku varijaciju na ovaj Jelenin recept i jako mi se dopalo. Sirove tikvice do skoro nisam mogla da zamislim da ću jesti, a onda probala ove Bjankine smotuljke - e, to mi se baš baš jako svidelo.

Nedavno sam pravila ovu posve jednostavnu čorbicu. Ništa revolucionarno, baš obična i blaga čorbica, a opet fina. Samo je treba lepo začiniti da ne bude bezukusna. Sada nisam, a drugi put bih dodala sitno seckanu svežu ljutu papriku, na početku dinstanja. Recept je iz Velikog narodnog, izdanje 1967, strana 682.


Sastojci:
2 veze mladog luka, beli deo
2 tikvice, oko 700 g
50 g putera
1 kašika brašna
1 - 1.5 l vode
1 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/3 kašičice bibera
na vrh noža belog luka u prahu
na vrh noža muskatnog oraha
2 žumanca
1 dl kiselog mleka
1 veza mirođije

Postupak:
1. Beli deo mladog luka iseckati. Tikvice oguliti, izvaditi im sredinu i sačuvati, a ostalo iseckati na kockice.


2. Na puteru izdinstati luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodati punu kašiku brašna i propržiti zajedno. Naliti vodom, promešati. Kad provri dodati seckane tikvice, kuvati na tišoj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke.


3. Začinitii - dodati kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, malo belog luka u prahu, malo muskatnog oraha, ili iskombinovati začine prema svom ukusu. Skloniti sa vatre pa umešati kiselo mleko razmućeno sa dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služiti sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom, i sve posuti biberom.

Нема коментара:

Постави коментар