субота, 14. јун 2014.

savet....

Šta da pijete kada ste gladni, nervozni, naduti?



Šta da pijete kada ste gladni, nervozni, naduti?


Većina nas ima u frižideru mlijeko ili rashlađenu flašu vode, ali da li ste znali da ova jeftina pića mogu da urade za vas mnogo više od samog utoljavanja žeđi? Pročitajte koja to pića mogu da vam uskoče u pomoć u različitim situacijama.
 DA IZGRADITE MIŠIĆE: MLIJEKO
Mlijeko je tu za vas kada želite da izgradite mišićnu masu. U njemu se nalaze proteini i kazein koji sadrže esencijalne amino kiseline. DA SMRŠATE: ZELENI ČAJ/ SOK OD GREJPFRUTA
Ako pijete svestki najrasprostranjeniji napitak, zeleni čaj, ubrzaćete svoj metabolizam i tako kontrolisati svoju težinu. Potrebno je da unosite 4 šolje ovog čaja za najbolji efekat. Takođe, sok od grejpfruta ima veliki uticaj na gubitak težine, a ako jedete pola grejpfruta uz svaki odbrok, dobićete još bolje rezultate.
ZA OPORAVAK MIŠIĆA: VODA/ČOKOLADNO MLIJEKO
Najvažnije poslije treninga je da pijete puno vode. Osim toga, čokoladno melko može da vam pomogne da se tijelo brže oporavi, zbog odnosa proteina i ugljenih hidrata.
ZA PREHLADU : ČAJ OD MEDA I LIMUNA
Generalno, unošenje tečnosti u organizam može da pomogne sa zapušenim nosem, pogotovo ako je u pitanju topla supa ili čaj. Takođe, probajte da ne unosite mlijeko i mliječne napitke kada ste prehlađeni, jer kod nekih ljudi još više može da se poveća sekrecija kada unose mlijeko.
ZA KAŠALj: MED
Med može da pomogne kod kašlja prouzrokvanog infekcijama gorenjeg respiratornog trakta, jer oblaže zadnju stranu grla, a zbog slatkoće se luči više pljuvačke. Unosite što više tečnosti kada kašljete, jer ćete tako olakšati iskašljavanje.
ZA POSPANOST: KAFA/VODA
Ako vam se prispava u sred dana, sigurno ćete posegnuti za šoljom kafe. Voda takođe može da bude od pomoći ako popijete jednu čašu odmah po buđenju.
DA LAKŠE ZASPITE: TOPLO MLIJEKO/ČAJ OD KAMILICE
U 19. vijeku, Brendi je bio vrlo popularan sedativ. Ali, ako želite bezalkoholnu varijatnu, probajte čaj od kamilice ili šolju toplog mlijeka za bolji kvalitet sna.
ZA VARENjE: BILjNI ČAJ/VODA
Ako pijete vodu dok jedete, ali i poslije obroka, pomažete svom metabolizmu da brže svari hranu. Isto svojstvo imaju biljni čajevi, pogotovo nana. Dodajte i malo cimeta za još bolji efekat.
ZA ZAČINJENU HRANU: MLIJEKO/JOGURT
Masti i proteini u mlijeku ili jogurtu mogu da smanjete žarenje jute hrane, ali pazite, jer nemasno mlijeko nema isti efekat.
ZA MAMURLUK: VODA/ĐUS/ŠEJK OD BANANE
Unošenje dosta vode je ključno za smanjenje mamurluka. Ali, ako je prekasno za to, napravite šejk od banane i spanaća. Ove dvije namirnice su bogate kalijumom koji nadoknađuje izgubljene elektrolite usljed unošenja previše alkohola. A pošto alkohol snižava šećer u krvi, čaša đusa može da pomogne da se nivo šećera vrati u normalu.
ZA LOŠ ZADAH: VODA
Kiseline u kafi, đusu, kao i u slatkim napicima mogu da utiču na vaš zadah, najbolje bi bilo da ih isperete tako što ćete popiti čašu vode.
ZA GLAD: MLIJEKO
Ako pijete dosta vode između obroka, smanjićete osjećaj gladi, a ako pijete mlijeko, osećećate se sito duže vrijeme.

Нема коментара:

Постави коментар