недеља, 8. јун 2014.

jelenine torte...

ESTERHAZI TORTA

Esterhazi torta je na neki način zaštitni znak moje slatke kuhinje. Pravim je u specijalnim prilikama, ne zato što se teško pravi, već zato što ovakva torta zaslužuje specijalne prilike.




Moja Esterhazica je prebogata lešnikom i to 500g lešnika u celoj torti. Ona nije estetski nalik Esterhazi tortama koje viđate u poslastičarnicama, jer one imaju fil bez lešnika.  Kore od lešnika, fil kuvan na pari bogat lešnicima, sasvim tanak sloj džema od kajsija, bela glazura koja malo kisi, jer je to potrebno u kontrastu sa slatkom tortom, hrskavi lešnici oko torte i čokoladna šara, su razlog zbog čega je ova torta posebna. Recept je usavršavan godinama, a ovde je napisan za apsolutne početnike u kuhinji koji imaju želju da naprave ovu vrsnu torte. Nemojte se uplašiti dužine teksta, jer jednom kada savladate tehniku možete je primeniti na sve ostale torte. Esterhazi se raspoznaje po svojoj karakterističnoj čokoladnoj šari - mreži na belom staklu. Ja i nisam baš spretna u tome, ali je greh napraviti ovu tortu, a ne našarati je.


ESTERHAZI TORTA
pleh za kore prečnika 25cm 

KORE
12 belanaca (veća jaja)
250g kristal šećera i 2 vanil šećera
250g mlevenih pečenih lešnika
80g mekog belog brašna

FIL
12 žumanaca
250g kristal šećera i 2 vanil šećera
300g putera sobne temperature
150g mlevenih pečenih lešnika*

PREMAZ
oko 3 kašike džema od kajsija
1 kašičica vode ako je džem gust

BELA GLAZURA
250-300g prah šećera 
2 kašike ulja
oko 3-4 kašičica limunovog soka
1 belance sobne temperature

DEKORACIJA
30-50g čokolade za kuvanje (bolje više nego manje)
kašičica ulja
100g krupno mrvljenog pečenog lešnika

LEŠNIK - SAVETI I PEČENJE
Lešnike, bilo da se radi o sirovim ili već pečenim, obavezno treba ispeći ili dopeći u rerni, jer se pun miris i ukus lešnika tek tada može osetiti. Nepečene lešnike staviti u pleh od rerne, pa uključiti rernu na 170 stepeni. Peći dok blago ne počnu da mirišu, a opna im potamni. Za nepečene je potrebno, ako počnete od hladne rerne, negde oko 25 minuta. Isti je postupak i sa pečenima samo je vreme pečenja malo manje. Opna treba da potamni, skoro da je crna, a lešnici svetle boje karamele. Ako vam se čini da ste ih prepekli, ne marite, biće to sve dobro kada se spoji.

Obložite dublju posudu nekom starom krpom koju planirate da bacite i sipajte unutra vrele lešnike. Uvrnite kraj i trljajte lešnike jedne o druge. Ukloniti ljuspice i ostavite ih da se ohlade.

* Za ovaj recept ja kupim 500g nepečenih lešnika. Kad se ispeku i kad ih oljuštite tu bude koji gram manje. Odmah odvojim 100g u zrnu koje smrskam tučkom u kesi ili krupno isečem za dekoraciju oko torte. Ostatak sameljem i izdvojim 250g za kore a šta ostane ide u fil, znači bude tu manje i od 150g.

KORE 
Mikserom umutite belanca u polučvrsti sneg pa postepeno dodajte kristal i vanil šećer i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete čvrst šam. Pomešajte 250g mlevenog lešnika i 5 kašika brašna i u nekoliko navrata dok vam je mikser na najmanjoj brzini ih umešajte u šam da se smesa ujednači.
Kore se peku na papiru za pečenje na kome ste nacrtali krug prečnika 25cm ali da vam je šara okrenuta na dole da se ne preslika. Ako imate možete papir za pečenje iseći i uglaviti ga u okrugli plitki pleh za kore ili staviti papir u plah sa pomičnim dnom.

Ispecite 5 kora na 160 stepeni, 13-14 minuta za svaku, tj dok se prst ne lepi više za koru. To je nekih 5 punih kašika fila za svaku koru. Kad završite sa šamom za jednu koru vratite šerpu u frižider. Ona poslednja kora kada je šam već splasao će biti najbolja. Vrelu koru sa papirom stavite na stolnjak (vlaži odozdo) i tankim nožem malo odvojite rub kore od papira, ali koru ne odlepljujte. Slažite kore jednu do druge.

    FIL
    Mikserom kratko umutite 12 žumanaca sa 250g šećera i 2 vanil šećera samo da se zabeli. Kuvajte na pari, ali tako da posuda u kojoj su jaja zaptiva dobro posudu u kojoj ste sipali oko dva do tri prsta vode. Tek kad voda proključa, stavite šerpu sa jajima i kuvajte uz mešanje varjačom 14-15 minuta. U početku ne morate mnogo mešati, na minut-dva, a kasnije češće. Ostavite fil da se ohladi. Umutite hladan fil mikserom. Umutite mikserom puter sobne temperature i spojite ga sa filom. Dodajte mleveni lešnik i mutite oko minut da fil bude vazdušast.



      FILOVANJE, NIVELISANJE I DŽEM
      Odvojite 2 kašike fila za premaz oko torte. Odvojite najlepšu i najdeblju koru i sačuvajte je za vrh torte. Podelite ostatak fila na 4 dela u 4 činijice. Poslužavnik obložite papirom za pečenje. Na njemu ćete slagati i filovati tortu a kad se stegne možete je preneti na tacnu za serviranja. Skinite papir sa pečene kore i filujte tortu, svaku koru sa po 4 kašike fila. Poslednja kora koju ste sklonili treba da bude okrenuta tako da joj je ravna strana na gore.

      Preko poslednje, pete kore staviti papir za pečenje, pa onda još jedan poslužavnik, a preko njega nešto što će malo pritisnuti i izravnati tortu. Ja  stavim 2 mleka od litar ili šerpu sa malo vode koja odgovara veličini torte. Staviti tortu u frižider sa sve tegovima bilo da su mleka ili šerpa da se niveliše oko pola sata, a nakon toga sa one 2 kašike fila premažite oko torte.

      Poslednju koru premažite tankim slojem vrelog džema koji ste razredili sa kašikom vode i zagrejali u maloj šerpici na šporetu. Džem će onemogućiti upijanje bele glazure u prvu koru, a i daje specijalni šmek torti jer pomalo kisi. Izvadite sve ljuspice iz džema ili ga jednostavno vrelog propasirajte kroz sito ili to uradite štapnim mikserom. Tortu stavite u frižider na oko pola sata-sat,da se džem stegne. Ako stoji duže belu glazuru morate brže nanositi jer se brzo hladi i steže.

      BELA GLAZURA - LED
      Pre počinjanja sa belom glezurom otopite čokoladu, jer se čokoladna šara nanosi na tek stavljenu mekanu  glazuru, da bi se šare lep napravile i pripremite štapić drveni za ražnjić kojim ćete šarati.   Spremite seckani lešnik koji ide oko torte.

      Umutite 1 belance sobne temperature u čvrst šam. Ako stavite ono iz frižidera glazura će se brzo stegnuti i šaru onda teško nanosite. Odvadite od snega jednu četvrtinu sa strane jer se desi da je belance preveliko i da traži puno šećera. U sneg sipajte oko 250g prah šećera, limunov sok, i ulje i mutite mikserom. Ako je potrebno dodajte još šećera ili još snega. Treba da dobijete gust krem koji nije isuviše tečan ali ni pregust da se razmazuje i ne zapinje. Vrelim mokrim širokim nožem premazati tortu. Ukoliko imate neravnina to možete popraviti fenom za kosu. Odmah nanesite čokoladnu šaru. Umesto belanca možete koristiti vrelu vodu, oko 4 punih kašika za povezivanje smese. Belanac daje lepšu belinu glazure.
        ČOKOLADNA ŠARA
        Otopite čokoladu sa uljem na pari ili na slaboj vatri, pa je sipajte u špic-vrh od neke debele kesice. Ovde vam ne treba baš 50g čokolade, ali je bolje imati više nego manje. Sa 50g možete malo vežbati pre nanošenja šare. Šarajte linije ili krugove, pa zatim štapićem za ražnjić ili tupom ivicom noža vucite linije pod uglom od 45 stepeni jednu ka dole, drugu ka gore. Lešnik koji je za oko torte zalepiti rukama i time sprečite da bela glazura bilo gde procuri.

        Esterhazicu treba napraviti bar 2 dana pre serviranja da bi dozvolili sastojcima da se prožmu. Kako stoji ona postaje sve lepša i lepša, a ono poslednje parče je najlepše. Ova torta se ne radi na brzinu, pa zato odvojite jedno popodne za pravljenje ove divote. 

          VASINA TORTA - KLASIK SRPSKE KUHINJE

          Kažu da je Vasina torta autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Po priči, nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima jer je bilo rečeno da porođaj može ugroziti život deteta i žene. Supruga Jelena je donela na svet zdravo i krupno dete, a nama je u amanet ostao recept za ovaj klasik srpske kuhinje. Da li je priča istinita ili ne, nije ni važno, ali je bitno da ova torta spada u legende kulinarstva i da je svaka žena treba bar jednom u životu da je napraviti. 




          Verujem da ste i vi kao i ja odrasli na Vasinoj torti koja je bila neizostavna na repertoaru nedeljnih ručkova i proslava. Moram priznati da je nisam baš volela kao dete, ali eto vremena se menjaju i ja sam naprosto oduševljena kombinacijom ukusa i teksure u ovoj torti. Kora na bazi oraha koja vremenom povuče vlažnost iz fila, čokoladno-orašasti fil sa ukusom pomorandže, lagani munchmellow i gorka čokolada na vrhu. Ne znam kako se ranije nisam setila da je ova torta u stvari preteča Jaffa keksa. Ova jedna narandža u kombinaciji sa čokoladom, zaista kada zatvorite oči daje šmek Jaffa keksa. Treba imati i na umu da su narandže davne 1908. godine bile pravo malo bogatstvo u kuhinji jedne žene i da se torta sa narandžom u receptu nije mogla naći u svakoj kući. 




          Svi recepti za Vasinu tortu su donekle slični, a ja vam dajem recept moje mame, sa detaljnim uputstvima za početnike. Kao i uvek, ne mogu a da ne budem preopširna, a vi slobodno preskočite recept, ali vas molim da je bar jednom prelijete čokoladnom glazurom i to baš ovako samo na vrhu, jer se teško seče ako se cela prelije, a i ovako se vidi njena lepota u slojevima. Mama insistira da se ona ovako ređa, da je geometrijska, pod konac, kako se kaže. To zahteva malo truda, ali je efekat očaravajući. Meni Vasina torta jednostavno nije dovršena ako nema čokoladnu glazuru. Ona zaokružuje celu tortu, balansira ukus narandže u filu i slatkog šama. 




          Jedina izmena u maminom receptu su žumanca koja sam kratko kuvala na pari, jer se u današnje vreme i o tome vodi računa, a belanca su termički obrađena jer se mute na pari sa špinovanim šećerom. Količina mleka kojim se orasi prelivaju daje jedan malo ređi fil sa kojim se malo teže barata, ali i to ima smisla, jer taj fil za dan-dva omekša koru ispod njega pa ona postaje sočnija. Vi možete preliti orahe sa nekoliko kašika zaslađenog vrelog meleka da dobijete gušći fil ili orahe sa mlekom malo ukuvati na plotni da se orasi malo zgusnu. Meni  odgovara ova gustina.

          Sačuvajmo ovaj predivan recept od zaborava!

          Kako je ispala u Dilajlinoj kuhinji možete pogledati ovde, a kako je Olga (ruskinja koja živi u Istambulu) napravila ovde.




          VASINA TORTA
          kalup za okruglu tortu sa pomičnim dnom prečnika 24cm


          KORA
          5 belanaca (jaja klase S 65-70g)
          5 kašika kristal šećera
          5 žumanca
          1 kašika mekog brašna
          50g mlevenih oraha
          40g rendane čokolade za kuvanje

          Mikserom umutite belanaca u polučvrsti šam, pa postepeno dodajte jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok ne umutite čvrst šam. Ručno umešajte žumanca u šam prevrćući šam lagano tako da ostene što vazdušastiji. Pomešajte brašno, orahe i rendanu čokoladu i lagano ih ručno umešajte u masu. Obložite dno kalupa za tortu prečnika 24cm papirom za pečenje, a ivice kalupa naputerišite. Sipajte masu, malo ga izravnajte i pecite na 180 stepeni oko 20-25-30 minuta. Ostavite koru da se ohladi u plehu. Nožem prođite između kore i ivice pleha i izvadite je iz kalupa. Skinite papir sa kore i spustite je na tacnu na kojoj planirate da je poslužite.



          FIL OD ORAHA, ČOKOLADE I POMORANDŽE
          4 žumanca
          4 kašike kristal šećera
          100-125ml mleka
          125g kristal šećera
          200g mlevenih oraha
          60g otopljene čokolade za kuvanje
          10 kašika pomorandžinog soka
          sitno rendana kora 1 pomorandže
          150g putera sobne temperature

          Mikserom umutite žumanca sa 4 kašike šećera da se samo malo zabele, pa ih kuvajte na pari oko 5 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Žumanca se kuvaju kratko samo radi termičke obrade, pa ih nije potrebno kuvati preko 10 minuta kao za druge torte.
          Zagrejte mleko sa 125g šećera i prelite preko oraha. Količina mleka zavisi od suvoće oraha, tj. trebamo samo da ih poparimo. U mlaku smesu dodajte otopljenu čokoladu, koru i pomorandžin sok. Ostavite da se čokoladni fil ohladi.

          Umutite puter mikserom i spojite ga sa skuvanim ohlađenim žumancima i čokoladnim filom muteći mikserom oko 1 minut da fil postane vazdušast i lagan.
          Stavite obruč od pleha sa pomičnim dnom oko pečene kore i nanesite fil preko. Odložite tortu sa sve obručem u frižider dok ne spremite šam. To možete uraditi i sutradan.


          ŠAM SA ŠPINOVANIM ŠEĆEROM
          4 belanca
          250g kristal šećera
          150 - 200ml  vode

          Tri stvari moraju biti gotove u približno isto vreme:
          -šam da je skoro umućen
          -voda u šerpi koja vri i spremna je da u nju ubacite šerpu sa šamom i da kuvate dalje na pari uz neprestano mućenje mikserom
          -špinovani šećer koji treba da sipate u šam na pari, a on treba da je vreo i tečan

          1. Prvo ušpinujte šećer. Prelijte šećer vodom i stavite na plotnu na umerenoj vatri da se špinuje dok ne bude konzistencije meda. Za 200ml vode mi je trebalo preko pola sata.

          2. Negde kada procenite da vam treba još 5 minuta do kraja špinovanja šećera sipajte vodu u šerpu u kojoj planirate da kuvate šam na pari. Vodite računa da šerpa u kojoj mutite belanca treba da pasuje lepo na nju, da nema lufta i da voda koja vri (2-3prsta visine) ne dodiruje šerpicu sa šamom.

          3. Kada to uradite počnite da mutite belanca, nekih 5 minuta.Možete dodati i prstohvat soli.

          4. Znači, šam, špinovani šećer i voda koja vri su spremni, kao i mikser koji ste udenuli sa strane koji treba da dosegne šerpu. Stavite šam da se kuva na pari. Nastavite da ga mutite mikserom dok lagano sipate u njega u tankom mlazu špinovani šećer. Proces mućenja treba da traje oko 5 minuta. 

          5. Iznesite tortu iz frižidera i skinite obruč. Fil se malo pokvari ali ga možete izravnati nožem okolo i na vrhu. Operite i osušite obruč i stavite ga iznad fila. Najbolje da vam ga neko drži dok vi u njega nanosite šam bez mnogo pritiskanja pazeći da ne pravite džepove sa vazduhom. Skinite obruč i poravnajte širokom špatulom ili nožem koji možete provući kroz vrelu vodu. Tortu staviti u frižider na par sati ili još bolje preko noći. 


          ČOKOLADNA GLAZURA
          150g čokolade za kuvanje
          2 kašike ulja
          1 kašika mleka
          malo putera (1-2 kašike)

          Pre nanošenja glazure dobro rashlađenu tortu možete još malo doterati. Široki nož opet provucite kroz vrelu vodu, otresite ga, ali ne brišite i pređite oko torte. Otopite čokoladu, mleko, ulje i puter na pari (čokolada je lepša kad se topi na pari). Sipajte čokoladnu glazuru preko torte i malo mrdajte tortu levo-desno, gore-dole da se čokolada razlije i malo padne sa strane torte kao na slici. Glazuru nikako nemojte stavljati na topli šam.


          SEČENJE TORTE - SAVRŠENO PARČE
          Pre sečenja, tortu ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-30 minuta. Nož provucite kroz vrelu vodu, obrišite ga i vertikalno zabodite u centar torte. Lagano vucite nož ka vama vertikalno, pa kada dođete skoro do kraja oborite ga.


          MOJA SACHER TORTA - NALIK MEDENOM SRCU

          Nakon degustacije originala, moram priznati da sam ostala razočarana, i da mi se moja verzija Saherice mnogo više dopala. Doduše, treba imati na umu da je ova torta 1832, kada je nastala, sigurno bila hit.

          Slike Saherice koju je napravila Svetlana na Coolinariki možete videti ovde.


          SAVETI

          Džem od kajsija može upropastiti sve ili podići ovu tortu na viši nivo. Ovde upotreba marmelada i pekmeza ne dolazi u obzir. Isključivo dobar i kiselkast, džem od kajsija, i to bilo bi najbolje ukoliko je domaći. Ako ga kupujete, nemojte štedeti pare na džemu, već kupite najbolji i najskuplji.
          Cimet je moj dodatak torti, i znam da ne ide u original, ali on tako dobro paše ovde, da sam svaki put količinu povećavala, dok nisam došla da ove mere. Nemojte štedeti na cimetu i kupovati onaj u kesicama. Kada se preračuna, bolje i isplativije je kupiti flašicu Kotanyi cimeta.




          Možda će vam se učiniti da ova torta liči na ostale, ali se razlikuje u postupku od mnogih. Ovde se polazi od putera, šećera i žumanaca, pa tek onda se ide na ostalo. To sve daje čokoladnu kompaktnost torti, jer ona ne spada u red vazdušastih torti.

          Čokoladu za glazuru uvek topite na pari. Istopiće se ona lepo i na ringli, ali će dobiti jednu novu dimenziju ako se pripremi ovako. Kada kažem na pari mislim da šerpa ne sme dodirivati vodu u šerpi u kojoj se kuva, kao što mnogi to rade, i da proces treba da bude lagano topljenje. Za glazuru od čokolade možete koristiti onu koja vam je najdraža, ali količina čokolade treba da je veća, 200g, jer i sam deblji sloj čokolade daje savršen poklopac torti.

          Pre serviranja tortu izvadite iz frižidera nekih 15. minuta, jer će u protivnom glazura pucati kada se seče. 

          Ovu tortu nikako ne pravite neposredno pre serviranja. Potrebno je nekoliko dana da ona povuče svoj pravi miris i ukus, i da sve dođe na svoje. Jedite je vi sutradan, ali ona će biti sve lepša i lepša kako vreme prolazi. 

          Moja Saherica, kao i većina mojih torti, spada u niske torte, čitavih 4cm, tako da ne očekujete neku džinovsku tortu. Meni je ostalo usađeno pravilo moje mame, da torta koja se gostu servira ne sme da se prevrne sama od sebe, ili od nestabilnosti ruke gosta na stranu. Ona mora stajati uspravno. To naravno važi u formalnim i izuzetno formalnim prilikama, ali može se primeniti i svaki dan kada su u pitanju ovakve torte koje su same po sebi izuzetno jake i koje vas zasite malim komadom. Pleh slobodno može biti i nešto manji, ali nikako veći od 25cm.


          BISKVIT
          180g putera sobne temperature
          180g kristal šećera
          8 žumanaca
          250g mlevenih oraha
          4 samlevena Petit beurre keksa (30g)
          3 do 4 punih kašičica cimeta Kotanyi
          12g praška za pecivo
          2 vanil šećera
          180g otopljene čokolade za kuvanje 
          šam od 8 belanaca
          prstohvat soli

          SLOJ OD DŽEMA
          380g džema od kajsije
          5-7 kašika vode

          GLAZURA
          200g čokolade za kuvanje
          70g putera
          1 kašika šećera
          1 kašika mleka
          1 kašika ulja


          BISKVIT - spojiti sve suve sastojke (orahe, keks, vanil šećer, prašak za pecivo, cimet). Uključite rernu na 170 stepeni (bez fena). Mikserom umutiti puter i šećer, pa dodati žumanca i mutiti dok se ne poveže sve (sliku sa jajima sam zaboravila da dodam, da vas ne buni). Dodati suve sastojke, pa nastaviti sa mućenjem, a onda sipati 180g otopljene čokolade i mutiti dok masa nije jednolične boje. Belanca umutiti sa prstohvatom soli u čvrst šam, pa onda dodavati šam u fil, onako tri po tri kašike, tj. dodate malo, pa nastavite sa mućenjem na najmanjoj brzini samo da se ujednači i to uvek u istom smeru, i tako dok ne potrošite šam.

          Dno pleha sa pomičnim dnom prečnika 25cm obložite papirom za pečenje, a obod naputerišite, pa sipajte smesu. Pecite na 170 stepeni 60 minuta, a onda je ostavite da se ohladi. Skinite obruč, položite tortu naopačke na tacnu i preko papira koji ne skidate položite veću tacnu na koju stavite nešto teže, kao npr. dve litre mleka, tako da se torta niveliše oko 60 minuta.

          DŽEM - u manjoj šerpici zagrejte džem sa vodom da proključa. Skinite papir sa torte, podelite je nožem na dva dela, pa namažite polovinu džema po njoj, i ponovo je spojite, a ostatkom džema namažite celu tortu. Gedajte da sve ljuspice koje su u džemu uklonite pošto će one smetati čokoladnoj glazuri. Staviti celu tortu sa tacnom u zamrzivač na 15 minuta.

          GLAZURA - na pari otopite čokoladu, šećer, puter, mleko, i ulje, pa širokim nožem i brzim potezima prelijte preko torte.

          Ako vam je ostalo malo čokolade, možete je sipati u vrh čvrste kesice, sačekati malo da se ohladi ali da je još uvek tečna, pa odseći vrh kesice i njome napisati Sacher na torti; ja to obavezno pišem ali tu sliku nisam uhvatila.


          CARROT CAKE - AMERIČKA TORTA OD ŠARGAREPE

          Da Costa Coffee nije ukinuo u svom repertoaru Carrot cake, teško da bih se latila varjače i napravila u kućnoj verziji jednu od mojih omiljenih poslastica, jer je njihova bila savršena. Taman su nas navukli na ovaj  kolač, a retki su kupovni kolači koji nam se dopadaju, a onda su ga ukinuli. Listala sam po starim prepisima, receptima, knjigama, internetu, upoređivala, isprobavala, doterivala i vremenom usavršila tortu koja u svakom pogledu odgovara našem čulu ukusa, vida i mirisa. Retke su torte i kolači koji se peku u loncu, kako ih ja zovem kada se peče samo jedna kora, koji mi se dopadaju. Njih uglavnom i ne svrstavam u kategoriju torti, ali ova poslastica je toliko sočna i opojna sa aromama vanile, muskatnog oraščića, cimeta, i sa kontrastom predivnog belog krema, da je definitivno za mene torta u samom vrhu torti. Recept sam usavršavala, krem od sira menjala, tražila najbolje rešenje i konačno savršen recept koji više ne menjam. 




          Ako vas brine ukus šargarepe, ukoliko niste upoznati sa sastavom torte, nikada ne bi pogodili da sadrži i jednu šargarepicu. Ako vas brine ananas (ima onih koji ga ne vole) on se sitno secka, a možete ga još sitnije iseckati, i niko neće ni primetiti da je u tortici. Nemojte ga izostaviti jer on daje sočnost torti. Nemojte se uplašiti od dužine liste sastojaka za tortu jer je ovo jedna od najbržih torti koju možete napraviti. Ceo posao se sastoji u merenju sastojaka, a najteža stvar je rendanje šargarepe. 




          Nemojte brinuti ako torta napukne tokom pečenja, jer će se to verovatno desiti. Ona se kasnije okreće, tako da se to neće videti. Nemojte brinuti i ako ona naraste malo više u centru, jer prilikom okretanja i stajanja ona splasne. Nemojte brinuti i ako vam izgleda da je za mrvu nepečena u centru kada je sečete - tako treba da bude. Torta se okreće, tako se izravna i malo pritisne odozgo pa  kad je presečete centar izgleda nepečen, ali to je samo od pritiska.




          Šargrepice se prave od ratluka i ja koja nisam vična takvim stvarima sam iz prve ovladala tehnikom. Vratite se u detinjstvo, kao kad se igrate plastelinom. Za razliku od fondan figurica ove šargarepice od ratluka će svi pojesti. Šargarepice dobiju lepu glazuru ako preko njih pređete mokrim prstom. Ja ih čuvam napravljene na tacni sa papirom za pečenje koji je posut sa malo šećera u prahu i kad trebam da serviram Carrot cake tek ih onda stavljam.





          CARROT CAKE

          4 jaja
          300g žutog šećera - Nota dolce (može i beli šećer)
          350ml suncokretovog ulja

          I grupa 
          500g sitno rendane očišćene šargarepe, oko 700g neočišćene
          rendana kora 1 limuna
          rendana kora 1 pomorandže
          100g suvih grožđica
          150g oraha, krupno seckanih
          340g sitno seckanog i oceđenog ananasa iz konzerve
          3 kašike ananas soka
          2 kašičice arome vanile

          II grupa
          450g belog brašna, tip 400
          1/2 kašičice soli
          12g praška za pecivo
          1 ravna kašičica sode bikarbone
          2 kašičice cimeta
          1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

          KREM (CREAM CHEEESE FROSTING)
          125g putera sobne temperature*
          250g mlečnog namaza - krem maslaca Kremsi -Mlekara Subotica (Philadelphia, Vajkrem..)
          350g prah šećera
          300g Ella kremasti svež mladi kravlji sir 0,5% mm (neslan)
          3 kašičice limunovog soka

          ŠARGAREPICE - 12 komada
          100g ratluka 
          oko 100g prah šećera
          narandžasta i zelena tečna boja za kolače

          OGRADICA
          200g grubo seckanih oraha za oblaganje stranica


          Mikserom kratko umutite cela jaja sa šećerom, pa u mlazu sipajte ulje i nastaviti sa mućenjem oko minut. Dodajte I grupu sastojaka. Mutite dok se sastojci ne ujednače. Sjedinite i pomešajte sve sastojke za II grupu i postepeno ih umešajte u smesu. Dno pleha sa pomičnim dnom prečnika 25cm obložite papirom za pečenje, a stranice naputerišite i sipajte smesu.

          Pecite na 180 stepeni 80 minuta. Posle 40 minuta pokrite tortu papirom za pečenje jer će početi da tamni. Torta će napuknuti ali to nam nije bitno jer ćemo je okrenuti kasnije. Ostavite da se malo ohladi, pa skinite obruč i izvrnite je naopačke na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje. Papir od pečenja odlepite pa ga ponovo vratite. Kada je skoro ohlađena preko torte stavite još jedan poslužavnik sa nečim težim (litarsko mleko) da pritisne malo i izravna tortu. Ostaviti tortu da se ohladi.

          Dok se torta peče ručno lagano umutite sve sastojke za kremu i odložite je u frižider. Nemojte je previše miksati jer se tako razređuje.

          Skinite papir sa torte pa je isecite vodoravno na dva jednaka dela. Nafilujte kremom sredinu i vrh torte i samo malo kreme staviti za okolo. Usitnjene orahe obložite oko torte i blago ih šakom utisnute praveći rub na grnjoj površini koji će sprečiti da krema iscuri dok se ne stegne. Šargerepice stavite nakon što je gotova torta odležala malo u frižideru, da ne potonu u kremu.

          Za dekorativne šargarepice ručno umesite ratluk sa prah šećerom i narandžastom prehrambenom bojom sve dok masa ne prestane da se lepi za ruke dok dobije konzistenciju plastelina. Za peteljku šargarepe od narandžaste mase odvojite sasvim mali deo 3x3mm i njega naknadno ofarbajte zelenom bojom uz dodavanje još prah šećera. Oblikujte masu da ima oblik valjka, i podelite na 12 delova za 12 šargarepica. Formirajte lopticu, pa od nje između dlanova oblikujte šargarepu. Masu možete odložiti u kesu i staviti u frižider. Tupom stranom noža napravite useke na šargarepi. Čačkalicom ili štapićem za ražnjić napravite rupicu na vrhu šargarepe i udenite zelenu peteljku. Ukrase odložite na tanjir obložen papirom za pečenje koji ste posuli sa malo prah šećera. Neposredno pre stavljanja na tortu mokrim prstom pređite preko njih da bi dobile sjajnu glazuru.

          *KREM možete koristiti i 250g putera u kremi da bude još čvršće ali onda morate rihtati malo veću količinu prah šećera. Krema zna sasvim malo da curi preko oraha na ogradici torte ali kad se stegna za 1-2h bude savršena. Meni ovakva konzistencija odgovara.

          Nemojte se iznenaditi kad dobijete veću količinu kreme na preseku torte jer se meni za slikanje omaklo parče gde se krema ne vidi jer je nož povukao koru preko nje. Torta je izuzetno bogata kremom.


          Preporučujem da se držite  sireva iz recepta ukoliko živite u Srbiji. Mlečni namaz je malo zbunjujući naziv ali obuhvata sireve tipa Vajkrema ili Mlečnog namaza Mlekare Subotica, a ukoliko nađete Philadelphia sir onda još bolje. Ella sir je kremasti mladi beli neslan kravlji krem sir kome bi odgovarao neki sremski neslani sir, a može i ABC sir samo pošto je on slan morate dodati još malo prah šećera u kremu. Ne preporučujem vam pravljenje torte bez preliva, jer to nije to. 




          Нема коментара:

          Постави коментар