среда, 18. јун 2014.

 Libum iz Pompeja


Recipe for the ancient roman bread from Pompei.    

 For the English version of the recipe, scroll down! 

Po jednostavnosti pripreme i malom broju sastojaka, vjerujem da je recept za ovaj kruh zaista originalni. U Pompejima se radio kao kruh, u komadu, ali mislim da je ovako zgodnije, raditi ga kao neku vrstu slanih lepinja koje su vrlo mekane iznutra zbog velikog sadržaja ricotte. Pretpostavljam da umjesto nje može ići i svježi kravlji sir, ali vrlo kremast i mastan.  Jako je dobar i sam za sebe, ali se još bolje slaže s crnim ili zelenim maslinama, te tanko rezanom šunkom ili pršutom. Kako bilo, libum je gotov za tili čas i odličan je i vruć i hladan, i jače i slabije pečen. Isprobali smo sve varijante, uvijek na veliko zadovoljstvo.
Što se Pompeja tiče, posjetila sam ih vrlo davno, fascinantno je to sve vidjeti  i zaista ih treba obići. No, ako ne možete skoro do njih, tada nije na odmet posjetiti izložbu koja je otvorena skoro do kraja lipnja u Klovićevim dvorima - “Pompeji – život u sjeni Vezuva”.

   
 
SASTOJCI:  
100 g brašna
400 g sira ricotta
1 jaje
sol

 
PRIPREMA:
1. Sve sastojke izmješati u većoj posudi za salatu. Smjesa će biti malo ljepljiva i mekana, što je sasvim normalno.
2. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje ili silikonskom podlogom. Pećnicu zagrijati na 180°C.
3. Smjesu oblikovati rukama umoćenim u brašno u okruglice veličine mandarine.  Lagano ih spljoštiti i slagati, s većim razmakon, na lim za pečenje.
4. Libum peči 25 minuta ili dok ne bude sasvim pečen (slabije ili jače, prema želji).

Нема коментара:

Постави коментар