субота, 7. јун 2014.

Fina peciva.

              Mekane Kifle iz Pekare


Sastojci

  •   500 gr brasna
  •   3 dl tople vode ( 300 ml )
  •   2/3 svezeg kvasca ( malo vise od pola )
  •   1 zlica soli
  •   1 zlica secera
  •   0.5 dl ulja ( 50 ml ulja )
  •  Salc: 3 zlice uzvrh brasna
  •   1 zlica uzvrh soli
  •   1 dc vode ( 100 ml )
  •  i jos. susam po zelji

Priprema

  1. 1
    U vecu posudu uspite vodu, izmrviti kvasca u vodu pa dodajte secer, sol, malo brasna, dobro izmesajte, ulje, jos brasna. Na radnoj povrsini umesite testo.
  2. 2
    Od testa odma otkidajte komade ca 100 - 120 gr. Svakom komadicu ivice spojite iznutra, pa okrenite naopako.
  3. 3
    Svaki deo testa kojeg ste okrenuli naopako, sa rukama oblikujte kuglu ( vrtite/virkajte ), dok se doljna strana, ivica potpuno ne izgube.
  4. 4
    Oblikovane loptice redjate na lagano pobrasnjenoj radnoj povrsini. Nauljite svaku lopticu. Prekrijte prozirnom folijom ili najlomskom vrecom. Neka stoji 10 - 15 minuta. Testo trebalo bi biti mekse nego sto ste ga umesili, ako nije, nek jos malo ostoji.
  5. 5
    Ukopcati pecnicu na 50 - 70 stupnjeva. Ovisno od rerne.
     Treba da bude dobro topla ali ne previse da se kifle nebi osusile. Kifle treba da uskisnu a ne da se isuse. Jer ce vam sluziti da kifle narastu.

  6. 6
    Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite, da dobijete valjak. Stavite na radnu povrsinu.
  7. 7
    Svaki valjak, sa oklagijom razvaljajte u tanku elipsu, a naj tanje, razvaljat deo testa koji ce se zadnji uviti, jer ce on ici dole da bi se zalepijo.
  8. 8
    Svaku elipsu dok motate malo stisnite i razvlacite rukama.
  9. 9
    Kada umotate kiflu redjajte na podmazna pleh. Mozete umotanu kiflu gornji deo umociti u susam, donji deo de je kraj okrenite na dno tepsije. Ili bez susama koje ce biti sa salc ( slani preljev, gustine jogurta ).

  10. 10
    Umotane kifle poprskajte sa toplom vodom, a potom stavite u pecnicu koju ste prethodno zagrejali na 50 - 70 stupnjeva na 15 - 30 minuta, ovisno od toplote rerne.
  11. 11
    Posle 15 - 30 minuta izvaditi i ostaviti sa strane. Rernu podesiti na 220 stupnjeva. Posle 5 - 10 min vratiti kifle u pecnicu i peci 10 minuta ili dok ne narastu i poprime blagu zlatnu boju. Izvaditi iz pecnice, pa preliti preljevom ( pomesati brasno, sol i vodu , da bude konsistens gustog jogurta ). Vratiti u pecnicu na par nibuta. Izvaditi iz pecnice i premazati uljem svaku kiflu.

                                 Domaci Slanci

 

Sastojci

  •   500 gr mekog brasna
  •   40 gr svezeg kvasca
  •   50 ml ulja
  •   3 zlice kiselog vrhnja
  •   250 ml mlakog mleka
  •   1/2 zlicice soli
  •   1/2 zlicice secera
  •  Preljev: 3 zlice mekog brasna
  •   3 zlice soli
  •   ca 60-70 ml mlake vode
  •  i jos: mesavina mleka i ulja

Priprema

  1. 1
    U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
  2. 2
    U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
  3. 3
    Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
  4. 4
    Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
  5. 5 

    Sastojci

    •   500 gr mekog brasna
    •   40 gr svezeg kvasca
    •   50 ml ulja
    •   3 zlice kiselog vrhnja
    •   250 ml mlakog mleka
    •   1/2 zlicice soli
    •   1/2 zlicice secera
    •  Preljev: 3 zlice mekog brasna
    •   3 zlice soli
    •   ca 60-70 ml mlake vode
    •  i jos: mesavina mleka i ulja

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U mlako mleko izdrobiti kvasac i dodati secer. Ostaviti sa strane 10-tak minuta.
    2. 2
      U posudu za mesanje dodati sve suhe sastojke, a zatim sa mesavinom mleka i kvasca i sa uljem umesiti testo koje se nelepi.
    3. 3
      Umesano testo ostaviti da nadolazi, ca 30 minuta ili dok ne udvostruci zapreminu.
    4. 4
      Nadoslo testo premesiti i od njega oblikovati kuglice velicine jajeta i svaku kuglicu rastanjiti kao tortilju.
    5. 5
    A zatim umotati kao stapic i redjati na pleh oblozen papirom za pecenje.
  6. 6
    Svaki oblikovani stapic premazati mesavinom mleka i ulja i staviti peci u prethodnoj zagrejanoj pecnici 200 stupnjeva ca 15-tak minuta. Pred kraj poprskati sa preljevom i vratiti u pecnicu da se ispece do kraja.
  7. 7
    pecene premazati rastopljenim puterom ili uljem.

                                 Naan Indiski Kruh


Sastojci

Priprema

  1. 1
    U posudu za mesanje sipati mlako mleko pa u mleku razdrobiti  svezi kvasac. Dodati sve ostale sastojke i umesiti mekano testo.
  2. 2
    Nauljiti posudu u kojoj je testo te pekriti i neka kisne 1 sat.
  3. 3
    Ukopcati pecnicu na najace 270 stupnjeva i neka se zagrejava zajedno sa plehom u kojom ce se peci naan. U pleh postaviti pek-papir.
  4. 4
    Uskislo testo otkidati sa nauljenim rukama pa sa nauljenim rukama obikovati loptice ca 6.
  5. 5
    Svaku lopticu redom uzimati nauljenim rukama i uvaljati u brasno ( brasna sipati u jedan tanjir ) pa spustiti na radnu povrsinu pa oklagijom razvuci tanko oblike papuce ( 15 cm u gornjem delu a oko 5 cm na donjem, duzine 25 cm ).
  6. 6
    Staviti na pek-papir koji je vec potamnijo ( tako treba da bude ) po 3 naan kruha te peci 2-3 minuta.
  7. 7
    Peceni naan uprekriti sa kuhunjskom krpom.

Нема коментара:

Постави коментар