субота, 14. јун 2014.

Dan i noć

http://korisno.net/category/kolaci/

Dan i noć


Potrebno: Četiri žumanca, 200 grama maslaca, 300 grama šećera, dl mlijeka, 300 grama brašna, snijeg od pet bjelanaca, dvije kašičice kakaoa; za fil: 180 grama čokolade, devet kašičica mlijeka, dva žumanca, 140 grama šećera, 140 grama maslaca i 100 grama oraha.
Priprema: Pjenasto umutiti žumance, maslac i šećer i postepeno dodavati mlijeko, brašno i na kraju snijeg od bjelanaca. Pripremljenu smješu podijeliti i u jednu polovinu dodati kakao.
Tijesto peći svako posebno (bijelo i crno) na mas­nom papiru u istoj veličini tepsije za pečenje.
Fil pripremiti tako što na laganoj vatri treba umutiti čoko­ladu, mlijeko, žumance i šećer. Kuvati oko pet minuta, skloniti sa vatre i dok je vruće staviti margarin da se rastopi i orahe.
Vrući fil izliti na crnu biskvitnu podlogu, razmazati, pa prekriti bijelom biskvitnom podlogom. Lagano pritisnuti ru­kom i ostaviti do idućeg dana da se stegne. Kolač posuti šećerom u prahu.

Torta sa višnjama i belom čokoladom



Torta sa višnjama i belom čokoladom


Kora:
6 jaja
8 kašika šećera
3 kašike kakaoa
8 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
4 kašike šećera
300 ml vode
Beli Fil:
250 ml šlag
250 g bele čokolade
Fil sa višnjama:
200 g šlaga
200 gr višanja
8 g želatina
Način pripreme:
Pomešajte dobro jaja, dodajte šećer postepeno i nastaviti sve dok se ne formira pena koja ne teče. Zatim dodajte žumanca, a zatim zaustavite mikser i dodati brašno, kakao i prašak za pecivo, sjedinite varjačom. sipajte u pleh prečnika 22cm Napravite sirup 4 kašike šećera 300 ml vode, što duže na vri dok se sav i šećer otopi i ušpinuje u sirup, a zatim ostavite da se ohladi.
Pola slatke pavlake zagrevajte pa dodajte u toplo belu čokoladu, prekuvajte pa ostavite da se hladi, kad se ohladi dodajte drugu polovinu izmiksirane slatke pavlake.
Pola slatke pavlake zagrevajte pa mu dodajte izmiksirane višnje, sok ocedite posebno. Zagrevajte dok ne proključa pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Razmutite želatin u vodi pa zagrejte malo da se skroz otopi i dodajte filu od visanja. Umešajte drugu polovinu slatke pavlake, izmiksiranu u fil.
Koru presecite na dva dela pa nanesite ceo fil od višanja i preko njega pola fila od bele čokolade, stavite drugu koru pa na nju nanesite drugi deo belog fila. Ovako gotova torta od višanja, se dekoriše po želji.

Savršeni čokoladni kolač



Savršeni čokoladni kolač

Related Articles

Sastojci
4 jaja
100 g šećera
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
500 ml l slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
1 kašika šećera
Priprema
Žumanjke i šećer mutiti dok se ne dobije čvrsta smjesa, zatim u to dodati otopljeni margarin i otopljenu čokoladu te na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo. Na kraju u to dodati snijeg od bjelanjaka lagano miješajući.
Peći u plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (24-28 cm).
Ako pečete u kalupu za torte po mogućnosti stavite kalup u veći pleh kako po rubovima ne bi došlo do curenja margarina u pećnicu.
Peći na 180°C oko 20 min.
Slatko vrhnje sa kašikom šećera zagrijati na vatri, potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok ne proključa.
Skinuti s vatre i nastaviti miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi.
Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje.
Nakon toga preliti preko još toplog biskvita. Što kremu topliju stavite preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu. Stoga je najbolje staviti srednje toplu.
Kada se kolač prilično ohladi stavite ga u frižider i trebat će ga ostaviti preko noći kako bi se krema potpuno stvrdnula. Ne treba dodavati ništa u kremu iako će biti potpuno tekuća dok je topla.
Možete ga servirati kao kolač i rezati na kocke ili kao tortu.

Нема коментара:

Постави коментар