среда, 14. мај 2014.

Začarana kuhinjica...torte

Grčka torta



Za jednu koricu je potrebno:
·         7 belanca
·         14 kašika šećera
·         14 kašika mlevene plazme
·         14 kašika mlevenih oraha
·         2  kašike limunovog soka
Za fil je potreno:
·         14 žumanca
·         300gr šećera
·         250 gr margarina
·         150 gr šećera u prahu
·         300 gr mlevene plazme
·         300 gr mlevenih oraha
·         700 ml mleka
·         5 kasika brasna
·         100 gr cokolade
·         2 pomorandže srednje veličine
I još je potrebno:
·         100 gr slaga

PRIPREMA
7 belanca, umutite sa 14 kašika šećera, dodajte 7 kašika mlevene plazme, 7 kašika mlevenih oraha i 2 kašike soka od limuna. Ovo je materijal za jednu koricu, a vi umutite i isipecite 2 takve kore.
I      fil:
Penasto umutite 14 žumanca i 300 gr šećera. U umućena žumanca dodajte 5 kašika brašna, a zatim sve to lagano sipajte u 700 ml mleka koje ste prethodno stavili da provri. Sve vreme mešajte kašicu kako vam ne bi zagorela.  Ostavite kašicu da vam se ohladi, a za to vreme mutite drugi fil.
II     fil:
Umutiti 1 margarin sa 150 gr šećera u prahu. U to dodajte 300 gr mlevene plazme, 300 gr mlevenih oraha i 2 cele samlevene pomorandže. Ja uvek imam po neku pomorandže u zamrzivaču, a onda ih na sitnu stranu rendeta izrendam. Tako mi je fil lepši.
Kada vam se prvi fil ohladio pomešajte ga sa drugim filom, a zatim ga podelite na dva dela. U jedan deo dodati 100 gr otopljene čokolade.
Filovati:
·         Kora
·         fil sa čokoladom
·         kora
·         fil bez cokolade

·         šlag


Kafena šnita


Korica:

5 belanca
150 gr šećera
150 gr oraha
1 kašika prezli
1 kašika brašna

Fil:

5 žumanca
2 jaja
200 gr šećera u prahu
1 kašičica kafe u pahu (prosejane)
7 kapi ekstrata od lešnika
125 gr margarina

100 gr šlag krema
150-200 ml kisele vode

Penasto umutite belanac i šećer. Mikserom mutite dok se šećer ne otopi, a onda lagano umešajte orahe, brašno i prezle. Pecite na 180 stepeni u plehu 27 x 36 cm koji ste obložili pek papirom. Kada se korica ohladila presecite je uzduž na tri dela veličine 9 x 36 cm, ali dobijene "kajševe" nemojte da skidate sa papira radi lakšeg prenošenja.

Penasto umutite žumanca, cela jaja i prah šećer. Tako umućena jaja kuvajte na pari. Kada su jaja skuvana dodajte ekstrat od lešnika i kafu koju ste prosejali u cedki za čaj. Fil ostavite da se ohladi. U skoro ohladjen fil dodajte margarin isečen na kockice i mutite mikerom dok se fil lepo ne sjedini.

Šlag krem umutite sa kiselom vodom.

Kada ste sve ovo uradili, filujte tortu ovim redom:

- kora - fil - šlag krem
- kora - fil - šlag krem
- kora - fil - šlag krem

Puslica torta

Izvorni recept je na Krstaričinom forumu od Zadovoljne domaćice. Na dnu stranice ovog linka možete videti original. Ja sam ga sasvim malo izmenila i prilagodila mom ukusu. Uglavnom dodatak griza u koricu je dao odličan rezultat.


Za korice je potrebno:
6 belanaca
420 gr kristal šećera
3 kašika griza
2 kašike limunovog soka ili sirćeta
Prstohvat soli

Za fil je potrebno:
6 žumanaca
20 kašika šećera
60 gr brašna
80 gr gustina
7dl mleka
250 gr margarina
200 gr mlevenih oraha

I još je potrebno:

100 gr šlag krema u prahu
Mleko za mućenje šlag krema

Belanca posoliti prstohvatom soli i dobro umutiiti. Ne prekidajući mućenje, dodati šećer i limunov sok ili sirće, Kada se sav šećer otopi prilikom mućenja, lagano dodati griz i sve zajedno umutiti. Pek papir staviti na pleh od električnog šporeta,pa rasporediti masu. Pleh staviti u zagrejanu rernu na 150 C i staviti koru da se osuši sat vremena.
Izvaditi koricu i ostaviti je da se ohladi. Kada se ohladi presecite je oštrim nože na pola, ali tako da papir ostane zalepljen za koricu radi lakšeg prenošenja kada krenete da filujete tortu.


Priprema fila:

Odvojiti 150 ml mleka, a ostatak staviti da provri. Za to vreme penasto umutiti žumanca sa šećerom. U umućena žumanca dodati gustin i brašno koji ste pethodno razmutili sa onih odvojenih 150 ml mleka. Tako dobijenu masu sipajte lagano u provrelo mleko i stalno mešajte dok kuvate fil da bi dobili ujednačen krem. Skuvani krem povremeno mešajte dok se hladi kako ne bi napravio grudvice. U ohladjen krem dodajte umućen margarin i mlevene orahe.

Umutiti šlag krem sa dobro ohladjenim mlekom. Jas am ovog puta sipala jednu ipo čašu od jogurta mleka. Količina mleka koja je potrebna za mućenje šlag krema je veoma varirajuća u zavisnosti od proizvodjača šlaga. Počnite sa manjom količinom, pa ako je potrebno lako ćete dodati.

Filovanje:

Stavite prvu polovinu korice, tako što će vam pek papir doći sa gornje strane.  Tek kad postavite koricu odlepite papir. Preko korice stavite polovinu fila, lepo ga rasporedite. Preko fila premažite polovinu umućenog šlag krema. Ponovo prenesite koru sa papirom, skinite papir, premažite ostatak fila, a preko fila ostatak šlag krema. Ostavite tortu par sati u frižideru da se lepo sjedini i stegne, a onda uživajte!

Andjelin san



  
POTREBNO JE:

18 jaja
100 gr šećera
500 gr prah šećera
2 margarina
200 gr plazme
600 gr otopljene čokolade
500 gr krem šlaga
1/2 l mleka ili kisele vode
Korice:

PRVO:
Umutiti 250 gr prah šećera i 1 margarin, zatim dodati 9 žumanca, pa 300 gr otopljene čokolade i na kraju 100 gr plazme.

DRUGO:
Umutiti 9 belanaca i 50 gr šećera;
Sada belanca polako dodavati u prvi deo i rucno veoma lagano izmesati. Masu podeliti tri dela i peći korice. U pleh veličine 38cm x 27cm staviti papir za pečenje i staviti umućenu masu i peći.
NAPOMENA:

Ja izdelim materijal i svaku koricu mutim ponaosob kako bi mi korice bile jednake.
Fil:
Umutite potpuno isto kao za korice.
Zatim umutiti 500g krem šlaga od vanile u 500g mleka.

Filovanje: KORA-FIL-KREM SLAG-KORA ...

Tunel torta




Potrebno je:
Bela kora:
6 belanca
6 kasika secera
6 kasika brasna

Crna kora:
6 jaja
6 kasika secera
100 gr oraha
6 kasika brasna

Crni fil:
300 gr mlevenih oraha
100 gr otopljene cokolade
Oko 150 ml vrelog mleka
250 gr margarina
250 gr secera u prahu

Beli fil:
1 litar mleka,
13 kasika brasna
14 kasika secera
6 zumanca
250 gr margarina

Izrada:

Bela kora:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst seng. Dodati brašno i polako promešati kaškom. Ispeći koricu i odmah je uviti u rolat.  

Crna kora:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati pomešano brašno sa mlevenim orasima i lagano umešati kašikom. Ispečenu koru takodje uviti odmah u rolat. 

Crni fil:
Orahe popariti sa vrelim mlekom i u to dodati otopljenu čokoladu. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i to sjediniti sa ohladjenim poparenim orasima. 

Beli fil:
Skuvati kašicu od mleka, šećera, brašna i umućenih žumanca. U ohladjenu kašicu dodati umućen margarin.

Filovati:
Na belu koru po sredini staviti crni fil kao salamu. Uviti rolat. Preko tog rolata staviti pola belog fila. Poklopiti sa crnom korom. Premazati drugom polovinom belog fila.
NAPOMENA: Tortu odozgo možete ukrasiti šlagom, posuti mlevenim orasima, posuti rendanom čokoladom ili je možete preliti otopljenom čokoladom. 


Evo i kratkog prikaza rada:




Interkontinental torta




Za korice:
12 jaja
12 kašike šećera
18 kašike mlevenih oraha
3 kašika brašna
12 žumanca
15 kašika šećera
9 kašika brašna
900 ml mleka
250 gr margarina
100 gr šećera u pahu
400 gr čokolade
300 gr mlevenih oraha (može i 200 gr)
100 gr kokosovo brašno
400 gr šlag krema
Umutiti mikserom 4 belanca sa 4 kašike šećera. 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna promešati na suvo i lagano kašikom umešati u umućena belanca. Smesu rasporediti u tepsiji preko papira za pečenje i peći u zagrejanoj rerni. Tako ispeći tri korice.
Mleko staviti da provri. Za to vreme umutiti penasto žumanca sa 15 kašika šećera, a potom dodati 9 kašika brašna. Umućenu smesu dodati u provrelo mleko i skuvati krem. Kada se krem ohladi, dodajte umućen margarin sa šećerom u prahu. Dobijeni krem podelite na tri dela. U prvi deo dodajte 100 gr otopljene čokolade, u drugi dodajte mlevene orahe, a u treći dodajte kokosovo brašno.
Ja sam ovog puta zaboravila, ali pre filovanja prvo svaku koricu premažite sa 100 gr otopljene čokolade. Kada se čokolada stegne krenite sa filovanjem:
-         Kora  
-         fil sa čokoladom
-         kora
-         fil sa orasima
-         kora
-         fil sa kokosovim brašnom.
-         Odozgo tortu premazati umućenim šlagom.
Napomena: Torta je čvrsta i može ići pod fondan. 


Нема коментара:

Постави коментар