четвртак, 08. мај 2014.

Santa Monika torta 

Ovo je jako ukusna torta sa primamljivim okusom čokolade i kafe…
Sastojci
1397128142_MG_1014_web
Kora:
  • 5 bjelanaca
  • 150 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo
Fil 1:
  • 5 žumanaca
  • 1 jaje
  • 120 g šećera
  • 150 g margarina
  • 100 g cijelih pečenih lješnjaka
Fil 2:
  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 kašika instant kafe
  • 150 g margarina
Glazura:
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 kašičica ulja
Priprema
santa-monika-torta-2
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Postepeno uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano varjačom promješati masu i razliti u kalup u obliku srca obložen pek papirom. Ispeći koru u zagrijanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Dok se kora hladi pripremiti filove.
Prvi fil: u šerpi umutiti pjenasto žumanca, jaje i šećer. Zagrijati polako na grijnom tijelu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, a zatim je ohladiti. Umutiti pjenasto margarin, dodati krem i dobro izmiksirati. U krem staviti cijele lješnjake, promješati i premazati koru.
Drugi fil: umutiti pjenasto u šerpi žumanca i šećer. Zagrijati polako na grijnom tijelu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, dodati kafu, promješati i ohladiti krem. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg. Umutiti pjenasto margarin, dodati krem, snijeg od bjelanaca i dobro izmiksirati.
Staviti krem od kafe preko prvog fila, preliti glazurom i ostaviti tortu u frižider da se stegne. Prije služenja sa torte skinuti kalup i ukrasiti cijelim polutkama oraha i rendanom čokoladom.


Bijela lješnjak torta


bela-lesnik-torta-21052012051026995-0
  • 12 bjelanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika griza
  • 3 dl mlijeka
  • 2 vanil-šećera
  • 12 žumanaca
  • 7dl mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 200 g šećera u prahu
  • 100 g šlaga
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g krupno mljevenog pečenog lješnjaka
  • 500 m slatke pavlake
Priprema
Za jednu koru dobro izmutiti 4 bjelanca sa 4 kašike šećera, dodati 2 kašike brašna i 2 kašike griza, pa sjediniti smjesu. Izliti u pleh (33×23) i peći koru na 180*C 15 min. Na isti način napraviti još dvije kore. Staviti mlijeko sa šećerom da se ugrije, pa ovim preliti ispečene kore.
Za prvi fil: izmutiti žumanca i puding sa 2 dl mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. U kipućem mlijeku skuhati izmućena žumanca. Kad se fil ohladi, sjediniti ga sa umućenim margarinom sa šećerom u prahu.
Za drugi fil: umutiti šlag sa mlijekom i šećerom u prahu, pa dodati lješnjak i promješati.
Za treći fil: umutiti slatku pavlaku. Sa ostatkom drugog fila premazati cijelu tortu, a sa ostatkom slatke pavlake dekorisati tortu po želji.

Нема коментара:

Постави коментар