четвртак, 15. мај 2014.

predlog za rucak...

 Prolećni đuveč




Svaka domaćica ima svoj način pripreme jela, pa tako i đuveča. Ja ga obično pripremam na klasičan način, ali su me tikvice i mlado povrće inspirisali da ga spremim malo drugačije, bogatije i ukusnije. Od povrća se može dodati još
po nešto po ukusu, tipa brokoli ili karfiol, mislim da bi tako bilo još punijeg ukusa. Nažalost, onda bih morala da ga pripremim samo za sebe jer niko drugi u mojoj porodici ne jede povrće tog tipa, pa sam to izostavila, ali vi svakako dodajte ono što volite. List rena je za mene novina, ali kako ga moja svekrva koristi baš isključivo za đuveč, nabrala sam na placu domaći list, i mogu vam reći da je značajno doprineo ukusu đuveča. Najbitnije je da vam jelo ostane sočno, nikako suvo, i iz tog razloga sam ja počela da ga pripremam u velikom, dubokom teflonskom tiganju, bez naknadnog pečenja u rerni i mislim da stvarno nema potrebe isušivati ga dodatno, ionako se na kraju uhvati lepa tanka korica, a jelo bude sočno i veoma ukusno i sutradan.


Potrebno je:
1 kom. pilećeg belog mesa
2 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
2 mlade šargarepe
1 tikvica
1 zelena paprika ili 2 kašike ajvara
8-10 mladih krompirića
1,5 šoljica pirinča
1 list rena
seckani peršun
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
list lovora
ulje



Priprema:
U veliki teflonski tiganj sipajte ulje, po vašem ukusu, ako volite masnije jelo onda otprilike znate koliko je to. Crni i beli luk očistite i isecite na kolutove, zajedno sa zelenim delom. Šargarepu i tikvicu očistite i isecite na kockice. Belo pileće meso takođe. Mladu, zelenu papriku iseckajte, a možete umesto nje dodati i ajvar, izuzetno lep ukus daje jelima sa povrćem. Krompiriće očistite i prepolovite. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte meso i zajedno pržite dok meso ne pobeli. Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte pa dodajte krompiriće i tikvice, zelenu papriku ili ajvar i sitno seckani list rena, nalijte čašom vode, promešajte i poklopite.


Pustite da se krčka neko vreme na tihoj vatri, a zatim dodajte i pirinač, posolite i dodajte začine po ukusu, dolijte još vode i ponovo poklopite i ostavite da se krčka. Kada krompir bude omekšao, znači da je i pirinač već skuvan, otklopite tiganj, isključite ringlu i ostavite đuveč da se dokrčka i uhvati tanku koricu odozgo. 
Trebalo bi da ispod korice đuveč ostane sočan, nikako suv i bez tečnosti pa obratite pažnju na to i dolivajte po malo vode povremeno dok se bude kuvao. Servirajte kao glavno jelo, uz sezonsku salatu.

 Pilav sa piletinom



Pilav, tj. beli pirinač, kako moja mama ima običaj da kaže, je jelo koje se oduvek kod nas pripremalo sa piletinom. Vremenom je  mamin osnovni recept pretrpeo neke promene sa moje strane, tako da sam pored klasičnog povrća, dodavala jednu po jednu vrstu povrća i to sada
uglavnom izgleda kao u nastavku recepta. Po želji se može dodati i šaka graška, jedan do dva krompira, sveža paprika i slično, mada to već prelazi u mešano varivo, ali zašto da ne, iskoristite pilav kao osnovu za razne modifikacije. Uvek kada spremam jela sa piletinom, ja je prvo obarim uz dodatak povrća za supu koju ću kasnije skuvati od preostalog bujona, a jelo zalijem delom tog istog bujona, iskidam meso na sitnije delove i tako skuvam pilav. Praktičnije i zgodnije za jelo, barem meni.

Potrebno je: 
1 komad pilećeg mesa (belo ili batak)  
3 šoljice pirinča  
1 šargarepa  
1 glavica crnog luka  
pola struka praziluka   
1 kolut celera  
pola paškanata  
malo seckanog peršuna
ulje, vegeta, so, biber  
Priprema:
Dakle, u otprilike 1 litar vode stavite meso i obarite ga. Ako planirate da skuvate i pileću supu kasnije, dodajte šargarepu i korenasto povrće isečeno na krupnije delove, da se kuva zajedno sa mesom. Kasnije ćete to povrće prebaciti u šerpu u kojoj će se kuvati supa, procediti deo bujona, dodati još malo vode i rezance i skuvati zdravu i ukusnu pileću supu.
Dok se meso kuva,  iseckajte crni luk, šargarepu, celer, paškanat i praziluk.
U šerpu sipati ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno šerpe, može i malo više po ukusu ( tako me učila mama, ali ja ipak volim da je jelo malčice masnije).
Propržite crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk, još malo propržite pa dodajte opran pirinač i zalijte supom. Dodajte i celer i paškanat, i iscepkano meso na sitnije ili krupnije, kako volite. Kada pravim sa belim mesom obično ga iseckam na kocke, a batak uglavnom iscepkam na delove.
Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Povremeno lagano promešajte, pirinač je brzo kuvan, pazite da se ne uhvati za dno šerpe. Po potrebi dodajte malo vode, treba da ima tečnosti, nikako da bude suvo pre stavljanja u rernu. Na kraju stavite i malo seckanog peršuna. Uključite rernu da se zagreje, pa kad je pirinač kuvan stavite da se malo zapeče, ne previše, tek toliko da dobije tanku i rumenu koricu. Poslužite toplo uz omiljenu salatu.

 Bela pileća čorbica




Belu čorbicu obično pripremam sa pilećim mesom, mada može da se kuva i sa teletinom, podjednako je fina i ukusna. Puna je povrća, samim tim obiluje vitaminima, pa prija u svako doba godine, a naročito u ove prohladne majske dane.
Poslužite je kao toplo predjelo, pre nekog finog i ukusnog ručka i dobićete kompletan i bogat obrok.




Potrebno je:
1.5 l vode
1 manji pileći file
1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, celer, koren peršuna)
1 glavica crnog luka
1 jaje
2 kašike brašna
vegeta, so, biber
seckani peršun
list celera





Priprema:
Belo meso iseckajte na kockice, povrće takođe. Luk očistite, ali ga ne seckajte, vec celu glavicu stavite sa mesom i povrćem da se kuva u 1,5 l vode.
Kad povrće bude skuvano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.
Kutlaču supe odvojite u neku manju činiju, malo prohladite, pa razmutite 2 kašike brašna. Ulijte polako u supu, uz mešanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.
U ovu čorbicu ne dodajem ulje, od mesa bude fino masna. Po ukusu, možete staviti i neki masniji deo pilećeg mesa pa ga kasnije iscepkati sitno.
Izmaknite sa ringle, dodajte seckan peršun i list celera. Pustite da se malo prohladi.
U onoj činiji od malopre umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, dodajte kutlaču čorbice polako, mešajte viljuškom i dalje da se lepo sjedini. Čorba ne sme da bude vrela kad to radite jer će onda jaje da se zgrudva, ja to ne volim nikako.
Vratite sadržinu činije nazad u šerpu, takođe uz neprestano mešanje, poklopite da malo odstoji i onda poslužite kao toplo predjelo.

Нема коментара:

Постави коментар