понедељак, 12. мај 2014.

kremaste torte.....

   Bela lesnik torta

Idealna za ljubitelje lesnika

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Dobro umutiti belanca pa im polako dodavati secer i na kraju varljacom umesati brasno i lesnik.
  2. 2
    Od ove mase peci kore. Trebalo bi ispeci 5-6 tankih korica, ja sam uspela da ispecem cetiri. Kalup je precnika 25 cm.
  3. 3
    Svaka kora se pece na 200 stepeni 8 minuta.
  4. 4
    Za fil umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom. Dodati oko 1 dcl mleka od ukupne kolicine mleka koja je namenjena za fil i brasno pa dobro promesati da nema grudvica.
  5. 5
    Ostatak mleka staviti na sporet da provri. Kada je mleko doslo do tacke vrenja, polako uz neprestano mesanje dodavati krem od jaja i mesati dok se fil ne zgusne.
  6. 6
    Zatim fil ostaviti da se ohladi, mesajuci ga s vremena na vreme da se ne bi stvorila korica na povrsini. U ohladjen krem dodati umucen margarin.
  7. 7
    Slag umutiti po uputstvu sa kesice.
  8. 8
    Na tacnu staviti prvu koru pa preko nje obruc od kalupa na kome smo pekli kore. Koru premazati jednim delom fila, posuti sa malo mlevenih lesnika i premazati jednim delom slaga. Postupak ponavljati dok se ne potrose sve kore.
  9. 9
    Celu tortu premazati preostalim filom i ukrasiti slagom.

Posluživanje

Kada budete pekli kore morate imati malo strpljenja jer je masa malo gusca, a treba napraviti korice jednake debljine.

    Ultra cokoladna torta

Savrsena

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kore:
    Od ove kolicine sastojaka pravite tri kore. Pripremite tri okrugla kalupa jednakih dimenzija ( ja koristim dno od kalupa sa kopcom). Na svaki stavite pek papir.
    Umutite tri belanca i dodati im 60g secera, a zatim i zumanca, polako jedno po jedno. Zatim varljacom umesati pola kasike brasna, 20 g kakaoa i 1/3 kasicice soda bikarbone.
  2. 2
    Smesu istresti na kalup i poravnati ali ne bas do ivica kalupa, jer ce kora malo da se rasiri, pa da vam ne bi pobegla iz kalupa.
  3. 3
    Peci na 200 stepeni 7-8 minuta. Vodite racuna, nisu sve rerne iste, a kore se za cas ispeku. Pecene kore odlozite na sto i ostavite da se ohlade.
  4. 4
    Fil:
    Dobro umutite jaja i secer, sve dok ne pobele. Zatim smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U skuvan fil dodajte izlomljenu cokoladu (ja sam koristila onu sa 40% kakaoa) i mesajte dok se cokolada ne istopi.

  5. 5
    Fil ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje. S'vremena na vreme proveravajte temperaturu fila. Treba da ostane relativno mlak, znaci ne da se opecete kada probate prstom da li je topao, nego da bude prijatno topao, ali nikako hladan.
    Zatim u fil umesati margarin.
  6. 6
    Na tacnu staviti prvu koru a oko nje obruc za torte sa kopcom. U ovoj fazi fil nije jos uvek zgusnut, tako da ga mozete kutlacom sipati preko svake kore. Otprilike preko svake kore idu tri kutlace fila.
    Ne plasite se, fil nije toliko tecan da ce da vam pobegne ispod ivica kalupa.
  7. 7
    Tortu ostaviti da se hladi, najbolje preko noci. Nakon sto je torta fino ohladjena skinite obruc i ukrasite je po zelji.

    Sladoled torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti belanca pa postepeno dodati secer, na kraju umesati brasno i prasak za pecivo. Sipati u podmazan pleh dimenzija 20x30.
    Peci na 200 stepeni oko 15 minuta.
  2. 2
    Kada je kora pecena izbockati je viljuskom i preliti sa 1/2 l vrelog mleka u kojem je otopljeno 3 kasike secera.
  3. 3
    Za fil dobro umutiti zumanca sa secerom, pa im dodati brasno i mleko. Ja fil kuvam u mikrotalasnoj na najjacoj temperaturi 5 minuta uz povremeno mesanje. Ukoliko fil kuvate na sporetu onda veci deo mleka staviti u serpu da provri, a onaj manji koji je preostao od 500 ml dodati u zumanca koja su umucena sa secerom i brasnom, pa polako sipati u provrelo mleko i kuvati uz konstantno mesanje dok se ne zgusne.
  4. 4
    U ohladjen fil umutiti margarin i secer, pa sipati preko dobro ohladjene kore. Preko fila poredjati maline, pa odgore rasporediti umucen slag.
  5. 5
    Dobro ohladjena torta je neverovatno ukusna.

     Krem torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kore
    Umutiti belanca pa polako dodavati secer. Kada je dobro umuceno varljacom umesati brasno i lesnike. Masu istresti na pleh 30x40 na kome se nalazi pek papir i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Pecenu koru podeliti na dva dela, tako da dobijete dve kore dimenzija 15x30.
  2. 2
    Krema od zumanaca
    Umutiti dobro zumanca sa secerom pa ih skuvati na pari i ostaviti da se ohlade. U ohladjen fil umutiti sav margarin.
  3. 3
    Zuti fil
    4 dcl mleka staviti na sporet da se zagreje, a u preostalih 1 dcl mleka umutiti puding, brasno, secer i vanil secer. Kada je mleko na sporetu skoro provrelo, pazljivo mu dodati masu sa pudingom i kuvati dok se ne zgusne, neprestano  mesajuci. U skuvan, vruc fil umesati izlomljenu belu cokoladu i mesati dok se ne istopi.
    Ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje kako se ne bi uhvatila korica.
  4. 4
    Braon fil
    Skuvati na isti nacin kao i zuti fil.
  5. 5
    Kremu od zumanaca podeliti na dva dela. Jedan deo dodati u zuti fil, a drugi u braon fil. Filove dobro sjediniti sa kremom od zumanaca.
  6. 6
    Filovanje
    Na prvu koru staviti braon fil, zatim staviti drugu koru pa zuti fil.
    Preko zutog fila staviti umucen slag ili glazuru od cokolade ( a mozete i jedno i drugo)

   Cokoladna torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti dobro belanca pa postepeno dodavati secer. Na kraju dodati kasiku sirceta.
  2. 2
    Smesu sipati u okrugli kalup, precnika 26cm, oblozen pek papirom.
  3. 3
    Koru susiti u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni 90 minuta.
  4. 4
    Za pripremu prvog fila dobro umutiti jaja sa secerom, pa ih skuvati na pari (ja kuvam u mikrotalasnoj 4 minuta uz konstantno mesanje).

  5. 5
    U skuvan fil, dok je jos vruc, dodati cokoladu i mesati dok se ne otopi, a zatim ostaviti da se ohladi.
  6. 6
    Fil dva pripremiti tako sto cete umutiti zumanca, secer, brasno i deo mleka, pa sve to polako sipati u preostalo mleko koje je na sporetu doslo do tacke kljucanja.
    Mesati dok se krem ne zgusne. Zatim, skloniti sa sporeta i ostaviti da se ohladi.
  7. 7
    Ohladjene filove spojiti pa im dodati margarin i mesati dok se sve ne sjedini.
  8. 8
    Oko kore staviti obruc za torte pa sipati fil i ostaviti preko noci.
    Sutradan skinuti obruc i tortu ukrasiti slagom.

Bela torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za pripremu kore dobro umutiti belanca pa polako dodavati secer. Kada je masa vec dobro umucena dodati joj sirce i griz.
  2. 2
    Masu za koru sipati u pleh 30x40 oblozen pek papirom i susiti u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni 90 minuta.

  3. 3
    Pecenu koru preseci na dva jednaka dela.
  4. 4
    Za prvi fil dobro umutiti zumanca sa secerom pa skuvati na pari i ostaviti da se ohladi.
  5. 5
    Drugi fil pripremiti tako sto cete umutiti zumanca sa secerom, brasnom i malo mleka. Ovu smesu ce te polako dodati u preostalu kolicinu mleka koja je na sporetu dostigla tacku vrenja. Kuvati dok se ne zgusne, a zatim skloniti u stranu i ohladiti.
  6. 6
    Ohladjene filove pomesati pa im dodati 125g putera i 125 g margarina.
  7. 7
    U dobro umucen fil dodati 100 g pecenih i mlevenih lesnika.
  8. 8
    Filovati kora, pola fila, 1/3 umucenog slaga, kora, drugi deo fila i 2/3 slaga.
  9. 9
    Tortu dobro ohladiti pa uzivati.
  10. Rabin torta

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti dobro zumanca i 300 g secera, pa im dodati margarin i umutiti u kompaktnu smesu. Tome dodati cokoladu koju ste otopili na pari i mlevenu plazmu.
  2. 2
    Belanca staviti u ciniju i mutiti dok se ne dobije cvrsta pena, pa im dodati preostali secer i dobro umutiti.
  3. 3
    Obe mase spojiti i mesati varljacom dok se masa ne ujednaci. Podeliti je na dva jednaka dela.
  4. 4
    Od jedne polovine treba peci kore, a drugu polovinu treba ostaviti u frizider do momenta filovanja.
  5. 5
    Koru pecem na 200 stepeni 10 minuta u plehu 30x40 na pek papiru. Pecenu koru obavezno ohladiti. Zatim, koru iseci na tri dela 10x40 i odvojiti od pek papira.
    Ukoliko zelite mozete je podeliti i na dva jednaka dela.
    U prvom slucaju dobicete visu a duzu tortu, u drugom nizu a siru.
  6. 6
    Filovati svaku koru sa trecinom fila, pa preko fila sa prethodno umucenim slagom, zatim kora, 2/3 fila, drugi slag, opet kora i preostali fil.
  7. 7
    Tortu ukrasiti slagom.

  Rafaelo kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kora
    Umutiti belanca pa im dodati secer. Kada je masa dobro umucena dodati im brasno i kokos i lagano umesati varljacom.
  2. 2
    Sipati u podmazan pleh 30x20 i peci 15 min na 180 stepeni.
  3. 3
    Fil
    Za fil umutiti zumanca sa secerom pa im dodati brasno, puding i na kraju umesati mleko. Kuvati u mikrotalasnoj 5 minuta uz povremeno mesanje. Gotov, zgusnut fil ostaviti da se hladi i povremeno ga promesati kako se ne bi stvorila korica.
  4. 4
    U ohladjen fil dodati margarin i mutiti dok masa ne postane kompaktna. Zatim, fil sipati preko ohladjene kore, poravnati i posuti kokosom.

  Brownie

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umutiti margarin sa secerom, pa polako dodavati jedno po jedno jaje.
  2. 2
    Cokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj.
  3. 3
    Otopljenu cokoladu pazljivo sipati u smesu od jaja i pomesati da bude kompaktno.
    Na kraju umesati brasno.
  4. 4
    Cokoladnu smesu sipati u pleh oblozen pek papirom, dimenzija 20x30.
  5. 5
    Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.

Posluživanje

Po zelji:
 Ukoliko ste pravi ljubitelji cokolade, vama ce ova kolicina cokolade biti mala, pa cete kao i mi dodati odgore i glazuru koja se pravi tako sto se na tihoj vatri otopi 100 g cokolade i 3 kasike ulja pa se zalije ispeceni brownie.
Mi ne mozemo da docekamo da se ohladi pa ga secemo dok je jos vruc i tada je neverovatno mekan i socan.
Ohladjen je kompaktniji( stegne se) i podjednako ukusan.

                                 Sladoled

U osnovi recepta su ziva jaja, tako da nije za one koji ih izbegavaju.

Sastojci

  • Osnova za sladoled

  •  220 g slaga
  •  5 kom jaja
  •  2 kasike secera
  •  po potrebi mleko
  • Dodaci verzija I

  •  3 kasike neskvika, eurokrema.....
  • Dodaci verzija II

  •  po ukusu razne arome rum, visnja, jagoda, malina....
  • Dodaci verzija III

  •  50 g rendane cokolade
  •  50 g lomljenog keksa
  •  50 g mrvljenih cokoladica, tipa snikers, mars....

Priprema

  1. 1
    Prvo umutiti slag sa mlekom da se dobije fina gustina kao kada ga pripremate za tortu.
  2. 2
    Umucen slag ostaviti sa strane.
  3. 3
    Zatim, umutiti dobro belanca, a onda polako dodavati jednu po jednu kasiku secera. Kada su belanca i secer dobro umuceni u masu dodati jedno po jedno zumance.
  4. 4
    Pripremljene smese slaga i jaja spojiti i promesati kratko mikserom ili polako varljacom dok masa ne postane kompaktna.
  5. 5
    Krem zatim podeliti na dva dela. U prvi deo dodati kesicu vanil secera ili malo vanil paste, a u drugi ja uglavnom dodam eurokrem ili neskvik ili rendanu cokoladu.
    Na taj nacin dobijem dve razlicite vrste.
  6. 6
    Kombinacija ima mnogo, tako da se treba igrati.

1 коментар:

  1. Ova bijela lješnjak torta je više nego dobra, i jako se lako pravi. Meni je ispalo tri korice ali to nema veze. Umjesto šlaga koristila sam slatko vrhnje Megle.
    Hvala za rececept!

    ОдговориИзбриши