уторак, 06. мај 2014.

IZDVOJENO...



Extra brzi kolač

Sastojci

Za koru:

  • 5 jaja
  • 100 ml mlijeko
  • 100 ml ulja
  • 250 g šećera
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2,5 kašike kakaoa

Za fil:

  • 1 l mlijeko
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera

I još:

  • 500 g kisele pavlake
  • 5 kašika šećera u prahu

Priprema

1

Skuvati puding i ostaviti da se ohladi. Umutiti koru od gore navedenih sastojaka.
2
Masu izliti u pleh obložen papirom.
3
Kašikom vaditi puding i stavljati preko mase.
4
Peći na 180 C oko 40 minuta. Dok se kora peče umutiti kiselu pavlaku sa šećerom.
5
Deset minuta pred kraj pečenja izvaditi kolač iz rerne i sipati umućenu pavlaku sa šećerom.
6
Kolač ohladiti i sjeći na kocke.

 Pitice sa sirom




Ove jako ukusne pitice se prže  u tiganju sa vrlo malo ulja. Idealne su za doručak, večeru uz salatu ili šolju jogurta.


Potrebno je:

1 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika suva kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika ulja
500 gr brašna

Za punjenje:

200 gr sira ( feta ili sitni sir)
100 gr rendana kačkavalja
2 kašike seckana sveža peršuna ili seckana 2 struka mlada crna luka ( beli i zeleni deo)

Priprema:

U mlaku vodu i mleko staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašičicu šećera. Da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje za pitice: Isitniti sir, dodati rendani kačkavalj i seckani peršun ili crni luk ( ja više volim peršun).


Nadolo testo izraditi i podeliti na 8 loptica.


Lopticu oklagijom rastanjiti staviti na sredinu 2 kašike sira.

Spojiti krajeve prstima prema sredini kruga.
Oklagijom rastanjiti prečnika 14-15 cm.

Ja prvo rastanjim svaku lopticu, stavim fil pa spojim krajeve , pa ih tada valjam oklagijom.
Ostaviti da stanu dok se ne zagreje ulje u tiganju.
U tiganj staviti 1 kašiku ulja, zagrejati ( ja koristim podeok 2 od mogućih 3), staviti piticu i pržiti sa jedne i druge strane da lepo porumene. Kad ispržimo sa jedne strane i prevrnemo na drugu stranu, pitice će se duvati vazduhom. Blago pritiskati špatulom da se vazduh izduva da budu ravnomerno pečene.

Za svaku piticu dodajemo 1 kašiku ulja u tiganj pa pržiti

.


Mareng pita


Potrebno je:

125 gr maslaca ili margarina
5 kašika šećera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
250 - 280  gr  brašna ( pola oštro, pola meko brašno)
1/2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

1 litar mleka 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
4 žumanca
sok od 1 limuna

Mareng fil:
4 belanca
250 gr šećera
1 kašika soka od limuna

Priprema:

Umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje, kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji u frižideru jedan čas.
Testo kad odstoji razvaljati ga u kalup sa obručem  veličine 28 cm. Kalup prethodno podmazati sa uljem i posuti brašnom.  Peći na 180 stepeni 15 minuta. Ostaviti da se ohladi

Fil:

Umutiti 4 žumanca sa 6 kašika šećera, 2 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Sve ovo dodati u 8 dcl vrela  mleka i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati skoru i sok od 1 limuna.
Uzeti pleh sa obručem  veličine 28 cm. U ovaj pleh staviti  pečenu koru i preko kore staviti  vruć fil i sve ostaviti  da se ohladi i fil stegne.
Mareng masa:

Umutiti 4 belanca sa 250 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Mutiti dok masa ne bude čvrsta. Sa pleha u kojem stoji kora sa filom skinuti  obruč. Na fil rasporediti  kašikom umućena belanca. Rernu zagrejati  na 250 stepeni, staviti  pitu  na gornju rešetku rerne, isključiti rernu. Pita  da bude u  iskučenoj zagrejanoj rerni 2-3 minuta dok šam malo ne požuti. Izvaditi pitu i dobro ohladiti.






Zapečena piletina i pire krompir

                           
                             
Potrebno je:

1 kg krompira
400 gr bela pileća mesa
1 glavica crna luka
1 šargarepa
3 čena bela luka
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašičica origan1
 kašičica kurkume u prahu
bela mlevena bibera
50 gr maslaca
2 dcl mleka
2 paradajza
100 gr kačkavalja

Priprema:

Krompir oguliti iseći na kocke staviti u posudu sa vodom i kuvati da omekša.


U medjuvremenu, izrendati šargarepu, beli i crni luk iseckati i meso sitno iseckati.


Na 3 kašike ulja propržiti seckani crni i beli luk i rendanu šargarepu.Dodati seckano meso, pržiti i mešati 15- ak minuta, dodati oguljena 2 paradajza , seckana na kockice, 1 kašiku seckana sveža peršuna, 1 kašičicu origana, so, 1 kašičica kurkume u prahu. Izmešati i ostaviti po strani.


Kuvan krompir ocediti od vode, isitniti  dodati maslac, toplo mleko, so, beli mleveni biber  i napraviti pire.Umutiti pire da bude penasto.
U posudu za pečenje podmazanu uljem, staviti jednu polovinu pire krompir, preko prženo meso.

 pa drugu polovinu pire krompira

Po vrhu izrendati 100 gr kačkavalja.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti posudu i peći 30 minuta da dobije zlatno žutu boju.





Crni kolač





Potrebno je:

3 čaše (čaša od 2 dcl) jogurta
2 čaše šećera
2 kesice vanilin šećera
1 čaša ulja
3 čaše brašna
50 gr kakaoa
1 kesica praška za pecivo
rendana korica 1 narandže

Za preliv:

200 gr čokolade
125 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera
1 dcl mleka

Priprema:

U posudu staviti jogurt, šećer, vanilin šećer, ulje, brašno, kakao, prašak za pecivo i rendanu koru narandže.Dobro umutiti da se sjedini i staviti u pleh veličine 20 x 30 cm, prethodno pouljen i posut brašnom.
Peći kolač na 180 stepeni 40 minuta.
Kad se kolač ispeče i ohladi izbosti ga čačkalicom i preliti toplim prelivom.
Istopiti 200 gr čokolade 125 gr maslaca, 100 gr šećera i 1 dcl mleka, izmutiti da se sjedini i preliti kolač.








Нема коментара:

Постави коментар