четвртак, 8. мај 2014.

dve lagane corbe...

 Pamuk corba


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mlijeko usuti u posudu, dodati mu maslac i staviti na vatru da prokuha.
  2. 2
    Posebno umutiti pjenasto jaja, dodati malo po malo brasna i umutiti tako da nema grudvica. Posoliti.
  3. 3
    Kad je mlijeko prokuhalo, polako, preko viljuske (tj kroz viljusku) sipati smjesu od jaja i brasna. Smanjiti vatru i ostaviti jos 5-6 minuta da lagano kuha.
  4. 4
    Prije sluzenja pobiberiti i ukrasiti sjeckanim persunom.
  5.    Krem supa od paradajza


    Krem supa od paradajza

    Sastojci

    • SASTOJCI

    •  1/2kg svjezeg paradajza
    •  3-4 kasike pirea od paradajza
    •  1 kocka za supu (od povrca)
    •   biber, so po zelji
    •  1 velika kasika kopra
    •   persun, vlasac po zelji
    •  1-2 cehna bijelog luka
    •  200-250 ml vrhnja za kuhanje
    •  1 kasika secera
    •   voda, po potrebi

    Priprema

    1. Paradajze preliti vrelom vodom, skinuti im kozicu i ispirjati ih u multipraktiku (ili stapnim mikserom). Masu prebaciti u lonac i pomijesati sa pireom od paradajza. Dodati kocku za supu i zacine i pustiti na tihoj vatri da provrije i malo krcka. Dodati protisnuti bijeli luk, te malo pomalo dodavati vrhnje za kuhanje.Ako je pregusto dodati vode do zeljene gustoce i pustiti da na tihoj vatri krcka oko pola sata.

    Posluživanje

    Posluziti uz knedle od griza (koje posebno napravite) ili, kao sto sam ja u ovoj izvedbi, napraviti jednu palacinku, umotati je i tanko izrezati, te posuti po vrhu supe.

Нема коментара:

Постави коментар