субота, 12. април 2014.

   Cola kolac


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Rernu ukuljucite na 200°C.
    Penasto umutite jaja sa secerom,i mutite dok ne pobjele (par minuta).Dodajte seckani margarin(ili maslac)sobne temperature,i mleko i mutite dalje,zatim dodajte kakao,coca-colu,brasno i na kraju prasak za pecivo.Sve dobro umutite.
    Pleh srednje velicine(kao pola od onog od rerne)oblozite sa papirom za pecenje i obavezno podmazite sa uljem.Sipajte umucenu masu i poravnajte.Pecite oko 25 min.
  2. 2
    Cokoladu izlomite i otopite nad vodenom parom,dodajte sec.margarin,mleko,i sve dobro promesajte da se sve otopi.
    Na jos mlak kolac nanesite glazuru,sve lepo poravnajte i pospite sa kokosom.

 Jednostavna torta







Kora
5 jaja
10 kasika secera
10 kasika brasna

Fil
650ml mlijeka
250g secera
3 zumanca
4 kasike brasna
50g putera
150g oraha
50g cokolade

Za ukrasit tortu
slag
cokolada

Kako pripremiti

Biskvit nebi trebao da bude deblji od 2cm kada se ispece,tako da tjesto treba da pecete u vecem plicem plehu. Pjenasto umuti jaja sa secerom pa lagano(kasiku po kasiku)dodaj brasno.Pleh premazi puterom i poprasi sa brasnom pa istresi tjesto i peci na 180 step. Kada je kora gotova,izvadi je iz pleha pa je isjeci na kocke 2x2cm i stavi u vecu zdjelu. Za fil,odvoji u manju zdjelu mlijeka pa umjesaj brasno i zumance.Ostalo mlijeko zajedno sa secerom stavi da prokuha,smanji temperaturu pa mjesajuci dodaj smjesu od zumanaca i brasna. Kada se fil malo zgusne,iskljuci ali serpu ne sklanjaj sa ringle pa dodaj uz mjesanje puter-cokoladu i krupnije sjeckane orahe.Sve dobro sjedini pa vruc fil sipaj preko kocki biskvita. Sve blago izmjesaj i sipaj u kalup ili neku zdjelu da se malo prohladi.Tortu prevrni na veci tanjir i ako je potrebno jos je malo oblikuj rukama. Tortu premazi sa slagom i ukrasi cokoladom ili tortu jednostavno ukrasi po svom ukusu.

    Punc kocke


Sastojci

  • Potrebno:

  •  4 jaja
  •  200 g. secera
  •  80 g. margarina
  •  100 g. brasna
  •  1 prasak za pecivo
  •  1 kasika kakaoa
  •  1 dl. mleka
  •  150 g. mlevenih oraha/lesnika.
  • Preliv:

  •  1 dl. vode
  •  150 g. secera
  •  1 dl. ruma (ili jedna ampula arome,npr.Dr.Oetker)
  • Glazura:

  •  100 g. cokolade za kuvanje (ili mlecne cok.za kuvanje)
  •  1 kasika ulja.

Priprema


  1. 1
    Rernu zagrejte na 200C.
    Pleh vel(20x30cm)oblozite papirom za pecenje i podmazite sa malo ulja.
    Jaja odvojite bel.od zumanaca.
    Belanca dobro umutite u cvrst sneg.
    Zumanca umutite sa secerom i omeksalim margarinom (sobne temperature),kada dobro umutite dodajte brasno,p.za pecivo,kakao,mleko,mlev.lesnike, i na kraju sneg umucen od belanaca.
    Sve dobro promesajte,sipajte ravnomerno u pleh i pecite oko 25-30 min.
  2. 2
    Za preliv prokuvajte vodu i secer,na krju dodajte rum,i jos toplo preijte preko vruceg kolaca.Sve dobro ohladite.
  3. 3
    Cokoladu otopite na pari,dodajte ulje i sve prelijte po kolacu.Kolac stavite na pola sata u frizider da se cokolada stegne i seci na kocke.

     Zirici


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Penasto umutite mast sa secerom u prahu u van.secerom.
    Dodajte brasno,postepeno.
  2. 2
    Zagrejte rernu na 120 C.
    Pomocu 2 male kasicice formirajte "Zirice",stavljajte ih na veliki pleh(od rerne)oblozen papirom za pecenje i pecite 60 minuta.
    (Ako se lepo ne formiraju popravite ih prstima).
    Tako uradite i sa ostatkom testa.
    Pecene ohladite.
  3. 3
    Lepite po dva keksica sa dzemom.

  4. 4
    Na pari otopite cokoladu,dodajte mleko,kada se sve rastopi dodajte ulje.
    Dobicete finu,sjajnu,gustu glazuru(poput kreme).
  5. 5
    Svaki spojeni "Ziric"umocite do pola u glazuru i uvaljajte umocenu stranu u kokos ili mlev.orahe.

      Jogurt kocke

Sastojci

  • Za kocke (casa od 2 dl.):

  •  2 case secera
  •  3 case brasna
  •  1/2 case ulja
  •  3 case jogurta
  •  2 ravne kasikice sode bikarbone
  •  3 kasike kakaoa
  •  + malo cimeta (po zelji).
  • Preliv:

  •  100 g-150 g. cokolade (bele ili crne)
  •  10 ravnih kasika secera(moze i malo manje)
  •  100 g. margarina
  •  1 kasika ulja
  •  3-4 kasike slatke pavlake.

Priprema

  1. 1
    Za kocke, sve sastojke stavite redom u jednu posudu za mucenje
    i mikserom mutite 10-tak minuta da dobijete guscu kompaktnu masu.
    Izliti u podmazan pleh(30×40)a moze i manji da vam budu vece kocke,
    i peci na 180C.oko 25 minuta.
    Pecen kolac ohladite.
    Preliv:
    Sve sastojke stavite u posudu manju na sporet, na laganu temperaturu,
    i sve otopite mesajuci da dobijete gustu svilenu masu.
    Premazati po kolacu, i kad se preliv ohladi seci na kocke.  

  2. Izlazece Sunce                            

    Izlazece sunce by me

    Sastojci

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      I deo-Izmuti margarin sa secerom,dodaj zumanca,ostale sastojke i na kraju sneg od belanaca(predhodno umucen).
      Masu sipajte u podmazan pleh sa margarinom i posut brasnom.
    2. 2
      II deo-Umutiti belanca u sneg, pa postepeno dodavati secer dok se ne istopi, i na kraju sve ostale sastojke.
      Masu lagano rasporedite na I deo.
    3. 3
      III deo-Umutiti sve sastojke da bude gusta masa, na kraju dodati brasno, i preliti po II delu.
      Peci sve skupa u zag.rerni na 200C.oko 30 min.
    4. 4
      Pecen i jos vruc kolac zaliti sa prokuvanim prelivom.
      Ohladite.
    5. 5
      Na ohladjen kolac, otopiti cokoladu sa uljem i preliti.                             
                                

   Gibanica rolat


Sastojci


  • Potrebno:

  •  500 g. tankih kora.
  • Fil:

  •  500 g. sira (svjezeg,posnog,magerquarka,..)
  •  3 jajeta
  •  2 dl. jogurta
  •  1 ravna kasicica soli
  •  - susam za posipanje
  •  - malo maslac(na listice).

Priprema


  1. 1
    Umutite sir,jaja,jogurt,dodajte sol(ako volite slanije posolite jos),umutite sve zicom za mucenje da se dobije masa kao za palacinke(malo gusca).
    Svaku koru premazivajte i slazite jednu na drugu.Pomocu folije smotati u rolati stavite 1h.u zamrzivac.
    Seci na kriske i redjajte u pleh podmazan sa uljem jednu do druge.
    Premazite sa ostatkom fila svaku krisku(puzic)pite.
    Mozete premazati i sa 2 dl.kisele pavlake(kis.vrhnja).
    Pospite sa susamom,stavite na svaku po malo maslaca(seckanog na listice) i pecite na 200°C. oko 25-30 min.dok lepo ne porumeni.

      Sok od narandzi i limuna


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Limunove i narandze dobro oprati i samljeti ih zajedno sa korom u multi-praktiku ili na masini za meso.
  2. 2
    Dodati limuntus, vodu, i ostaviti pokriveno sa poklopcem 24h.(preko noci).
  3. 3
    Sutradan ocediti na gazu i dodati secer.
  4. 4
    Ostaviti da odstoji, povremeno promesati, i kad se secer istopi
  5. 5
    u roku 30-tak min.sirup je gotov.
  6. 6
    Naliti u oprane ciste flase, zatvoriti i sluziti razblazeno sa hladnom obicnom
  7. 7
    vodom ili mineralnom vodom.                             

    Kakao kolač


Sastojci

Priprema


  1. 1 Kakao kolač - priprema 
    Žumanca umutiti sa šećerom, dodati vodu i ulje i mikserom još malo promešati.
  2. 2 Kakao kolač - priprema 
    U umućena žumanca dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati mikserom.
  3. 3 Kakao kolač - priprema
    U smesu pažljivo dodati sneg od belanaca, sjediniti, pa sve sipati u pleh dimenzija 40x30 cm , poravnati i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeno testo izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se ohladi.
  4. 4 Kakao kolač - priprema
    Hladno prerezati na pola, pa jednu polovinu premazati sa 4 kašike pekmeza od kajsija,
    a preko toga namazati malo razmućenu kiselu pavlaku. Preklopiti drugim delom testa.
    Odozgo sasvim tanko naneti 1 kašiku pakmeza od kajsija.
  5. 5 Kakao kolač
    Glazuru pripremiti tako što će se čokolada, ulje i mleko rastopiti i dobro promešati da se dobije glatka i ujednacena masa. Preliti preko kolača.

     Japanske bube-kolac


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Umutite zumanca sa secerom,i postepeno dodavajte vodu.
    Na kraju dodajte brasno,p.za.pecivo,cokoladu sve lagano promesajte i sneg od umucenih belanaca.
    Masu sipajte u srednji pleh,podmazan ili na papir i pecite u zagrejanoj rerni na 200C.oko 20 min.
  2. 2
    Za punc stavite sve sastojke da provre i kada provri prelijte sve po jos toplom biskvitu.
  3. 3
    Za kremu,umutite zumanca,secer,prah za puding, sa malo mleka a preostalo stavite da provri.
    Sve skuvati.
    Ohladite,u hladno stavite margarin(sobne temperature)i sve dobro umutite.
  4. 4
    Na biskvit nanesite kremu,sve poravnajte,premazite sa umucenim slagom ili slat.pavlakom i pospite cokoladnim mrvicama..
  5. 5
    Kolac pre sluzenja dobro ohladite...

    Kokosov orah


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Napravite belu masu:
    U odgovarajucoj posudi skuvajte vodu i secer,dodajte margarin i kuvajte jos nekoliko minuta.Dodajte kokos i mleko u prahu.
    Umuite mikserom i dobro ohladite.
  2. 2
    Smedja masa:
    Skuvajte secer i vodu,dodajte margarin i kuvajte nekoliko minuta.Dodajte keks i kakao.Sve promesajte varjacom i ohladite.
  3. 3
    Smokve potopite u mlaku vodu na nekoliko minuta,ocedite i napunite orasima.
  4. 4
    Smedjom masom oblozite smokve i stavite u frizider na 30 min.da se ohlade.
  5. 5
    Na kraju oblozite smokve belom masom,rukama formirajte kuglice,i uvaljajte ih u kokos.
    Ostavite 1 h.u frizideru.
  6. 6 Kokosov orah by me
    Kuglice seci na kriske....

     Margo


Sastojci

  • Margo sa Plazmom:

  •  300 g. mlevenog Plazma keksa
  •  250 g. secera u prahu
  •  250 g. margarina
  •  150 ml. soka od narandze
  •  200 g. visanja
  •  10 kasika secera
  •  250 g. pecenog sec.lesnika
  •  150 g. bele cokolade.
  • Margo sa Oreom:

  •  450 g. mlevenog Oreo keksa
  •  250 g. margarina(mozete i malo manje)
  •  150 g. kokosa
  •  200 g. visanja
  •  250 g. pecenih sec.lesnika
  •  150 g. bele cokolade.

Priprema


  1. 1 Margo-priprema
    Margo sa Oreom:
    Prvo stavite visnje sa secerom da se otope i skuvaju(dodajte 3-4 kasike vode u njih da vam ne zagore).Ohladite ih dobro.
  2. 2 Margo-priprema 
    Oreo keksice sameljite,dodajte secer u prahu,kokos i na kraju margarin postepeno da dobijete masu da vam se ne lepi za ruke.
    Masu stavite na kratko u frizider.
  3. 3 Margo-priprema
    Masu uzimajte kasicicom(malo vece),stavite na sredinu po jednu visnju,formirajte kuglicu,uvaljajte u pec.sec.lesnike i svaku poprskajte sa otopljenom belom cokoladom.
    Ohladite.
  4. 4
    Margo sa Plazmom:
    Sve isto,na isti nacin samo sto u masu za kuglice,plazmu zamjestite sa sokom od narandze(po potrebi),i od mase pravite kuglice i u svaku stavite visnju(koju ste skuvali sa secerom i ohladili).
    Uvaljajte u pec.sec.lesnike i poprskajte sa otop.belom cokoladom.

      Stanglice


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Na pari kuvajte jaja,secer i cokoladu.
    Kada se zgusne,sklonite,dodajte margarin,mlevene orahe,pecene sec.lesnike,i suvo grozdje.
  2. 2
    Jedan list oblatne stavite na tacnu,namazite sa toplom(ne vrucom)kremom rebrastu stranu oblatne,sve fino poravnajte,i poklopite sa rebrastom stranom(da vam je rebrasta strana oblatne na filu).

  3. 3
    Sve lagano poravnajte i ohladite.
  4. 4
    Cokoladu otopite na pari,sklonite,dodajte ulje,dobro promesajte i prelijte po ohladjenoj oblatni.
    Po zelji pospite sa cokoladnim mrvicama,i ostavite da se glazura stegne.
  5. 5
    Ohladjene seci na stanglice(2 x 6 cm)ili po zelji...

     Žuta pita


Sastojci


Priprema



  1. Ispeći dva biskvita. Žuti prerezati popola. Kremu skuhati i u ohlađeno dodati margarin. Za smeđi biskvit izmiksati sve kao i za žuti samo dodati još 2 žlice kakaa. Filati biskvit naizmjence žuti biskvit – smeđi biskvit – žuti biskvit – gore ukrasiti po želji

Hurmašice






Sastojci:

Tijesto:
2 jaja
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
1 polovina praška za pecivo
brašna po potrebi

Agda:
600 gr šećera
1 litar vode
1 kesica vanil šećera

Priprema:

Jaja i šećer umutiti pjenasto, dodati ulje i sjediniti smjesu,
potom dodati prašak za pecivo i brašno, da bi smjesa bila glatka
da se mogu formirati hurmašice.
Peći na temperaturi od 180 do 200 stepeni dok ne porumene (cca 20 min)

Agda:
Vodu, šećer i vanil šećer staviti da kuha.
Kada počne kuhati ostaviti još desetak minuta.
Zaliti vrele hurmašice prohlađenom agdom.
- See more at: http://kolacii.blogspot.com/2014/02/hurmasice.html#sthash.U0XVQjcP.dpuf

Нема коментара:

Постави коментар