понедељак, 14. април 2014.

jednostavno i neodoljivo....izdvojeno...

  Višnjin san

Sastojci

Priprema

  1. Cijela jaja umutiti sa šećerom u gustu smjesu, pridodati ulje, zatim sve ostale sastojke po redu.U manju tepsijicu, podmazanu i posipanu krušnim mrvicama izliti pola smjese, zapeći oko 10-ak min, rasporediti višnje, i preliti ostatkom smjese, peći još oko 25 min.na 180C, pečen kolač posipati šećerom u prahu i uživati dobar vam tek!                             

              Svečana torta od lješnjaka


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Uzmite cijelu potrebnu količinu lješnjaka i prepecite ih u pećnici,očistite od ljuske i sameljite,odvojite dio za biskvit ostatak stavite po strani za tamnu kremu.
  2. 2
    Za biskvit pjenasto izmješajte omekšali maslac sa obje vrste šećera,dodajte jedno po jedno jaje,mješajte dok ne dobijete homogenu masu,dodajte postepeno brašno pomiješano sa praškom za pecivo,mljevene lješnjake i mlijeko.
    Smjesu izlijte u kalup 26 cm prethodno namazan masnoćom i posut brašnom.Pecite na 170C OKO 35-40 min,provjerite čačkalicom biskvit pred kraj pečenja.
  3. 3
    Pečeni biskvit ostavite hladiti u kalupu u kojem se pekao oko 10 min.prekriven vlažnom krpom.Prohlađeni biskvit prerežite na pola i ostavite ga hladiti u potpunosti.
    Za to vrijeme ispecite oslikani biskvit.Ja sam za ovu tortu radila ovaj oslikani biskvit po receptu sa jednog bloga,do njega  vas ne mogu  dovesti linkom,ali najsličniji je oslikanom biskvitu od elune pomozite si ovim njezinim receptom. Biskvit oslikajte po svojoj želji,kod mene je u verziji sa dodatkom kakaoa i bijele smjese za točkice,mašti na volju.
    Pečeni oslikani biskvit izrežite na trake i iskrojite prema pečenom biskvitu.Trake sam rezala za oko 2,5 cm šire nego je ukupna visina pečenog biskvita torte da bi kada se stavi drugi fil bio potpuno u ravnnini sa rubom.
  4. 4
    Za prvu kremu u dijelu hladnog mlijeka razmutite puding,i gustin zakuhajte ostatak mlijeka i ukuhajte smjesu kuhajte do gustine.Kuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladiti.
    Posebno pjenasto izmješajte maslac sa šećerom u prahu i dodajte ohlađenoj kuhanoj smjesi da bi ste dobili finu vanili kremu sa maslacem.
  5. 5
    Krema druga:
    Od ukupne količine mlijeka oduzeti 1 dl u njemu razmutiti gustin,zakuhati u kipuće mlijeko,kuhati do gustoće,pokriti folijom i ohladiti.
    Posebno čvrsto izmješati slatko vrhnje,dodati ga u ohlađenu kremu dodati šećer u prahu,nutellu,mljevene lješnjake.
  6. 6
    Filovanje:
    Donju polovinu prerezanog biskvita namazati nutellom,preko nje premazati prvi dio vanili kreme sa maslacem,preklopiti biskvitom,i cijelu tortu posebno sa strana obilno namazati ostatkom vanili kreme.Uokolo postaviti obruč od oslikanog biskvita,lagano rukama pritisnuti uokolo da se biskvit dobro prihvati,uzeti vrpcu povezati ju uokolo biskvita,i ostaviti u hladnjaku da se dobro prohladi prije stavljanja čokoladne kreme.
  7. 7
    Nakon što se torta prohladila staviti i čokoladnu kremu,dobro zaravnati od gore,zatim poslagati voće po želji,jagode,maline..sve završno ukrasiti bijelom otopljenom čokoladom i sitno sjeckanim komadićima tamne čokolade,prohladiti ju prije posluživanja i tada samo uživati.

        Japanka


    Japanka

    Sastojci

    Priprema

    1. Kore

      Umutiti jaja sa šećerom u gustu masu, pa špatulom umešati brašno blago prevrćući. Masu sipati u podmazan i brašnom posut okrugli pleh prečnika 28 cm. Peći dok blago ne porumeni (petnaestak minuta).
    2. 1 Japanka - priprema
      U sledeće dve kore dodati po kašiku kakaa i po štanglu otopljene i prohlađene čokolade.
      Ukupno se peku 3 kore, dve tamne i jedna svetla.
      Ispečene kore preliti prelivom koji napravimo tako što prokuvamo šećer, vodu i sok od limuna.
    3. Beli fil

      Skuvati u mleku šećer i brašno, pa u prohlađeno dodati umućen puter.
    4. Braon fil

      Provriti na ringli mleko, šećer i čokoladu, dodati puter i mleveni orah.
    5. Filovanje

    6. 1 Japanka - priprema
      Svetlu koru podeliti na osam delova, svaki premazati braon filom i uviti u kiflice.
    7. 2 Japanka - priprema
      Tamnu koru premazati belim filom, po obodu poređati kiflice, sredinu ispuniti braon filom a premazati ga i preko kiflica.
    8. 3 Japanka
      Preklopiti drugom tamnom korom, premazati belim filom. Dekorisati po želji. Ja sam premazala ganaš kremom odozgo i sa strane i posula čokoladnim komadićima.

       Slonovo oko


    Slonovo oko

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pripremiti zuti rolat: Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
    2. 2 Slonovo oko-priprema
      Pripremiti tamni rolat: Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
    3. 3
      Dok se patispanji peku, pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
    4. 4 Slonovo oko-priprema 
      Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).

    Sarena torta....

    Sastojci

    •  Biskvit: 12 bjelanjaca
    •   15 zlica secera
    •   3 zlice brasna
    •   100gr. kokosa
    •   100gr. mljevenih orasa
    •   50gr. rendane cokolade
    •  Fill: 1L mlijeka
    •   12 zumanjaca
    •   10 zlica brasna
    •   200gr. secera
    •   500gr.putera
    •   100gr.kuhinjske cokolade
    •   100gr.isprezenih i isjeckanih orasa
    •   rum po zelji...

    Priprema

    1. 1
      Ukljucite pecnicu na 190C.
      1 BISKVIT:Umutiti 4 bjelanjka sa 5 zlica secera.Dodati 1 zlicu brasna i nastavite da miksate.Zatim dodati 100gr. kokosa.Uzmite spatulu i sa spatulom umijesajte kokos.Dobro pomastite i  pobrasnite kalup za pecenje ili oblozite kalup sa papirom za pecenje.Stavite peci 10-15 min.
    2. 2
      2 BISKVIT:Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 100gr. mljevenih orasa.Stavite peci 10-15 min.
    3. 3
      3 BISKVIT:Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 50gr. rendane cokolade.Stavite peci 10-15 min.
    4. 4
      FILL:Od 1 L. mlijeka oduzmite 150 ml.
      12 zumanjaca izmijesajte sa 15 zlica brasna i 150 ml.mljeka.
      850ml. mljeka i 200 gr.secera stavite da prokuha.
      U prokuhalo mlijeko sipajte smjesu zumanjaca.
      Mutite dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa peci i ostavite da se ohladi.
      U ohladen fill dodajte 500gr.putera.
    5. 5
      Podijelite fill na 3.
      1 FILL: dodajte 100gr.istopljene kuhinjske cokolade.
      2 FILL:dodajte 100gr.preprzenih i isjeckanih orasa.
      3 FILL:ostaje isti.
    6. 6
      REDANJE:
      Kokos biskvit-cokoladni fill
      Cokoladni biskvit-orasasti fill
      Obicni bikvit-obicni fill

    Brze kakao kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Penasto umutiti zumanca sa secerom, dodati kiselu pavlaku pa brasno pomesano sa praskom za pecivo, kakao, suvo grozdje (koje je prethodno potopljeno u toploj vodi da omeksa pa ocedjeno) i orahe. Zatim polako dodati umucen sneg od belanaca, lagano mesajuci varjacom.
      Sipati u pleh oblozen peki papirom (30x20 cm) i peci u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, vreme pecenja prilagoditi svojoj rerni, kod mene se peklo 20 minuta.
      Vruc kolac premazati dzemom a kada se on malo prosusi premazati cokoladnom glazurom. Ona se pravi tako sto se svi sastojci otope na pari ili u mikrotalasnoj, ostavi da se prohladi i zgusne pa prelije preko kolaca.
      * u pitanju su pune kasike, ali ne vrhom pune

    Male vinske potkovice

    Male vinske potkovice

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pomesati razmeksali margarin sa secerom i vanilin secerom, zatim dodati brasno, so i vino pa mesiti da se dobije srednje meko testo (mozda ce biti potrebno jos malo brasna).
      Testo podeliti na 16 delova, od svakog komada testa formirati valjak debljine prsta, seci ga i formirati male potkovice. Redjati ih na pleh oblozen peki papirom i peci u rerni. Ispeku se za manje od 10 minuta, paziti da ostanu bele, ne smeju da pozute! Pekla sam ih na 180 stepeni, najbolje je temperaturu pecenja odrediti prema svojoj rerni.
      Ostaviti ih na papiru da se prohlade a zatim umakati krajeve u prohladjenu glazuru koja se napravi tako sto se cokolada i ulje rastope na pari ili u mikrotalasnoj.
      Redjati ih na celofan ili resetku dok se glazura ne stegne.

    Domaće kocke

    Domaće kocke

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Pjenasto izmiješati šećer i cijela jaja,dodati ulje,lagano dodati izmiješano brašno i prašak za pecivo,mlijeko,orahe,čokoladu,ribanu koricu naranče,rum i po želji malo burbon vanilije..smjesu iziti u manji četvrtasti  kalup ili okrugli promjera 24cm dobro obmazan masnoćom i posipan brašnom i peći oko 30 min.na 180C. Kolač po želji preliti čokoladom otopljenom na pari sa malo mlijeka,ili premazati pekmezom,ili samo posuti šećerom u prahu...

    Žuti kolač

                     
    Žuti kolač

    Sastojci

    •  Biskvit: mjera za kolač je PVC čaša od jogurta!
    •  1 jogurt
    •  1 čaša šećera,1/2 čaše ulja
    •  2 kom jaja
    •  1 čaša brašna
    •  1 čaša griza
    •  1 prašak za pecivo
    •  1 žličica extrakta limuna
    •  1 žličica ribane limunove korice
    •  Preljev:
    •  1,1/2 čaše vode
    •  1/2 čaše šećera
    •  sok 1 limuna

    Priprema

    1. Pomiješati u posudi brašno, griz, prašak za pecivo, zasebno pjenasto umutiti šećer i jaja u gustu smjesu, dodati, ulje te potom jogurt u koji je dodan extrakt limuna i korica ribana, na kraju dodati suhe sastojke.Manji lim podmazati i posipati brašnom, peći kolač na 180C oko 25-30 min.Pečen kolač prohlađen zaliti prokuhanim preljevom vode,šećera i soka limuna.

    Posluživanje

    Ako nemate extrakt limuna naribajte koricu cijelog limuna,i u preljev dodajte sok 2 kom limu  

Natopljeni kolač 

Sastojci

Priprema

  1. Umutiti cijela jaja sa šećerom i dodati sve ostale sastojke i isipati masu u podmašćen i brašnom posipanu manju tepsijicu. Peći na 180 C oko 25 minuta . Pečeni biskvit zaliti kuhanim mlijekom i šećerom, odgore staviti šlag, ukrasiti ribanom čokoladom i ohladiti prije služenja. 

  2.       

         Crni kolač


    Crni kolač

    Sastojci

    • Biskvit:

    •  3 kom bjelanjka
    •  12 žlica šećera
    •  7 žlica ulja
    •  12 žlica mlijeka
    •  12žlica brašna
    •  3žlice kakaoa
    •  1 prašak za pecivo
    •  3 žumanjka
    •  Preljev: 3dl mlijeka+2 žlice šećera
    •  Glazura: 100g čokolade,2 žlice mlijeka,1 žličica ulja

    Priprema

    1. Čvrsto umutiti snijeg od bijelanjaka, postupno dodati šećer ulje , žumanjke , mlijeko , pomješano brašno, kakao i prašak za pecivo.Podmazati manju tepsiju i u njoj peći biskvit na 180C oko 20 min.Za to vrijeme prokuhati mlijeko i šećer za preljev i vreo kolač preliti sa vrelim preljevom.Kolač će totalno isprva plivati u mlijeku ali za par minuta biskvit sve upija i postaje savršen.Za glazuru otopiti sve sastojke, preliti kolač i ohladiti ga i služiti sa tučenim slatkim vrhnjem.                             
  3.    

    Mak šniteMak šnite

    Sastojci

    Priprema

    1. Pjenasto umutiti margarin sobne temperature,šećer, zatim jaja, dodati brašno pomiješano s praškom za pec, te naizmjence mak i toplo mlijeko.Smjesu isipati u namaštenu tepsiju i peći biskvit oko 20 min na 180C.Za kremu na pari kuhati jaja i šećer, oko 15 min.dodati kakao, rum, topljenu čokoladu i još malo kuhati, skinuti sa vatre i odmah primješati margarin.Preliti preko kolača.Rezati šnite ili kocke.Dobar tek!                               
    2. Bakino višnjasto 

  4. Bakino višnjasto

    Sastojci

    •  3 kom žumanjka
    •  15 žlica šećera
    •  15 žlica ulja
    •  15 žlica brašna
    •  15 žlica mlijeka
    •  1 prašak za pec
    •  1 žličica kakaoa
    •  300g višanja
    •  snjeg od 3 bjelanjka

    Priprema

    1. Izmutiti žumanjke i šećer, dodati ulje, mlijeko i brašno i praš.za pecivo pomiješane i na kraju snjeg od bjelanjaka.U podmazani pleh isipati dio žute smjese, lagano ga zapeći, višnje uvaljati u malo brašna i složiti gore na biskvit, te zaliti ostatkom biskvita u koji se umiješao kakao.Zapeći na 180C OKO 25 min.Posipati šećerom u prahu!                             
                      

           Mamine langošice


    Mamine langošice

    Sastojci

    • Tijesto:

    •  500g brašna
    •  1 jogurt
    •  1 dec mlakog mlijeka
    •  1 jaje
    •  1 svježi kvasac
    •  mala žličica soli

    Priprema

    1. U mlako mlijeko staviti kvasac i prstohvat šećera, u pjenasti kvas dodati mlaki jogurt sve zajedno promiješati i sipati u brašno, dodati jaje, sol i zamijesiti tijesto.Tijesto pokriveno ostaviti na toplom oko 1/2h, zatim ga razmijesiti, razvaljati debljine 1/2cm, rezati kvadrate, u sredini svakog kvadrata napraviti prorez, peći na zagrijanom ulju.                             
  5.  

           Kinder pingvi šnite


    Kinder pingvi šnite

    Sastojci

    • Biskvit:

    •  5 kom bjelanjaka
    •  1 jušna žlica meda
    •  5 žlica brašna
    •  1 žlica velika i navršna puna kakaoa
    •  2 žlice ulja
    •  5 žumanjaka
    •  1/2 kašič. praška za pecivo
    •  Fil:
    •  2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
    •  1,5 dl hladnog mlijeka
    •  1 vrećica želatine u prahu
    •  Preljev: 100g čokolade za kuhanje
    •   100g mliječne čokolade
    •   150g margarina

    Priprema

    1. 1
      Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin .Otopljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja,  drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom.

                Kornet torta


    Kornet torta

    Sastojci

    • testo

    •  7 belanaca
    •  7 kasika przenih mlevenih lesnik
    •  5 kasika mlevene plazme
    •  3 kasike rendane cokolade
    •  7 kasika secera
    • zuti fil

    •  14 zumanaca
    •  120 gr secera
    •  30 gr gustina
    •  4 deci mleka
    •  125 gr putera
    •  250 gr putera
    •  50 gr prah secera
    •  250 gr mlevenih przenih lesnika
    •  3 kese vanilin secera
    • kornet fil

    •  6 kesa slaga
    •  4 deci mleka
    •  150 gr rendane cokolade
    •  50 gr przenih mlevenih lesnika
    •  6kese slega da oblozimo tortu

    Priprema

    1. Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.                             


Нема коментара:

Постави коментар