понедељак, 31. март 2014.

                                 Splitska torta


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Kore:
    Sitno nasjeckajte orahe,smokve i grožđice,stavite ih sve u jednu posudu,pospite sa 3.5 žlice brašna i dobro izmiješajte.
    U drugoj posudi tucite bjelanjke sa malo soli,pa kad očvrsnu dodajte i šećer u prahu te tucite dok ne dobijete vrlo čvrsti,sjajni snijeg.
    Špatulom ili kuhačom u snijeg pažljivo umiješajte suho voće pomiješano s brašnom.
    Lim od pećnice obložite papirom za pečenje,rasporedite po njemu masu i pecite na 170 oko 20 minuta.
    Pustite da se ohladi pa razrežite na 3 jednake trake.
  2. 2
    Krema:
    Na pari tucite žutanjke sa šećerom dok se ne zgusnu,otprilike 15 minuta.Ostavite da se ohlade pa im umiksajte izrađeni putar.
    U originalnom receptu ide 250 g putra,ai ja uvijek smanjim tu količinu,vi učinite kako vama odgovara.
  3. 3
    Slaganje:
    Na pladanj položite jednu traku tijesta,premažite 1/3 kreme,tako učinite i sa drugom,poklopite trećom te cijelu tortu obucite u ostatak kreme,pospite sa šakom preprženih oraha,i ostavite na hladnom par sati da se stegne.

                                     Splitska torta


    Splitska torta

    Sastojci

    Priprema


    1. Biskvit:

    2. 1
      U veliki lim od pećnice stavite par kapi ulja, pa ga razmažite papirnatom salvetom. Obložite papirom za pečenje i pritisnite da se zalijepi.
      Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Dodajte brašno i dobro izmiješajte.
      Bjelanjke i prstohvat soli istucite u snijeg, pa stalno miksajući dodajite 1 po 1 žlicu šećera. Tucite dok snijeg ne očvrsne.
    3. 2
      U bjelanjke pomalo dodajite usitnjeno voće i lagano izmiješajte žlicom. Izlijte na lim, poravnajte i pecite na 180"C oko 25 minuta. Pećnicu ugasite, otvorite vrata i ostavite biskvit u njoj još par minuta.
      Ohladite, pa uzduž izrežite na tri trake. Tek sada pažljivo skinite papir, jer je puno lakše sa manjih komada.
    4. Krema:

    5. Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac i malo ribane narančine korice. Sve dobro izmiksajte.
    6. Slaganje torte:

    7. Pomiješajte malo ruma i soka od naranče pa poškropite sve tri kore. Onda svaku namažite sa trećinom kreme i slažite jednu na drugu.
      Premažite tortu izvana, pa prošarajte po vrhu sa malo otopljene čokolade.
    8. Umjesto grožđica, mogu suhe brusnice.

                                       Splitska torta


      Sastojci

      •  Kora
      •   10 bjelanjaka
      •   10 kasika secera
      •   200 gr oraha
      •   200 gr suhih smokava
      •   200 gr suhih grozdjica
      •   4 kasike brasna
      •  Krema
      •   10 zumanjaka
      •   10 kasika secera
      •   180 gr maslaca
      •   50 gr cokolade
      •   1 kasika ulja
      •   malo mlijeka

      Priprema


      1. 1
        Bjelance umutiti u cvrst snijeg sa secerom

        Orahe,smokve,grozdjice isjeckati sitno i pomijesati sa brasno potom sve sjediniti sa umucenim bjelankom
      2. 2  
        Kada je sve sjedinjeno,smjesu istresi na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pecenje i peci na 180* C oko 20-tak minuta.
      3. 3  
        Zumanjke umutiti dodati secer i kuhati na pari dok se ne zgusne.

        Ohladzenoj kremi dodati maslac i sve dobro sjediniti.
      4. 4
        Koru prerezati uzduzno na 3 jednaka dijela i redati na tacnu staviti prvi koru pa premazati pa drugu pa premazati i i trecom preklopiti i premazati cijelu tortu sa ostatkom kreme.
      5. 5
        Cokoladu rastopiti sa uljem potom dodatii malo mlijeka i po zelji malo se poigrati na vrhu torte.

Нема коментара:

Постави коментар