Bjelanjke pomoću električne miješalice istucite u čvrsti snijeg.
Šećer pomiješajte s vanilin šećerom i postepeno u nekoliko navrata
dodajte u snijeg od bjelanjaka neprestano miješajući kako bi se šećer u
potpunosti rastopio.
Zajedno pomiješajte mljeveni mak, Gussnel i prašak za pecivo, pa
lagano, ali temeljito pomoću kuhače umiješajte u istučeni snijeg.
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćeni lim za pečenje veličine
40X24 cm i pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180° C oko 20 minuta.
Pečeni biskvit pustite da se malo ohladi pa ga prelijte s 200 ml toplog mlijeka.
Žumanjcima dodajte šećer, Gussnel, 100 ml hladnog mlijeka i dobro
izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka
stavite na vatru da zakuha.
Kada je mlijeko zakuhalo uklonite ga s vatre i u njega pomoću
pjenjače umiješajte pripremljenu smjesu. Vratite na laganu vatru i
neprestano miješajući kuhajte oko 1-2 minute. Uklonite s vatre i pustite
da se ohladi do sobne temperature.
Omekšani maslac i šećer u prahu pomoću električne miješalice zajedno dobro istucite te ga izmiješajte s ohlađenom kremom.
Kremu ravnomjerno nanesite na pripremljeni biskvit i poravnajte.
Kolač stavite u hladnjak na 30-ak minuta kako bi se krema stisnula.
Vrhnje za šlag istucite tek toliko da se počne zgušnjavati, dodajte
šlag fix i još kratko istucite. Pripremljeni šlag nanesite na kremu,
poravnajte i stavite u hladnjak na barem 1 sat.
Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i
lagano izmešati spatulom, "prevrćući" smesu, da se lepo poveže.
Manji pleh (22x30 a može i manji ako želite da kolač bude viši)
obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20
minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.
KREMA:
U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju
koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro
izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se
šećer ne otopi a smesa postane glatka.
Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa
skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se
otopi i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!)
i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice,
staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se
čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.
Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za
miksanje staviti bjelanjke, a žumanjca odvojiti u jednu čašu. Miksati
bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6
žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i
preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji
smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
Peči na 180 st.C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i
čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad
krema zakuha maknuti s vatre.
Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu,
brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka
(bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca
20x35cm) na 180°C oko 20 min… ovisi od pećnice… provjeriti čačkalicom
kad je pečeno.
KREMA:
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mijesta i dok je još
topao preliti ga sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka ali je ne
treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko
sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temp. a onda
staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stegne krema.
Smesa treba dobro da se umuti dok ne postane glatka. Peći na 200°C
oko pola sata, ali ipak proveriti čačkalicom da li jetesto gotovo.
Ostaviti da se prohladi pet minuta, a za to vreme pripremiti sirup kojim
ćete preliti kolač.
Skuvati sirup. Prokuvati sve sastojke dok se ne dobije ujednačena masa.
Kolač iseći na kocke i sipati sirup preko njega, prvo preko rezova a
preostali sirup preko celog kolača. Ostaviti da kolač dobro upije sirup
nekih pola sata. Služiti uz kafu.
Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi. Dodati puter i čokoladu da se istope.
Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.
Masu toplu izliti u pleh.
Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru:
na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g putera i
glazurom preliti kolač.
Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.
Keks i kakao ručno miješati sa mlijekom dok se ne sjedini u
jednoličnu masu (ne smije biti suha, a ni previše vlažna i gnjecava;
dodavati malo po malo mlijeka). Razvaljati u tepsiji (dimenzije oko
20×35 cm).
BIJELI FIL:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da
nabubri. Mikserom umutiti šećer, vanilin šećer i mileram. Nabubrelom
želatinu dodati na kockice izlomljenu bijelu čokoladu i istopiti na pari
ili tihoj vatri. Dodati 4-5 kašika umućenog milerama i još malo grijati
uz miješanje dok se masa ne ujednači. Skinuti sa vatre i dodavati
polako uz mućenje mikserom u preostali mileram. Preliti preko biskvita i
staviti u zamrzivač 20-ak minuta da se stegne.
TAMNI FIL:
Želatin preliti sa 5 kašika hladne vode i ostaviti 10-ak minuta da
nabubri. Mikserom umutiti šećer, mileram i slatku pavlaku. Nabubrelom
želatinu dodati na kockice izlomljenu crnu čokoladu i istopiti na pari
ili tihoj vatri. Ness kafu rastvoriti u vreloj vodi i dodati u šerpu sa
želatinom i čokoladom. Skinuti sa vatre i ulivati polako uz mućenje
mikserom u umućeni krem od milerama i slatke pavlake. Preliti preko
bijelog fila i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne.
Нема коментара:
Постави коментар