Странице

среда, 18. јун 2014.

tikvice...

 Čorba od tikvica



Koje jelo od tikvica je vaš favorit?

Ja ih ubedljivo najviše volim pohovane. Valjda zato što su same po sebi nekako blage i neutralne, i traže nešto što će ih upotpuniti i dati kontrast. Mislim da im poh upravo to radi, naročito dok je topao i krcka, a unutra tikvica sočna. Volim da ih sečem na deblje kolutove, oko pola cm debljine, ne jako tanko jer se onda skoro i ne osete u pohu. Ne znam kako i zašto se desilo da mi prođe leto a ja tikvice pohovala nula puta, ali znam da ću pre ili kasnije morati jedan post da im posvetim.

I musaka od tikvica mi je draga, onda klasične punjene tikvice, ili kao lađice... Dobre su i u vidu palačinki, ili u smesi za pileće faširane šnicle. Ustvari su jako zahvalne za kombinovanje upravo zato što su nenametljive, a vala i jeftine. Nisam ih nikad zamišljala kao punjenje za pitu/tart, pa probala neku varijaciju na ovaj Jelenin recept i jako mi se dopalo. Sirove tikvice do skoro nisam mogla da zamislim da ću jesti, a onda probala ove Bjankine smotuljke - e, to mi se baš baš jako svidelo.

Nedavno sam pravila ovu posve jednostavnu čorbicu. Ništa revolucionarno, baš obična i blaga čorbica, a opet fina. Samo je treba lepo začiniti da ne bude bezukusna. Sada nisam, a drugi put bih dodala sitno seckanu svežu ljutu papriku, na početku dinstanja. Recept je iz Velikog narodnog, izdanje 1967, strana 682.


Sastojci:
2 veze mladog luka, beli deo
2 tikvice, oko 700 g
50 g putera
1 kašika brašna
1 - 1.5 l vode
1 kašičica soli
1 kašičica celerove soli
1/3 kašičice bibera
na vrh noža belog luka u prahu
na vrh noža muskatnog oraha
2 žumanca
1 dl kiselog mleka
1 veza mirođije

Postupak:
1. Beli deo mladog luka iseckati. Tikvice oguliti, izvaditi im sredinu i sačuvati, a ostalo iseckati na kockice.


2. Na puteru izdinstati luk i sredinu tikvica sa kašičicom soli dok ne omekšaju. Dodati punu kašiku brašna i propržiti zajedno. Naliti vodom, promešati. Kad provri dodati seckane tikvice, kuvati na tišoj vatri, polupoklopljeno, dok tikvice ne postanu skroz meke.


3. Začinitii - dodati kašičicu celerove soli, trećinu kašičice bibera, malo belog luka u prahu, malo muskatnog oraha, ili iskombinovati začine prema svom ukusu. Skloniti sa vatre pa umešati kiselo mleko razmućeno sa dva žumanca i jednu vezu sitno seckane mirođije. Služiti sa kiselim mlekom ili pavlakom i prepečenim hlebom, i sve posuti biberom.

Нема коментара:

Постави коментар