Странице

недеља, 8. јун 2014.

Mousse od limuna


Kad sam vidjele fotke ovog moussea na Dalmatia gourmande znala sam da ću ga vrlo brzo isprobati. Volim limunaste kolače, torte, pite, pa i sladoled. Jednostavno mi se jako sviđa taj spoj kiselkastog i slatkog i ne mogu mu odoljeti. A ovaj mousse je divno lagan i pjenast, baš kako mousse treba izgledati. Ako volite limun, svakako ga isprobajte. U mojoj varijanti ima nešto manje šećera, pa ako volite slađe radije ga pripremite po orginalnom receptu.




60ml vode
10g želatine u prahu
250g šećera
6 limuna
6 jaja
prstohvat soli
250ml vrhnja za šlag

Želatinu stavite u malu šalicu i prelijte sa vodom. Promiješajte i ostavite da nabubri. Kad nabubri, otopite ju na laganoj vatri stalno miješajući.
Limune ocijedite i naribati im koricu.
šećer, žumanjke, sok od limuovu koru i malo soli staviti u posudu za kuhanje na pari i dobro izmiksati. Kuhati na pari i stalno miješati dok se krema ne zgusne. Ne smije zavrijeti. Maknuti s pare i dodati joj otopljenu želatinu. sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
Vrhnje za šlag izmksati u čvrsti šlag, a bjelanjke u čvrsti snijeg.
U prohlađenu kremu dodati prvo šlag i dobro izmiksati pa onda pažljivo umiješati bjelanjke.
Još jednom na kraju sve dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi hladnjaku bar 3 sata prije posluživanja.


Princ William čokoladna keks torta

Chocolate Biscuit Cake

Tražeći recept naišla sam na dva - Chocolate Biscuit Cake sa Oprahine stranice koji je većina onih koju su ga dosad radile slijepo slijedila i recept s www.bettycrocker.com gdje torta izgleda isto, a sastojci su posve drugačiji. Također sam našla recept i na blogu Just cake the Cupcake.
Smetalo me je ono sirovo jaje i još ponešto pa sam odlučila uzeti sve sastojke iz prvog recepta i napraviti kremu na svoj način, a uz to sam i malo uvećala količine. Kako nisam imala ni tako mali kalup za torte, tortu sam napravila u duguljastom kalupu za kruh. Možda je tako manje efektno, ali je ipak dobar odabir jer je torta slatka, pa ovako možete rezati tanke kriške, tanje nego da je napravljena u formi okrugle torte.




3 jaja
100g šećera
200g čokolade za kuhanje
200g maslaca
330g čajnih kolutića

glazura:
85g tamne čokolade
1 žlica maslaca

Čajne kolutiće izlomiti na veće komade, najbolje na četvrtine.
Na pari istući jaja sa šećerom dok smjesa ne zgusne, pa dodati izlomljenu čokoladu i maslac. Dobro miješati dok krema ne postane glatka. Maknuti s vatre i u kremu umiješati izlomljene kekse.
Okrugli kalup od 20cm ili duguljasti za kruh namazati maslacem ili obložiti prozirnom folijom te prebaciti smjesu u kalup. Žlicom lijepom poravnati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Ohlađeno staviti u hladnjak preko noći ili bar na 3 sata.



Na kalup staviti tanjur za posluživanje te pažljivo prevrnuti kolač na tanjur.

Otopiti čokoladu na pari i dodati joj maslac te miješati dok ne dobijete glatku smjesu.

Preliti glazuru po kolaču te posuti izmrvljenim keksima za ukras.

Kraljevska čokoladna torta :) Royal chocolate cake :)






Sastojci :

115 g tamne čokolade
115 g šećera
115 g maslaca
1 jaje

220 g čajnih ili speculas keksa
malo maslaca za namašćivanje kalupa

200 g čokolade za glazuru
par smrvljenih keksi za ukras


U kalup od 20 cm na dno staviti masni papir za pečenja a stranice namazati maslacem.

Razlomite kekse u komade veličine badema i pustite ih sastrane.

Miksati šećer i maslac dok se ne ujedine, za to vrijeme rastopiti čokoladu i dodavati maslacu dok se spoji. Nakon toga dodati razmućeno jaje i miksati dok se jaje ne uklopi.

Isključiti mikser, dodati kekse u kremu i povezati sve zajedno u masu. Utisnuti masu u kalup i dobro ju rasporediti po dnu jer će se nakon hlađnja preokrenuti.  

Hladiti 3 sata u hladnjaku :)

Nakon tri sata izvaditi iz hladnjaka i staviti na mrežicu za glazuru. Rastopiti čokoladu i preliti preko torte i pusti da se ohladi. Ohlađenu ukrasiti usitnjenim keksama i poslužiti. Režite polagano sa vrućim nožem i pazite da se ne polomi u komade kako se meni jer sam se žurila!!



Iskreno, ova torta me nije baš oduševila kako se priča po internetu. Vjerojatno jer jako slatka, a ja sam više tip koji voli malo normalnije stvari...preporučam da smanjite količinu šećera i trebalo bi biti malo bolje :) Uživajte u fotkicama :))





Нема коментара:

Постави коментар