среда, 15. октобар 2014.

svastara

                     Domaci krem sir

.....poput čarolije iz  jogurta nastaje divan krem sir.Vrlo brzo, jednostavno i praktično ako imate jogurt koji se pokvario ili je pri isteku roka :)

Sastojci

  • potrebno

  •  1 l običnog ili vocnog jogurta
  •  100 g kiselog vrhnja
  •  1 gaza
  •  1 cjedilo

Priprema

  1. 1
    Vrhnje izmijesati s malo jogurta da se dobije glatka smjesa i dodati ostatak jogurta, sve jos dobro izmijesati.
  2. 2
    Staviti kuhati i maknuti kada se zavruci, prije nego zavrije.
  3. 3
    Pripremiti zdjelicu, staviti odgovarajuce cjedilo i namjestiti gazu.
  4. 4
    Smjesu izliti na gazu i zavezati ju, pustiti da se cijedi oko 2 sata. Odvezati gazu, dobivenu smjesu istresti u zdjelicu ili tanjur i uzivati u svom domacem  krem siru….predivno kremastom i jako finom..Upotrijebiti ga za kolace, kreme ili kao samostalni desertic.
    Kolicinu jogurta i vrhnja povecati ili smanjiti po potrebi.
  5. 5
    Napomena:
    Može se raditi i bez vrhnja, biti ce samo malo manje kremast, ustvari onda više liči na svježi sir.

    Od ove količine dobije se oko 300g sira

                                 ŽEMLJAČA

Žemljača…zakaj žemljača..neznam ni ja sam,ali se kao klinac sječam kad je moja mama znala u protvan naslagati kriške staroga kruha i malo prelijati s mlijekom,pošećeriti i malo s jajima prelijati i to zapeći u pečnici…kad se to ispeklo pozvala nas je za stol i rekla…ajdeeeee…žemlača je gotova!!! Nekak mi je od malena taj naziv žemljača ostao pa sam i ja odlučio ovaj desert nazvati tim nazivom.


Priprema

  1. 1 Žemljača
    Kruh dan, dva stari narežite na šnite i stavite ga u prikladnu posudu.
  2. 2 Žemljača
    U mlijeko stavite šećer i vanilin šećer te kada mlijeko zavrije prelijte po kruhu…
  3. 3 Žemljača
    Ostavite da se kruh namaće ko 20-tak minuta
  4. 4 Žemljača
    Nakon toga na kruh izlijte iztrajbana jaja, pa na to naribajte koricu od limuna te dodajte grožđice koje su ste namakali u rumu.
  5. 5
    Kad ste sve to napravili s kuhačom sve to dobro imješajte u jednličnu kašu ...
  6. 6 Žemljača
    I stavite u podmazan kalup za torte…
  7. 7 Žemljača
    U zagrijanoj pečnici na 180°C peći oko pola sata…
  8. 8 Žemljača
    Kada je žemljaća pećena malo je ohladite premažite je omiljenim pekmezom ili đemom….
  9. 9
    Režite na trokute i još malo dodajte pekmeze i uživajte!

  10.  http://www.coolinarika.com/tag/pite-slane/?page=2

                                 Sirnica bez kora

Ova divna sirnica ce oduseviti vas i vase goste,ja ju moram svaki put da pravim kada se najave.:)
  • Glavni sastojci

  •  1 casa griza
  •  1 casa bijelog brasna
  •  pola case kukuruznog brasna
  •  1 casa mlijeka
  •  1 casa ulja
  •  2 jaja
  •  1 prasak za pecivo
  •   sira po zelji (250-500g)

Priprema

  1. 1
    Umutiti jaja, dodati ulje, sir, sol
  2. 2
    Posebno u drugu zdjelu sastaviti 2 brasna, griz i prasak za pecivo.
  3. 3
    Sve sjediniti i umijesiti sa casom mlijeka.
  4. 4
    Peci oko 30 min na 200 stepeni dok fino ne porumeni.Zatim izvaditi i zaliti jednom casom mlijeka i politi vrhnjem po zelji pa vrlo malo opet vratiti u rernu.

         Fine okruglice sa Povrcem i Socivom

Sastojci

  •  Za okruglice:
  •  400 g mljevenog mesa
  •  30 g krusnih mrvica
  •  2 cena bjelog luka
  •  1 mala zlica paprike
  •   so,biber
  •   sitno sjeckani persun
  •  I jos:
  •  6 velikih zlica maslinovog ulja
  •  1 veci crni luk (120 g)
  •  50 g pasiranih rajcica
  •  260 g sitno sjeckanih rajcica
  •  2-4 vece,crvene paprike (350 g)
  •  700 ml vrele vode
  •  50 g crvenih sociva
  •   so,biber,persun

Priprema

  1. 1
    Sve sastojke za okruglice dobro sjediniti,bjeli luk najbolje isjeci na sto sitnije,zaciniti po ukusu i oblikovati po zelji male ili malo vece okruglice,ako pravite manje izadje ih oko 25 komada.

  2. 2
    Crni luk sjeci na sto sitnije,papriku na kocke.
    U vecoj i malo dubljoj tavi zagrijati ulje i staviti okruglice da se fino uprze sa svih strana.
    Kad su fino porumenile dodati luk,rajcice (i one pasirane)i postiti tako da se fino uprzi par minute,lagano promjesati.
  3. 3
    Dodati sad svemu papriku,usuti tekucine toliko da ogrezne i opet pustiti oko 5 minuta da se dobro uprzi,zaciniti sa vegetom,biberom,paprikom,persuna dodati.
    Sociva sad dodati,usuti svu ostalu tekucinu i pustiti na laganoj t° da se pirja dok povrce ne omeksa,sociva budu kuhana.

Cufte sa Tjesteninom   Slani Tart sa Tikvicom i Krompirom

                                 Kornet torta

Jako je ukusna i vrlo socna torta.
Kornet torta
  • testo

  •  7 belanaca
  •  7 kasika przenih mlevenih lesnik
  •  5 kasika mlevene plazme
  •  3 kasike rendane cokolade
  •  7 kasika secera
  • zuti fil

  •  14 zumanaca
  •  120 gr secera
  •  30 gr gustina
  •  4 deci mleka
  •  125 gr putera
  •  250 gr putera
  •  50 gr prah secera
  •  250 gr mlevenih przenih lesnika
  •  3 kese vanilin secera
  • kornet fil

  •  6 kesa slaga
  •  4 deci mleka
  •  150 gr rendane cokolade
  •  50 gr przenih mlevenih lesnika
  •  6kese slega da oblozimo tortu

Priprema

  1. Testo- Od navedenih sastojaka ispeci 2 kore (kolicina je napisana za jednu koru znaci svega puta 2 # Zuti fil-14 zumanaca, 125 gr secera, 30 gr gustina skuvati u 4 de ci mleka jos kad je topao krem dodati 125 gr putera.Ostavimo da se ohladi.250 gr putera, 50 gr prah secera, 250 gr przenih mlevenih lesnika i 3 kesice vanilin secera dodamo. # Kornet fil-6 kese slaga umutimo sa 4 deci mleka dodamo 150 gr rendane cokolade 50 gr przenih i mlevenih lesnika. # Filujemo-testo pa pola zutog fila na to ceo kornet fil od slaga na to drugo testo i na njega zuti fil.Odgore ge nemezemo sa slagom.

Pita od špinata   

   TORTA MONTE

      Ledeno nebo... još jedno u masi

recept 06.12.2013.

Umočenci



Umočenci

Sastojci

Priprema

  1. 1 Umočenci
    Na radnu površinu ili u zdjelu prosijte brašno, po njemu rasporedite lješnjake i čokoladu. U sredini napravite udubljenje, u njega stavite šećer, vanilin šećer i jaje. Hladan maslac narezan na listiće posložite na brašno te brzo zamijesite glatko tijesto.
    Ako se tijesto lijepi umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
     
  2. 2 Umočenci
    Od tijesta oblikujte valjak debljine prsta i narežite na 5 cm duge prutiće. Poslažite ih na lim  obložen papirom za pečenje i pecite nekih 15-20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C .
  3. 3 Umočenci
    Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri, krajeve prutića umočite u glazuru te pustite na hladnom da se glazura stisne.
 

Šarene oblatne

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Najprije prokuhati mlijeko i šećer, a zatim dodati margarin. Kad se otopi, dodati keks i orahe.
  2. 2
    Smjesu podijeliti u 2 dijela. U jedan dodati čokoladu i mješati dok se ne otopi.
  3. 3
    U drugi dodati vanilin šećer i izmješati.
  4. 4
    Još vrućom kremom premazati oblatne kao na slici.
    Krema je dovoljna za srednje velike oblatne 27x37
  5. Kilerica

    Kilerica

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju. Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
    2. 2
      Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
    3. 3
      Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
    4. 4
      Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice.

    5. rolat sa suvim voćem  

      rolat sa suvim voćem

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Isjeckati sitno smokve, grožđe i datule.
      2. 2
        Šećer i vodu špinovati, ne treba pono, 5-6 min. Skloniti sa strane pa umiješati sjeckano suvo voće, orahe i keks.Dodati čokoladu pa miješati da se sve izjednači.
      3. 3
        Oblatne staviti između vlažne krpe da omekšaju.
      4. 4
        Fil podijeliti na dva jednaka dijela i premazati oblatne.
        Zamotati ih u čistu suvu krpu i ostaviti da se stegne.
        Stegnute rolate isjeći na parčad

      Učiteljska dugmad

      Učiteljska dugmad

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Orahe,šećer jaje, žumanjak i kakao zamijesiti da se dobro izjednači.Od te smjese raditi kuglice veličine manjeg oraha,slagati na masni papir i malo ih rukom spljoštiti da možemo nanijeti kremu.
        Za kremu mikserom istući snijeg sa šećerom i limunovim sokom,dodati brašno i vrećicom za ukrašavanje nanijeti na svaku kuglicu malo snijega,ukrasiti jezgrom oraha.Sušiti u pećnici na 60 stupnjeva oko sat vremena

      Kalem konca (posni kolac)

      Kalem konca (posni kolac)

Нема коментара:

Постави коментар