петак, 5. септембар 2014.

domaci recepti...kolaci

 Grčki griz kolač



Sastojci:
-50 gr maslaca  
-50 ml ulja  
-200 gr pšeničnog griza  
-400 ml vode  
-300 gr šećera  
-1 kesica (10 gr) vanilin šećera  
Za čokoladnu glazuru:
-10 gr cimeta
-100 gr čokolade  
-30 gr maslaca  
-50 ml mleka
Priprema:
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuha, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugriju, staviti griz, stalno dobro miješati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promiješati da se sjedini i kuhati sve zajedno na laganoj vatri još dvije, tri minute da se lijepo poveže.
Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sječenja i serviranja lakše vaditi iz pleha
Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mlijeko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i miješam dok se lijepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.

Zebrasti kolač




Sastojci:
  • 1 l mlijeka
  • 6 punih žlica gustina (ili brašna, a mogu i 4 praška za puding)
  • 2 žlice kakaa
  • 15 žlica šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • oko 500 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)

Priprema:

U jednom loncu zakuhajte mlijeko, dodajte šećer i promiješajte kuhačom da se šećer rastopi pa maknite s vatre.

U drugom loncu otopite margarin pa mu dodajte gustin, kakao i nasjeckanu čokoladu te dobro promiješajte.

 Toj smjesi dodajte mlijeko sa šećerom, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri da se zgusne kao puding.

U originalu, upotrebljava se gustin, ja ga nisam imala, pa sam upotrijebila brašno.

Kuhanu kremu ostavite da se malo ohladi.

Posudu u kojoj ćete slagati kolač, obložite papirom za pečenje.

Kekse nije potrebno močiti.

Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je.

Na fotografiji se može vidjeti da sam ja to slagala s desna na lijevo.

U ovom slučaju nisam kekse slagala da kolač bude visok, tj. slagala sam ih da duža strana bude dolje, odnosno gore, pa je kolač «nizak» (a ne «visok» kao u prethodnom receptu).

Uz jedan rub stavite oko pola žlice mlake kreme te na nju naslonite pola keksa (pretrgnite ga ili prerežite na pola).

Uzmite cijeli keks i s jedne strane ga namažite kremom i tu stranu naslonite i zalijepite za onu polovicu keksa – i tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…

Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa namazanog kremom, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.

Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda koji naslonite tik na ovaj složeni red. Idući red slažite isto ukoso kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke.

Ako imate kreme, razmažite ju odozgo po kolaču.

Kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.
 

Crvena zebra kolač




Sastojci:

  • 450 ml soka od višanja (može i mlijeko)
  • 2 praška za puding od maline (ili neki drugi)
  • 7 žlica šećera
  • 125 g margarina
  • +
  • oko 250 g keksa s maslacem (Petit beurre, Piknik…)

Priprema:
50 ml soka pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. 
Ostatak soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.
 U vruće umiješajte margarin i ostavite kremu da se malo ohladi – ali kolač počnite slagati dok je krema još topla.
Kalup (npr. uski, širine oko 8 cm, dužine oko 25 cm) obložite papirom za pečenje.
Kekse nije potrebno močiti.
Kolač slažete od jednog do drugog ruba posude, tj. kekse možete redati ili s lijeva ne desno ili obratno, svejedno je. 
«Visina» kolača ovisi o tome kako okrećete kekse; ja sam kekse slagala da kraća strana bude dolje, odnosno gore, tj. kekse sam okretala tako da kolač bude «visok», može i obratno.
Uz jedna rub kalupa stavite oko pola žlice kreme i na nju naslonite oko pola keksa. 
Uzmite drugi keks i s jedne strane ga premažite kremom, pa tu stranu naslonite i zalijepite na onu polovicu keksa u limu - tako svaki keks premažite kremom i tu stranu s kremom naslanjajte «ukoso» na prethodni keks…
Kad dođete do kraja reda, završite s polovicom keksa, a prostor između te polovice keksa i lima u kojem radite kolač, ispunite kremom.
Po potrebi taj red keksa sa svih strana omažite kremom – ako keksi nisu prekriveni sa svih strana, ali pokupite višak kreme i krenite na slaganje idućeg reda, koji naslonite tik na ovaj složeni red.
 Idući red slažite ukoso isto kao i prvi… i tako redom dok potrošite sve sastojke. 
Ako želite, kolač možete odozgo premazati kremom i gore složiti još jedan sloj keksa – kad se kolač istrese iz kalupa, «stajati» će na tom sloju keksa.
Kolač ostavite na sobnoj temperaturi dok se krema ohladi, a onda ga stavite u hladnjak na par sati.

Lomljeni kolač




BISKVIT: 

  • 5 jaja
  • 5 žlica šečera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo


Priprema biskvita

Jaja i šećer izmješaj,dodaj brašno pomiješano sa praškom i 
peci biskvit 20-ak min. 
Kada je pečen i hladan izreži ga nakockice.
KREMA:

  • 1l mlijeka
  • 10 dkg.čokolade za kuhanje
  • 6 žlica šečera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 žlice gustina,pola margarina
  • 15 dkg 
  • mljevenih orasa

Priprema kreme

U šerpu stavi mlijeko,šečer i čokoladu da se istopi i u to 
ukuhaj pudinge i gustin (pomješaj u posebnoj zdjelici sa 
malo mlijeka) 
Kada je krema skuhana,u vruće dodaj pola margarina i mljevene orahe.
Sve dobro izmješaj i u to dodaj rezane kocke biskvita.
Sve još zajedno izmješaj i možeš formirati oblik kolača ili torte kakav želiš. 
Stavi u hladnjak da se ohladi a onda ukrasi šlagom ili tučenim slatkim vrhnjem!
Umjesto pečenog biskvita,može poslužiti i lomljeni petit keks,
ostalo je sve isto.

Posni rolat




Potrebni sastojci:

  • 400 g posnog keksa
  • 200 g margarina (sobne temperature)
  • 1 manja šolja vode
  • 100 g šećera
  • 100 g kokosa
  • 200 g čokolade za kuvanje 
  • Po potrebi soka od narandže

Priprema:

U malo dublju posudu izdrobiti keks. 
U vodu dodati šećer i kuvati da vri 5 min. 
Skinuti sa vatre pa dodati 100 g čokoladu ( ostaviti 100g za dekoraciju) i mešati dok se čokolada ne istopi. 
Ostaviti da se malo prohladi ( da se nebi opekli) pa dodati u izdrobljeni keks, dodati jos margarin i kokosovo brasno. 
Sve zajedno zamesiti rukom dok se sastojci ne izjednače po potrebi dodavati sok. 
Rukama formirati rolat na tacni za rolat i dekorisati sa istopljenom čokoladom( najbolje istopiti zajedno sa 2 kašike ulja) ., .

Нема коментара:

Постави коментар