недеља, 7. септембар 2014.

brzi kolaci

Orah kocke


Orah kocke_2Sastojci za koru:
3 jajeta
4 šoljice šećera
3 šoljice ulja
2 šoljice mlevenih oraha
6 šoljica brašna
1 kesica praška za pecivo
4 šoljice mleka
Sastojci za fil:
18 kašika šećera
6 kašika vode
2 rebra čokolade
125 g margarina
5 šoljica oraha
Penasto umutiti cela jaja sa šećerom i uljem, dodati orahe,brašno, prašak za pecivo i mleko. Masu sipati u dublji pleh od električnog šporeta, na pek papir i ispeći.
Za fil šećer preliti vodom i skuvati sirup. Dodati čokoladu, margarin, orahe i prokuvati pa sipati na ohlađen kolač. Poravnati i ostaviti da se stegne. Kolač iseći na kocke.

Rolat torta s bananama



Sastojci:
Rolat:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
½ kesice praška za pecivo
Džema po ukusu

Fil:
1 l mleka
2 pudinga od vanile
7 kašika gustina
6 kašika šećera
1 margarin
Šećer u prahu po ukusu
5 banana
150 g šlaga

Napraviti koru od jaja, šećera, brašna i praška za pecivo. Ispeći, namazati džemom i uviti u rolat.
U zašećerenom mleku zakuvati puding i gustin. Kad se ohladi spojiti sa umućenim margarinom i dodati šećera u prahu po želji.
Rolat iseći. Obruč kalupa staviti na tablu. Rolat staviti sa strane i po dnu pa onda staviti polovinu fila i cele banane ređati u krug jednu do druge. Preko banana staviti drugu polovinu fila. Preko staviti umućen šlag. Tortu ostaviti u frižideru da se ohladi. Služiti je sledećeg dana.

Brzi Gonzales


Brzi Gonzales_2Sastojci:
4 jaja
12+15 kašika šećera
1 šoljica ulja
1 šoljica mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
18 kašika brašna
125 g margarina
18 kašika vode
2 kašike kakaoa
Umutiti 4 belanca sa 12 kašika šećera u čvrst sneg, dodati žumanca, ulje, mleko, prašak za pecivo, vanilin šećer i brašno. Ispeći koru. Kada se kora ohladi iseci je na kocke.
U šerpu staviti margarin, 15 kašika šećera, vodu i kakao. Staviti na šporet. Kada se istopi margarin ostaviti da masa vri još malo da se istopi šećer. Po prorezima kolača sipati vruć preliv i preko kolača.
е.





Dekorissimo savršena pita sa višnjama!
Potrebno je:
500gr kora za pitu
1kg očišćenih višanja
5-10 kašika griza
Fil:
3 jaja
1 šolja šecera
1 vanilin šećer
1 šolja ulja
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo

Fil: Dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jogurt, ulje i prašak za pecivo. Sve dobro umutiti.
Kore redjati po tri, jednu preko druge, svaku premazati filom. Na treću koru sa jedne strane složiti 200gr višanja, posuti ih sa kašikom griza, pa uviti u rolat (ukoliko su višnje domaće, možete ih posuti sa dve kašike griza).
Tako isto uraditi sa ostalim korama. Dobicete 5 rolata. Sa ostatkom fila premazati rolate i ostaviti ih 30min da upiju fil.
Pitu peći na 200C oko 35min.
 pogaca
















  •  Potrebno za testo:
    •700 gr brašna
    •250 ml mleka

    •125 ml ulja
    •2 jaja
    •1 kockica kvasca
    •1 kašičica šećera
    •2 kašičice soli
    I još je potrebno:
    •100 gr rastopljenog margarina
    •1 žumance
    •1 kašika mleka
    •seme lana
    •seme susama
    U mlako mleko staviti šećer i kvasac da nadođe. U nadošli kvasac dodati sve ostale sastojke pa sa brašnom zamesiti glatko testo. Pokriti ga čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.
    Nadošlo testo premesiti i podeliti ga na pola, a onda od jedne polovine odseći jedan kraj (slika 1). Najmanji deo ostaviti sa strane,jer će on biti središnji deo pogače. Najveću polovinu testa podeliti na pet jednakih delova. Svaki deo posebno razvući u krug sa oklagijom. Svaki krug (do petog koji se ne premazuje) premazati sa rastopljenim margarinom i slagati jedan na drugi (slika 2), a peti razviti malo šire, staviti ga preko ostalih krugova i podviti ispod njih tako da se dobije pogača (slika 3). Dobijenu pogaču pažljivo prebaciti u margarinom podmazanu i pobrašnjenu tepsiju (28 cm).
    Sa oštrim nožem iseći je na osam delova, ostavljajući po 1 cm od kraja pogače.
    Svaki deo posebno razlistati od sredine ka krajevima (slike 5 i 6).
    Isti postupak ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa, a onda je prebacite u sredinu (slika 7). Takođe i nju isecite na osam delova vodeći računa o mestu sečenja,jer kad se latice razlistaju moraju da dođu između latica iz prvog reda (slika .
    Najmanji deo testa oblikovati u kuglu i staviti je u sredinu tepsije.
    Umutiti žumanac sa mlekom,pa premazati pogaču. Središnji deo posuti lanom, a latice sa susamom.
    Pokriti pogaču i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje. Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200°C. Posle 10 minuta sa papirom za pečenje pokriti pogaču a temperaturu smanjiti na 180°C i peći još 20 minuta. Nakon toga skloniti papir sa pogače i peći još 6-7 minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije,pokriti je čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi. 

Нема коментара:

Постави коментар