четвртак, 14. август 2014.

Zorica Pavlovic sitni kolači2

ČOKOLADNI POLJUPCI ( Baci pralinice )

Inspirisano italijanskim čokoladicama ”Baci” od Peruđine , ja ih obožavam, mada ih retko kupujem…sasvim slučajno sam naletela na ovaj recept, a naša unučica Ellie obožava čokoladu, ove pralinice sam napravila za nju.

   Sastojci za premazivanje kalupa:

     150 g čokolade sa što većim procentom kakaoa

    Sastojci za fil:
     30 g nutele
     30 g kvalitetne bele čokolade
     40 ml slatke pavlake
     21 celih oljuštenih lešnika
Priprema:
Otopiti čokoladu na pari ali ne potpuno nego kad je počela da se topi, skloniti je sa pare i mešati dok se potpuno ne otopi, po potrebi vratiti na paru ako ne može da vam se sve otopi.Otopljenu čokoladu mešati da se malo prohladi pa celu posudu staviti u zamrzivač da se čokolada potpuno ohladi i stegne.Ponovo je još jednom otopiti na pari ali samo dok ne počne da se topi, posle je mešajući otopiti.Mnogi su pisali  kako se pravilno temperira čokolada, ja je radim na ovaj način i uvek mi budu lepe i sjajne i ne ostaju otisci od prstiju.
Ovako temperiranu čokoladu sa četkicom premazati kalup od pralina i staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i premazati još jednom i vratiti u zamrzivač.
Dok se one hlade pripremite fil za punjenje a lešnike prvo malo prepecite i očistite od ljuskice. Izaberite lepe i veće lešnike i njih ostaviti na stranu a 50 g smrviti u avanu ili ih krupnije samleti.
Sipati vodu u šerpu a preko staviti neku manju šerpicu ili metalnu posudu, staviti pavlaku da se zagreje, dodati nutelu, belu čokoladu i mešajući ih otopite i sjedinite sa pavlakom, na kraju umešati krupno mlevene lešnike i sve to zajedno sjedinite.
Izvadite kalup iz zamrzivača u svaku jednu staviti celi lešnik i preko, pomoću male kašičice, sipati fil ali ne do vrha, preko fila sipati čokoladu da zatvorite pralinice i vratiti u zamrzivač dok se potpuno ne ohlade , oko pola sata.
Ohlađene pralinice istisnuti iz silikonskih kalupa, staviti u papirne korpice i poslužiti. Ako ih ne služite odmah ostavite ih u neku kutiju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru


Oraščići

Volim male sitne kolačiće, koji mi izgledaju lepo na tacni sa ostalim kolačima, evo još jednog kolačića, koji se jako brzo napravi.



Sastojci:

250 g mlevenih oraha
250 g prah šećera
sok od 1 limuna
po želji strugana čokolada

Priprema:

U posudu staviti mlevene orahe, prah šećer i sok od jednog limuna, ( budite pažljivi prilikom dodavanja limuna jer svi limuni nisu iste veličine, da vam ne bude previše tečnosti i onda se mora dodavati još oraha da biste dobili kompaktnu smesu od koje možete oblikovati orahe, znači, dodavati sok po malo). Sve to zajedno sjedinite da dobijete smesu sa kojom možete da radite, vrlo sličnu smesi kao kad pravite košnice.

Ako imate modlice za orahe, uzimati smesu malo veću od klikera oblikovati u lopticu i utisnuti u kalup, malo će se teže vaditi ali pomoću male viljuščice polako ih izvaditi iz kalupa. Sastavljati dve po dve polutke da biste dobili celi orah. Ja sam u polutke pravila mala udubljenja i stavljala po malo seckanih oraha.

Od ove smese se mogu praviti i pogačice. U pola smese dodati struganu čokoladu,po želji,kalupom vaditi pogačice i spajati jednu svetlu i jednu čokoladnu pogačicu.

Ovako pripremljene kolačiće ostaviti 2-3 dana da se suše. Ja ove orahe pravim prvi put, a sledeći put ću napraviti neku gušću kremu sa kojom ću ih spajati.

Prijatno!!!!!

Oraščići 003

Punjene kuglice

Vrlo slicne rafaelo kuglicama, a opet malo drugacije, koje ja pravim za slavu.





Sastojci:

100 g lešnika
250 g kokosovog brašna
3 kesice vanila pudinga
3 kašike šećera
500 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer ili vanilla paste
200 g putera

Priprema:

Lešnik malo prepeći i istrljati da skinete kožicu, od 500 ml mleka oduzeti malo ostatak staviti da provri i zakuvati 3 kesice pudinga rastvorenog u ono mleko oduzeto od hladnog mleka sa 3 kašike šećera. Kada je puding kuvan, ohladiti  malo i dodati prah šećer, vanilin sećer, 200 g kokosa i 200 g putera. Sve dobro izmešati da se dobije kompaktna masa i ostaviti u frižider da se ohladi a zatim uzimati po jedan prepečen lešnik i oko njega oblikovati kuglice od kokosa.

( Umesto gotovog pudinga možete koristiti za fil 130 g skrobnog brašna, 1 kašiku vanilla paste i 3 žumanca, sve to sjediniti i skuvati kao puding…šta vam je lakše to koristite.Ja sam pravila pola mere ovih kuglica i koristila sam 1 puding od vanile 25 g skrobnog brašna, 1 kašiku vanilla paste i 2 žumanca ).

Takođe ih možete napraviti u posnoj varijanti umesto putera koristite biljni margarin a umesto mleka ili bademovo mleko ili sojino ili čistu vodu.

Od pola smese sam dobila 29 kuglica svaka po 19 g

Prijatno!!!!

Punjene kuglice 001

Jagodice

Ostavila sam vam ovde jedan recept za jagodice,ovo je još jedan,potpuno drugačiji od prethodnog,pa probajte onaj koji vam se više dopada…sitnih kolača nikad dosta,prethodni recept je postan,ovaj nije…pa da krenemo.   Tortelina,ovo je za tebe,uživaj zajedno sa dečicom.


Sastojci:

300 ml kondenzovanog mleka
170 g želatine sa ukusom jagode
1 kašika svežeg soka od limuna
20 kapi crvene boje za kolače
4 1/2 šolje od 250 ml srednje mlevenog kokosa

Priprema:

U veliku činiju , sipati kondenzovano mleko, dodati 150 ml želatine sa ukusom jagode,limunov sok i boju za kolače. 

Sve to lepo sjediniti,  pa postepeno dodavati kokos i sve dobro izmešati zajedno.

Pokriti i ostaviti u frižider da se ohladi oko 2 sata, onda će vam biti lakše da ih oblikujete.

Uzimati kašičicom ohladjenu smesu i oblikovati ih u kuglice, pa ih onda polako prstima oblikujte u obliku jagoda.

Ostatak želatine (20 gr) staviti u jednu činijicu i svaku jagodu uvaljati u taj prah.

Poredjati ih na poslužavnik,na koji ste prethodno postavili papir za pečenje, pa ih ostaviti oko 2 sata na sobnoj temperaturi da se osuše.

Od ove smese bi ste trebali dobiti oko 72 male jagodice, originalni recept kaže da ih pravite sa velikom kašikom i da trebate dobiti 36 komada, ja lično mislim da su tako pravljene prevelike, zato sam ih pravila sa malom kašikom, vi ih radite kako vama odgovara.

Osušene spakovati u kutiju i čuvati ih na hladnom mestu.

Prijatno!!!!

jagodice-bobice

Truffles od bele čokolade i lešnika

Za sve vas čokoljupce



Sastojci:

200 g bele kuverture*čokolade
60 ml tečne pavlake
naribana korica od pomorandže
2 kašike soka od pomorandže
200 g mlevenih lešnika
50 do 75 g krupno mlevenih lešnika

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu sa pavlakom, povrememo promešati. Dodati sok i koricu pomorandže i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se ohladi za nekoliko sati. Umešati samlevene lešnike ( po želji možete koristiti i kokos ) i dobro sjediniti.

Ostaviti da smesa još malo odstoji, kašičicom vaditi smesu, oblikovati truffles i uvaljati u krupno narendane lešnike.

U svaku,po želji, utisnuti odozgore po jedan lešnik. Ostaviti preko noći da se osuše, staviti ih u papirne korpice i poslužiti.

Za lepši ukus ovih truffles obavezno propeći lešnike, očistiti od kožice i tek onda samleti. Po želji, takođe truffles pre nego što ih uvaljate u krupno mlevene lešnike možete ih još jednom uroniti u otopljenu čokoladu pa tek onda u krupno mlevene lešnike. Ja nisam.

* Kuvertura je vrlo kvalitetna belgijska čokolada, ako je nemate, koristite neku drugu kvalitetnu belu čokoladu.

Prijatno!!!!!!

Movogodišnji kolači

Rafaelo kuglice

Isprobala sam još jedne rafaelo kuglice……njih ima puno različitih ali osnova je ista….kokos


Sastojci:

200 g kokos
200 g putera
200 g mleka u prahu
sok od 1 limuna
200 g šećera
celi lešnici

Priprema:

U osrednju šerpicu staviti puter i šećer i mešati sve dok se šećer ne otopi.

Dodati limunov sok,150 g kokosa i mleko u prahu i sve dobro sjediniti.

Ostaviti nekoliko sati da se ohladi.

Od ohlađene smese praviti kuglice i u svaku kuglicu zabosti po jedan propečen i oljušten lešnik. Kod mene nema lešnika jer su pravljene za osobu koja je alergična na lešnike i umesto njih stavljena je po jedna mala čokoladna suzica. Oblkovati

U kuglice po veličini koju vi volite i uvaljati u ostatak kokosa.. Ostavite ih da se malo prosuše i spakovati ih u metalnu kutiju.

Rolat sa karamel keksom i kokosom


Sitnih kolača za Božić, Novu Godinu i slave nikad dosta…evo još jedne ideje, ako volite rafaelo kuglice volećete i ovaj rolat.


Sastojci za karamel keks:

100 g šećera
175 ml mleka
150 g mlevenog plazma keksa

    Sastojci za rafaelo premaz:

3 kašike vode
60 g šećera
100 g putera
100 g mleka u prahu
50 g mlevenog kokosa

    i još:

1 list srednje veličine oblande

Priprema:

U manju šerpicu staviti šećer i na nižoj temperaturi ostaviti da se otopi dok ne dobije lepu karamel boju, dodati mleko ( umesto mleka može i voda ) i kuvati, mešajući dok se šećer potpuno ne otopi. Dodati samleveni keks i sve brzo dobro sjediniti.

U originalnom receptu ne kaže da li list oblande prethodno držati između dve vlažne krpe da omekša ( ja sam se bojala da mi oblanda ne pukne prilikom motanja pa sam je ipak držala vrlo kratko između dve vlažne krpre ) premazati karamel keks preko lista oblande.

Uporedo sa kuvanjem prvog fila kuvati i drugi fil, da bi oba bila topla kad se premazuju. ( sledeći put ću probati sa toplim filovima preko oblande bez da je stavljam između dve vlažne krpe pa ću videti da li ćemi oblanda pući prilikom motanja ).

U šerpicu staviti puter i šećer sa tri kašike vode i na srednjoj temperaturi, mešajući, pustiti da se otopi. Skloniti sa šporeta i umešati mleko u prahu i kokos i sve dobro, mešajući žicom za mućenje sjediniti. Ovu kremu premazati preko karamel keksa i uviti u rolat.

Uviti u najlon foliju i ostaviti na hladnom mestu da se dobro ohladi. Ohlađeno seći na šnite 2-3cm široke.

Najbolje je koristiti oblandu sa većim kockama ( vizualno lepše izgledaju kad se iseku nego sa sitnim kockama. Ja sam koristila sa sitnim kockama jer nisam imala druge a originalni recept je sa krupnijim kockama ) Kada premazujete oblandu krupne kocke okrenite prema radnoj površini a premazati stranu koja je ravna.

Šarena mađarica

Savršen kolač, za mene više torta nego kolač, vredi svaku minutu koju sam provela u kuhinji radeći je. Količine su ogromne jer je i ovo ogroman kolač/torta, i pogodna je za slavlja ili veća porodična okupljanja.


Sastojci za kore:

900 g    brašna (pola oštrog pola mekog)
10 g    ili manje praška za pecivo
3    belanceta + pola kašičice soli
300 g    šećera u prahu
300 g    omekšalog putera
300 ml    punomasne kisele pavlake
2 kašike    ruma
2 kašičice    tečne vanile
za polovinu testa 1 kašika ruma i 30 g gorkog kakao praha
    
Za kremu:

2.4 l    mleka
400 g    šećera
200 g    škrobnog brašna (gustina)
200 g    oštrog brašna
2 kašičice    tečne vanile
4 kašike    ruma
400 g    putera
150 g    bele čokolade
150 g    tamne čokolade + 1 kašika gorkog kakao praha

Za glazuru:

200 g    tamne čokolade
1 kašičica    tečne vanile
7 kašika ulja ili
200 ml slatke pavlake
bela čokolada (za ukrašavanje odozgo, nije obavezno

Priprema:

Penasto umutiti puter sobne temperature sa belancima i solju.

Kada dobijete glatku i sjanu kremu dodavati, malo po malo sećera i dalje mutiti, dodati kiselu pavlaku, rum i vanilu, sve to dobro umutiti pa dodavati po malo brašno. Sve dobro umesiti.

Testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati gorki kakao i kašiku ruma.

mađarica

Možete testo ostaviti u frižider na sat vremena, a i ne morate. Ja sam ga odmah tanjila.

Svaku polovinu podeliti na 4 podjednaka dela, napraviti lopte.

Svaku loptu rukom napraviti jedan pravougaonik, pa na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje (imaćete malo problema sa papirom jer se stalno pomera) ili na blago pobrašnjenoj radnoj površini početi da tanjite testo sa oklagijom. Ovo testo je jako fino i izgleda kao jedna najlepša svila, koja se veoma lako rastanji, možete ga rastanjiti čak do 30cm x 40cm.

mađarica

Rernu uključiti na 180°C i rastanjenu koru pomoću oklagije, na kojoj ste je obmotali, preneti na prevrnuti kalup. Pre prenošenja kore na kalup odrezati joj višak, da bi ste imali lepu pravougaonu koru. Ja sam moju pekla na plehu koji ima samo jednu ivicu, druge stranice su bez ikakvih ivica (cookie sheet) i kora je bila na silikonskom podmetaču.

Svaku koru peći 6 minuta, moja rerna je sa ventilatorom, čim vidite da su stranice počele da rumene gotove su.

Pečene kore ređati jednu na drugu bele na bele, posebno, tamne na tamne, koje prekrijete nekim drugim plehom tako da su vam sve ravne.

Na kraju, kada su vam sve kore pečene, podignuti lim i ostaviti ih da se ohlade.

ZA KREMU:

Uzeti veću šerpu pa sipati litar i 750 ml mleka, staviti šećer u mleko i pustite da provri.

U ostatak hladnog mleka izmutiti žicom za mućenje brašno, skrobno brašno i dodati tečnu vanilu i pazite da dobro razmutite brašno da vam ne ostanu grudvice.

Sipati ovo u kipuće mleko i skuvati gustu kremu.

U toplu kremu dodati puter isečen na manje komade i rum, mešati dok vam se sve ne sjedini.

Kremu podeliti na dva dela u jedan deo staviti belu čokoladu u drugu tamnu i kašiku kakaa, sve to mešati  dok vam se čokolada ne otopi.

mađarica

Belu kremu podeliti u 4 činijice, pa ih prekriti prozirnom folijom i pritisnuti foliju na kremu, da vam se ne stvori korica na kremi, to isto uraditi i sa braon kremom.

Početi sa braon korom i braon kremom, koju ćete staviti na neki poslužavnik, onda bela kora i bela krema, svaki put kada stavite novu koru, sa oklagijom pažljivo preci preko nje, tako ćete kremu ravnomerno rasporediti svuda po kori ispod.

Završit ćete sa belom korom i belom kremom.

Takvu je stavite preko noći u frižider, nemate potrebe ništa stavljati preko,korice su dovoljne tanke da će fino upiti kremicu.

Sutra napraviti glazuru.

Otopiti čokoladu na pari zajedno sa vanilom i uljem, preliti preko bele kreme (u slučaju da vam bela krema nije ravna, uzmite providnu foliju, stavite preko kreme i preći oklagijom da je poravnate) kašikom poravnati glazuru i lupkati sa tacnom da vam se glazura poravna. ( Umesto ulja i vanile možete koristiti slatku pavlaku )
Ostaviti ponovo u frižider za nekoliko sati i rezati je po želji i ako želite možete je ukrasiti sa belom čokoladom ili samo ostaviti tako kako jeste.

Veoma je važno da u testo stavite puter ne margarin, u kreme možete pola pola, i da su vam svi sastojci sobne tempertature.

mađarica
mađarica

Originalni recept je odavde

Alfajores ili ti naše vanilice

Ovo je ništa drugo nego li naše vanilice. Juče,Veselinka i ja ( moja prijateljica ),pričamo o kolačima i dođosmo i na temu vanilice, ja ih ne volim a onda mi Ves reče imam ja recept od prijateljice u koji ide skrobno brašno/gustin  i one su najbolje vanilice. Onda joj ja rekoh za ovaj recept alfajores, koji nije ništa drugo, do naše vanilice i isto se pravi sa dodatkom skrobnog brašna. Pa Ves,evo i taj recept, a ti kad imaš vremena postavi svoj recept.

Sastojci:

175 g skrobnog brašna/gustina
150 g brašna
4 g prašak za pecivo
prstohvat soli
120 g putera
2 žumanca
100 g šećera
1 kašika vaniline esencije
dulche de leche ili bilo koji kiselkasti džem
prah šećera za posipanje

Priprema:

U manju posudu staviti brašno, skrobno brašno,prstohvat soli i prašak za pecivo, sve dobro promešati.

Mikserom umutiti puter i vanilu sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu.Dodati jedno po jedno žumance, svaki put dobro sjediniti sa puterom.

Dodati smesu od gustina i brašna i mešati sve dotle dok vam se smese ne sjedine.

Isipati na radnu površinu,umesiti i oblikovati u kuglu.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 1cm debljine ( u slučaju da vam se testo puno lepi, uvite ga u providnu foliju i ostaviti ga najmanje pola sata u frižider) modlicom vaditi alfajores,stavljati ih na pleh koji ste postavili papirom za pečenje, ili silikonskom podlogom,premesiti ostateke i ponovo vaditi kolačiće,dok ne utrošite svo testo.

Pleh sa alfajoresima staviti u zamrzivač na 10 minuta a u međuvremenu zagrejati rernu na 175*C. Peći ohlađene kolačiće oko 10 do 12 minuta ili dotle dok ne počne da vam rumene na strani koja leži na plehu.

Potpuno ih ohladite na žici i hladne ih filovati sa dulche de leće ili ako ga nemate, sa džemom od kajsija.
Po želji, možete ih ukrasiti sa strane malo kokosovim brašnom.

Od ove smese dobičete oko 24 keksića, u zavisnosti od veličine vaših modlica. Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu.

Prijatno!!!!

Cooking with Zokie

Zalepljeni poljupci

                                                   Malo drugačije puslice



Ovaj recept, prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart ", koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.

                    
Sastojci:
3 belanca
100 g šećera u prahu
3 kesice vanilinog šećera
sok od 1 limuna
100 g jezgra od oraha
50 g putera
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Belanca umutiti kao što ih mutite za puslice, mutiti ih veoma dugo sa šećerom i vanilom i kada su belanca čvrsta dodati sok od limuna i umutiti ih još malo.
Umućenim belancima puniti kuvarski špric.Polovine jezgra oraha naređati na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje i preko njih istisnuti veoma male kuglice, malo veće nego što su trešnje, od belanaca.
Peći/sušiti u prethodno zagejanoj rerni na 125*C oko sat vremena.
U manju šerpicu staviti puter i čokoladu,otopiti na tihoj temperaturi, malo ohladiti mešajući, pa svaku puslicu sa donjim delom gde je orah zamočiti u čokoladu i spajati ih sa drugom puslicom.
Prijatno!!!!

Zalepljeni poljupci

Rafaelo kuglice na drugačiji način

Svako ima svoj omiljeni recept za ove kugliuce, evo još jednog, koji vredi isprobati.
                 

    

Sastojci:

200 g kondenzovanog mleka
3-4 kašike mleka u prahu
50 g omekšalog putera
100 g kokosa
50 g samlevenih ili sitno iseckanih napolitanki sa ukusom lešnika
30 pečenih i oljuštenih lešnika

    Za uvaljati kuglice:

150 g bele kuverture čokolade
4 kašike mleka
20 g putera
150 g kokosa

Priprema:

U veću zdelu staviti kondenzovano mleko, mleko u prahu, seckane napolitanke,omekšali puter i kokos i sve dobro izmešati rukom ili varjačom,ako vam smesa nije dovoljno gusta dodati još malo napolitanke i kokos.

Čistim rukama napraviti kuglice i u sredinu utisnuti propečen lešnik.

Tako napravljene kuglice ostaviti da vam se ohlade ( ja sam ih ostavila preko noći u frižideru )
Čokoladu zajedno sa mlekom i puterom otopiti na pari, stalno mešajući.

rafaelo-kuglice-na-drugaciji-nacin-4804b62d3595cf0c46d466be56248806_view_l

U otopljenu čokoladu zamočiti svaku kuglicu,ocediti od viška i uvaljati u kokos, koji ste stavili u jednu pliću posudu, ako je potrebno oblikovati ih još malo.

rafaelo-kuglice-na-drugaciji-nacin-58b6d1347de1c85763a8ec0ea2fb4d05_view_l

Gotove kuglice staviti u papirne korpice i ostaviti da se osuše.

Služiti ih posle nekoliko sati ili sutradan.

Čuvati ih u kutiji na hladnom mestu.


Od ove smese trebate dobiti oko 30 kuglica.

Prijatno!!!!

Sitni kolači

Košnice

Ovaj kolač jako volim, htela sam ga i ranije praviti, ali nisam znala gde mi je modlica, mislila sam da sam je izgubila, dok je pre neki dan ne nađoh u ostavi sasvim slučajno


Sastojci:

2 belanca
300 g mlevenih oraha
350 g prah šećera

    Fil:

2 žumanca
2 cela jajeta
100 g čokolade
75 g šećera ( ili po ukusu )
175 g umućenog putera
70 krugova od oblande

Priprema:

Umutiti belanca te im dodati prah šećer i mlevene orahe, sve to dobro umesiti.

Kidati komadiće “testa” i praviti kuglice veličine oraha, ili u zavisnosti od vaše modlice.

Modlicu dobro napuniti prah šećerom pa istresti a kuglicu uvaljati u mlevene orahe, staviti kuglicu u modlicu i prstima svuda podjednako pritisnite da napravite udubljenje u koji ćete sipati prethodno pripremljen fil.

Umutiti jaja sa šećerom, dodati sitno iseckanu čokoladu i sve to kuvati na pari dok vam se ne zgusne.

Umutiti puter i dodati skuvanom filu. Ohladitti ga i tim filom puniti košnice.

Kada ste sipali fil u košnicu, staviti krug oblande koji ste isekli iste veličine kao što je modlica ( meni je muž njih sekao i isekao ih je malo veće no što treba, ali to nije strašno) na dno i nežnim lupkanjem po modlici će košnica ispasti. Ja obično je lupkam o ivici radne površine.

Za svaku novu košnicu morate modlicu posuti prah šećerom, inače će vam se košnice lepiti i nećete moći da ih istresete iz košnice.

Košnice ostaviti u kutiju i zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.Ove košnice se mogu i zamrznuti.

Prijatno!!!!!

Sitni kolači

Dulce delight Brigadeiro


Dolaze nam praznici, svi volimo dulce de lece. Evo jedne fine i brze poslastice od nje, koja nam dolazi iz Brazila.


Sastojci za čokoladne Brigadeir:
 
200 gr dulce de lece
75 g sitno seckane čokolade
1/2 kašike neslanog putera
50 g rendane čokolade ( za uvaljati)

  Sastojci za badem Brigadeir:

200 g dulce de lece
2 kašike oljuštenog i mlevenog badema
1/2 kašike neslanog putera
20-30 g mlevenog badema (za uvaljati)

Priprema:

U šerpu, sa težim dnom, sipati 200 g dulce de lece, dodati 2 kašike mlevenog badema,pola kašike putera, pa staviti na jaču temperaturu i mešati sve dotle dok ne počne da vri, kad počne da vri i dalje mešati i kad vidite da počinje da se lepi za dno šerpe, mešajte još malo i počeće da se zgušnjava.

Dobro promešati zgusntu smesu pa sipati na tanjir, da se ohladi.

U ovo zimsko vreme ne treba više od pola sata,dok vi pravite smesu od čokolade ostavite smesu od badema da se hladi.

dulce-delight-brigadeiro

U drugu šerpu ( ili operite istu ) staviti 200 g dulce de lece dodati čokoladu i puter pa staviti na jaču temperaturu i mešati dok se ne otopi, kad provri, mešati dok ne počne da se zgušnjava i kad vam je dno šerpe kao na slici, znači da je gotovo.

dulce-delight-brigadeiro-

Sipati na tanjir i ostaviti da se ohladi, ovo će morati duže da se hladi od prethodne smese,zbog čokolade.

dulce-delight-brigadeiro-

Ruke mažite sa trunčicom putera, pa kašikom grebite smesu sa tanjira, uvaljati ih izmedju dlanova praveći kuglice i uvaljati ih u mlevene bademe.

Gotove kuglice staviti u najmanje papirne korpice.

Tako isto uradite i sa čokoladnim, po želji možete ih uvaljati u rendanu čokoladu ili u mrvice od čokolade.

Poslužiti.

Od bademove smese ćete dobiti 11 kuglica od čokoladne ćete dobiti 13 znači sve ukupno 24 komada.

dulce-delight-brigadeiro

Idealno za Božić/ Novu Godinu.

Ove kugluice podsećaju na meke karamele.

Moje kuglice od badema su tamnije jer sam koristila Dulce de lece sa bananom.

Umesto dulce de lece možete koristiti i kondenzovano slatko mleko

Medene toblerone

Moj kalup za toblerone je bio prevelik za ovu kolučinu čokolade, ja sam rešila da ih napravim u obliku pralinica. Još jedan sitan kolač koji se ne peče i idealan je za veća slavlja.



Sastojci:

250 g    čokolade za kuvanje
80 g    meda
75 g    badema

Priprema:

Čokoladu otopiti na pari, pa dodati med u otopljenu čokoladu. Dobro promešati.

Bademe, koje ste prethodno krupnije naseckali, umešajte u ovu prethodnu smesu.

Kalup za toblerone obložiti providnom folijom, sipati smesu u kalup, poravnati i ostaviti da se dobro ohladi



Ja sam koristila silikonski kalup za praline umesto trouglastog kalupa,lepše mi je bilo ovako da serviram na tacni sa sitnim kolačima, vi radite kako vi volite.
Ohlađene toblerone seći i poslužiti.

Korpice

Recept je iz velike knjige narodnog kuvara i ja ove korpice redovno pravim za slavu ili za neka veća sllavlja, ovog puta sam ih napravila u obliku pralinica


Sastojci:

200 g    čokolade za kuvanje
250 g    putera
višnje iz slatka

Priprema:

Čokoladu i puter otopiti, stalno mešajući, na pari.

Pomeriti šerpicu i mešati dok se malo ne prohladi.

U korpice ili kalupiće za praline, sipati po kašiku čokolade, preko čokolade staviti višnju ili dve iz slatka i sipati preko ostatak čokolade, ali ih ne puniti do kraja.

Ukrasiti ih sa nekim šarenim žele bonbonicama ili ušećerenom trešnjom sa drščicom, koju ste prethodno umočili u čokoladu

Ostaviti da se ohladi na sobnoj tempetaturi i kad se stegne ostaviti ih na hladnom.

Recept vam može poslužiti i za posne dane, ako umesto putera stavite margarin.

Prijatno!!!


Jagode 2

Počeću polako da vam ostavljam recepte za sitne kolače, slave su počele a uskoro će i Nova Godina i Božić,možda će neki od njih da Vam se dopadnu.



Sastojci:

250 g mlevenih oljuštenih badema
125 g prah šećera
sok od pola limuna
kapi ekstrata jagode

Priprema:

Sve ove sastojke izmešati i oblikovati jagodice.

Gotove jagodice uvaljati u krupniji kristal šećer i ostaviti ih preko noći da se osuše.

Osušene jagode proveriti da li vam nisu izgubile malo oblik na strani na kojoj su ležale, ako jesu, oblikovati ih ponovo, tj samo ih doterati prstima na toj strani.

Staviti ih u kutiju i zatvoriti i čuvati na hladnom i suvom mestu.

Jagodice možete ukrasiti sa peteljkama napravljene od žele bonbona ili marcipana.

Od ove smese trebate dobiti oko 30 do 35 jagodica, u zavisnosti koliko velike ih pravite i ovo vam je posna verzija jagodica.



Tokom vremena ću ostaviti recepte za sve ove kolače koji su na ovim tacnama.

Na mom blogu ćete naći jos jedan recept za jagodice pa izaberite onaj koji vam se više dopada. 

Oblanda rolat

Sitnih kolača za slavlja nikad dosta,evo još jedne vrste kolača koji se ne peku.




Sastojci:

3 jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
250 g putera
50 g šećera u prahu
150 g krupnije seckanih urmi
150 g suvog grožđa
2 kašike ruma ili soka od pomorandže
150 g krupnije seckanih oraha
150 g mlevenog plazma keksa
100 g čokolade za kuvanje
6 kašika mleka
3 kašike šećera
2 oblande

Priprema:

U šerpu sipamo vodu, preko šerpe stavimo metalnu posudu i nju stavimo jaja i 200 g šećera i to mutimo na pari.Kad smo dobili potrebnu gustinu dodamo 100 g čokolade i  dalje mutimo mikserom dok se čokolada ne otopi.

Skloniti šerpu na stranu.

Dva lista oblande uvijemo u čiste ovlažene kuhinjske krpe.

Suvo grožđe prelijemo sa rumom, ako ne volite rum prelite sa istom količinom soka od pomorandže,promešati i ostaviti na stranu.

Umutiti puter sa prah šećerom  u penastu smesu i sjediniti sa smesom od jaja.Sve zajedno umutiti mikserom.
( Ja puter ne mutim sa prah šećerom, samo ga dodam u toplu smesu ,dobro izmešam i kad se prohladi umutim tu smesu sa mikserom )

Dodati seckane urme, orahe, mleveni keks, suvo grožđe sa rumom i sve sjediniti.

Omekšale oblande, rebrasta strana okrenuta prema gore, premazati sa polovinom smese i kraćom stranom uvijati u rolat. Ja sam ga uvijala sa duže strane, jer sam htela da mi parčad budu tanja.

Napravila sam samo jedan rolat a drugu oblandu sam presekla na pola, nafilovala obe polovine, ostatak čokolade sam otopila sa 30 g putera i 1 kašikom mleka, malo prohladila i onda stavila drugi deo oblande preko.Pritisnula sam preko oblande sa knjigom i ostavila da se stegne. Od njih ću seči štanglice.

Jedan ceo rolat servirati na tacnu, drugi iseći na komadiće oko 2-3cm debljine.

U manju šerpu otopiti ostatak čokolade (100g) sa mlekom i šećerom, prohladiti i preliti preko celog rolata i komadića koje ste isekli.

Ukrasiti sa zelenim listićima.

Oblande sa grilijašom i džemom od kajsija

Nisam veliki ljubitelj kolača, ali me je ovaj kolač oduševio. Recept je moje prijateljice Katarine, i ja ga delim sa vama.


Sastojci za grilijaš:

250 g šećera
150 g seckanih oraha ( može i manje ili više, po vašem ukusu )

Sastojci za fil:

8 žumanaca
250 g šećera
250 g neslanog putera
1 kašika šećera u prahu

i još:

3 oblande
džem od kajsija

Priprema:

U šerpici otopiti šećer i pustiti da se malo karamelizuje/požuti, ali ne da vam izgori, dodati sečene orahe i mešati da se svi orasi obaviju sa otopljenim šećerom. Vruću smesu isipati na pleh koji ste postavili papirom za pečenje ili premazali sa ulje,poravnjajte i ostavite da se ohladi ( moja prijateljica sipa u šerpu sa hladnom vodom i odmah se stvrdne, osušiti papirom ).Ohlađen grilijaš polomiti sa oklagijom,ali da vam ne budu previše sitni parčići i ostaviti na stranu.

Umuti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari,stalno mešajući sa žicom za mućenje,i kad su se žumanca ukuvala i postala gusta ostaviti ih da se ohlande.

Puter umutiti sa kašikom šećera u prahu, dodati ohlađeni fil od skuvanih žumanaca i grilijaš i sve to zajedno sjediniti.

Jedan list oblande staviti na radnu površinu i premazati prvo sa nekoliko kašika džema i onda sa polovinom smese od fila,staviti oblandu preko i opet prvo namazati sa nekoliko kašika džema i premazati sa drugom polovinom fila i završiti sa oblandom.Zadnju oblandu ne premazujemo.

Pokriti, staviti neki teži predmet preko oblande i ostaviti na hladnom mestu da se stegne, najbolje preko noći.

Stegnute oblande iseći na šnite i poslužiti.

Po želji možete nafilovati više oblandi, onda će vam fil biti tanji između oblandi, ali ukus neće promeniti

Prijatno!!!!

Katedralski prozori

Počele su slave  i mnoga druga slavlja, evo jednog lepog kolača, koji će deca obožavati.



Sastojci:

180 g čokolade za kuvanje (poluslatka)
2 kašike putera
1 jaje,umućeno sa viljuškom
750 ml minijaturnih marshmallows u pastelnim bojama
75 g seckanih oraha
100 g kokosa

Priprema:

U šerpicu sa debljim dnom staviti čokoladu, koju ste sitnije isekli, i puter i otopiti na niskoj temperaturi, povrememo promešajte.

Jaje umutiti viljuškom i po malo ( ovaj deo je vrlo važan da bude po malo da vam se jaje ne zgrudva )sipati otopljenu čokoladu u umućeno jaje mešajući i sve to zajedno vratiti na ringlu i kuvajte,mešajući još dva minuta.

Isipati u metalnu činiju,ohladiti oko petnaestak minuta i onda ubacite minijaturne marshmallow i iseckane orahe.Sve zajedno, veoma nežno, izmešati.Ostaviti u frižider oko pola sata da se ohladi, ili duže, ako je potrebno.

Staviti najlon na radnu površinu,smesu oblikovati u rolat širine oko 3cm ili ako volite veće krugove, napravite deblji rolat.

Staviti rolat na najlon i pomoću najlona lepo oblikovati rolat,( uviti  u najlon i dobro zategniti krajeve ).
Odviti.

Na veći tanjir staviti kokos i uvaljati dobro rolat sa svih strana.Staviti na papir za pečenje,uviti u rolat i dobro zategnuti stranice i uviti da rolat ima lep oblik i da se lepo zatvore krajevi.

Staviti u zamrzivač najmanje 4 sata ,ili najbolje preko noći.

Odviti ( sačekati oko pola sata na sobnoj temperaturi ) i iseći reckavim nožem na komade debljine oko 1 cm ili kako ih vi već volite.

Možete ih čuvati u hermetičko zatvorenoj kutiji u frižideru.

Recept preuzet iz magazina ” Taste of Home”

Prhke vanilice

Otkrila sam još jedan odličan recept za vanilice.



Sastojci:

90 g krem sira (Philadelphia,ABC)
120 g putera
60 g prah šećera
190 g brašna
džem za filovanje

Priprema:

1.  Puter i krem sira,sobne temperature,sa prah šečerom umutiti u penastu smesu.
2.  Dodati brašno,malo promešati i izvrnuti sve na radnu površinu i sve dobro umesiti dok ne dobijete fino glatko testo.
3.  Po želji možete dodati i malo ribane korice limuna ili pomorandže, ili esenciju vanile, ja nisam.
4.  Na blago pobrašnjenoj radnoj  površini, rastanjiti testo i modlicom vaditi vanilice.
5.  Po želji, od ovog testa možete praviti i male sitne kiflice,testo rastanjiti u manji krug iseći na 8 delova,staviti vrlo malo džema i uvijati male kiflice,koje su samo jedan zalogaj.
6.  Rernu zagrejati na 180*C i peći kiflice ili vanilice 15 minuta, ili dok vam vrlo blago ne porumene.
7.  Ohlađene  kiflice posuti prah šećerom a vanilice filovati džemom i posuti prah šećerom.


    
     Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар