среда, 20. август 2014.

Torte4


Bakina sladoled torta

U životu svakoga od nas izdvoji se neki recept koji ostaje za sva vremena urezan u srce i dušu.
Jedan od takvih je i famozna „Sladoled torta“ moje bake Dragice, mamine mame. Za razliku od tatine mame, za koju me takođe vežu lepe uspomene iz detinjstva, ali na neke druge stvari, ne za kuvanje i recepte, za baka Dragicu me vežu baš takve uspomene. Kod nje se uvek lepo jelo i uvek je bilo divnih poslastica.
Ni jedan veći praznik, ni jedva svetkovina nije mogla da prođe bez ove torte, a od tada i tih lepih vremena je prošlo skoro 25 godina. Pravila je doduše moja mama pre jedno četiri godine na moj nagovor, zato što mi se toliko prijela da to nije bilo normalno, ali nije baš bilo uspešno izvođenje, što je mene jako začudilo, obzirom da moja mama nije neko ko se ne snalazi za šporetom.
U stvari, ova torta je nešto što vam uspe ili ne uspe. Nema sredine. Uspevala je jedino uvek mojoj baki, a to mi je potvrdila i moja mama. A zašto je to tako? Hmmm…to na žalost nikada nećemo saznati, pošto baka već duže nije sa nama.
A kada sam mami rekla da planiram da pravim ovu tortu, razvukla je tako veliki osmeh i toliko se obradovala, do te mere da sam i nju vratila u rodnu kuću i detinjstvo, i da joj se odmah stvorila slika njene mame kako pravi domaći maslac da bi ga upotrebila za tortu, za koji sam bila u beđena da se u mom selu nikada nije koristio. Rekla mi je da je baka za tortu uvek koristila maslac i domaća jaja, sveža, tek pokupljena iz gnezda.
Bakina sladoled torta
Potreban materijal:
kore
9 belanca
9 kašika šećera
9 kašika brašna
fil
9 žumanca
300g šećera u prahu
10 kesica vanillin šećera
500g maslaca
potrebno je još
Mleko za kvašenje kora
Jagode za ukrašavanje
Bakina sladoled torta
Priprema:
Potrebno je pripremiti tri kore.
Umutiti dobro mikserom 3 belanca, pa kada postanu penasta dodati tri kašike šećera, dobro umutiti i na kraju lagano umešati tri kašika brašna. U okrugli pleh 24cm staviti papir za pečenje i sipati umućenu masu. Po potrebi izravnati i peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih 15 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru izvaditi, ostaviti par minuta da se prohladi, pa je izvaditi iz pleha i staviti na poslužavnik po kome je predhodno posut kristal šećer. Ponoviti postupak pripreme i pečenja i za druge dve kore. Pečene kore ostaviti da se dobro ohlade.
Pripremiti fil.
Maslac penasto umutiti mikserom sa vanillin šećerom. U šerpicu staviti vodu, pa je staviti na šporet da voda provri. Za to vreme, u poseban sud staviti žumanca i šećer, pa mutiti mikserom. Kada voda provri, posudu sa žumancima staviti preko nje i na pari mutiti žumanca bez prestanka 15-20 minuta dok se fil lepo ne umuti i postane kremast. Umućena žumanca sjediniti mikserom sa predhodno umućenim maslacem i ostaviti da fil odstoji u frižideru tri sata. Ohlađeni fil podeliti na tri dela.
U okrugli pleh sipati mleko i svaku koru dobro natopiti sa obe strane hladnim mlekom. Slobodno pustite da dobro upije, ali je onda i dobro ocediti pre filovanja i nanošenja na tacnu. Prvu koru staviti na tacnu i premazati filom, preko staviti drugu, natopljenu koru i premazati filom, i na kraju treću koru i ostatak fila. Sa strane tortu ukrasiti seckanim, svežim jagodama. Ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frižideru pre sečenja, najbolje preko noći.
Napomena: Jaja moraju da budu sobne temperature, najbolje je izvaditi ih iz frižidera dan ranije. Tortu možete filovati u plehu za pečenje sa obručem, a sutradan je pažljivo preneti na tacnu i ukrasiti.
Update: Jul 2013. recept je objavljen u junskom broju MEZZE magazina

jednostavna torta sa kremom od kupine


jednostavna torta sa kremom od kupine
Potreban materijal:
za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
za kremu:
250g kupina
120g šećera
1 kesica pudinga od vanile
250g maslaca
150ml slatke pavlake za fil
Priprema:
Umutiti sastojke za koru na uobičajen način i peći u rerni zagrejanoj na 200C nekih 15 minuta. Ohlađenu koru uzduž preseći na dva dela, da se dobiju dve kore. Za kremu: kupine oprati i staviti na vatru sa šećerom i 2dl vode da provri. Ostaviti da se malo prohladi, pa izmiksirati. Puding izmešati sa 2 kašike hladne vode i time zgusnuti na vatri kašu od kupina, pa ostaviti da se ohladi. Maslac penasto umutiti i dodati ohlađenoj masi od kupina. Mutiti mikserom dok se sve lepo ne sjedini. Prtvu koru premazati polovinom kreme, pa preklopiti drugom korom i premazati drugim delom kreme. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno uz dodatak prah šećera po želji i ukrasiti tortu. Ohladiti pre sečenja u frižideru da se lepo stegne.

Dinastija torta


Potreban materijal:
Za kore
10 jaja
300gr šećera
200gr seckanih oraha
10 kašika brašna
Za fil
250gr margarina
12 kašika šećera u prahu
2 pudinga od vanile
500ml mleka i malo za topljenje kora
80gr čokolade za kuvanje
100gr suvog grožđa
250ml slatke pavlake
Priprema:
Umutiti posebno 5 belanaca sa 150gr šećera. Kada bude umućen čvrst sneg, dodati lagano i izmešati 100gr seckanih oraha i 5 kašika brašna. Masu izliti u papirom obložen pleh prečnika 26-28 i koru peći u rerni ugrejanoj na 200C 15 minuta. Tako umutiti i ispeći još jednu koru. Kore izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.
Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu. Od 500ml mleka odvojiti malo pa razmutiti puding. Žumanca posebno umutiti i sjediniti sa pudingom. Sve to zakuvati u ostatak mleka. Mleko prvo staviti da provri, pa smanjiti temperaturu na najslabije i dodati mešavinu pudinga i umućenih žumanaca. Nemojte da vas zbuni to što je masa isuviše gusta kad se bude skuvala. Ostaviti da se ohladi, pa sjediniti sa umućenim margarinom. Fil podeliti na dva dela. Suvo grožđe očistiti i natopiti u malo mleka da omekša, pa procediti. Prvu koru natopiti u malo mleka. Najbolje da u pleh u koji ste je pekli sipate malo mleka, stavite koru i malo je prstima pritisnete. Okrenete drugu stranu i ponovite postupak. Na kraju je malo ocedite ako je potrebno. Ponoviti isto to i sa drugom korom. U jedan deo fila dodati suvo grožđe i izmešati mikserom da se sjedini. U drugi deo dodati rastopljenu čokoladu i takođe umutiti da se sjedini. Prvu natopljenu koru staviti na tacnu i premazati crnim filom. Prekriti drugom natopljenom korom i premazati žutim filom. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno i ukrasiti tortu po želji.

Galija torta


galija-torta
Potreban materijal za koru:
12 belanca
500gr šećera
1 kašika alkoholnog sirćeta
Potreban materijal za fil:
12 žumanca
10 kašika šećera + 100gr prah šećera
9 kašika brašna
500ml mleka
100gr čokolade
250gr margarina
Potrebno je još:
1kg banana
2 kesice šlaga
galija-torta1
Priprema:
Belanca dobro umutiti sa šećerom, na kraju dodati sirće, izručiti na papirom obložen pleh i sušiti 90 minuta na 100C. Žumanca umutiti sa 10 kašika šećera. Od mleka malo oduzeti i umešati brašno, razmutiti da se razbiju grudvice i dodati žumancima i opet sve umutiti. Mleko staviti da se zagreje i kada počne da vri dodati umućenu masu od žumanaca i skuvati kašicu. Ostaviti da se ohladi. U međuvremenu umutiti margarin sa 100gr prah šećera. Ohlađeni fil izmešati sa margarinom i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati rastopljenu čokoladu, drugi ostaje žut. Koru namazati masom od čokolade pa poređati banane isečene uzduž na pola. Preko banana dodati žuti fil. Šlag umutiti uobičajeno i nafilovati preko žutog fila.
Update: 19.12.2012. Tanja sa bloga „Tanja’s Cooking Corner“, kao naša ovomesečna domaćica u igrici za blogere kulinare „Ajme, koliko nas je“ izabrala je kao temu banane. Prilažem ovaj recept kao moj doprinos.

Medeno srce torta

Imala sam čast i zadovoljstvo da ugostim u svom domu meni veoma dragu blog prijateljicu Mariju, poznatiju kao Palachinka. Iskrena da budem jedva sam dočekala taj dan. Marija je baš onakva kakvom sam je i zamišljala (pogrešila sam jedino što se visine tiče), prirodna, opuštena i veoma komunikativna.
Dva dana, tačnije popodne jednog i pre podne drugog su nam bukvalno proletela. Obećala je da će na leto da dođe ponovo, pa ćemo onda imati više vremena za obilaske i ostale aktivnosti. Stigle da skuvamo nešto zajedno, ali o tome tek na kraju meseca, bićete obavešteni.
Ja inače nisam kuvala ništa posebno za ovu priliku. Predjelo, da sad ne nabrajam čega je sve bilo, salatice, domaća supa, pilav i lazanje, koje su inače trebalo da budu kanelone, ali moj muž nije našao da ih kupi, pa je kupio lazanje. Ali zato jesam pravila novu tortu, koju sam par dana ranije probala kod jedne prijateljice i koja mi se baš dopala, pa sam još tad isplanirala da je napravim za ovu priliku.
medeno_srce2a
Photo by Palachinka
Potreban materijal:
3 pudinga od vanile
600ml mleka
200gr šećera
250gr margarina
200gr keksa
300gr medenog srca
500gr banana
200ml slatke pavlake
čokolada za dekoraciju (nije obavezno)
Priprema:
Skuvati puding u mleku sa dodatkom šećera. Ostaviti da se ohladi. Margarin penasto umutiti i dodati ohlađeni puding, sve lepo sjediniti. U međuvremenu keks izlomiti na manje parčiće, medeno srce iseckati na manje kockice, takođe iseckati i banane. Sve to izmešati sa filom i lepo sjediniti. Oblikovati tortu na poslužavnik i ostaviti da se malo stegne u frižideru. Na kraju umutiti slatku pavlaku uobičajeno i nafilovati tortu. Po želji ukrasiti čokoladom.

Нема коментара:

Постави коментар