четвртак, 21. август 2014.

Slani rolat sa mesom Taste of life....

 Slani rolat sa mesom



A sada nešto jako fino, ukusno i veoma dekorativno! Rolat-piramida, kako ga ja zovem ;)
Sa mlevenim mesom, ali po vašem ukusu može da se napravi i od mešavine mesa i ljuspica soje, ili šampinjona i praziluka, a ja sam jednom prilikom probala i sa sirom, odličan je! Svakako ga toplo preporučujem.





Potrebno je:
 12 gotovih kora za pitu
500 g mlevenog mesa
2 struka praziluka
4 jaja
200 ml ulja
so, vegeta, biber
seckani peršun po želji
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. Sitno iseckajte praziluk i propržite ga na malo ulja u tiganju. Dodajte mleveno meso i dinstajte sve zajedno. Pred kraj posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite, a ako volite peršun, dodajte malo sitno iseckanog.
U posebnoj posudi umutite jaja i ulje sa malo soli.
Kore razdvojite i odvojite dve posebno. One će vam služiti kao osnova, tj. kao omotač rolata. Stavite jednu preko druge pa gornju koru premažite mešavinom jaja i ulja. Otprilike 2-3 kašike biće vam dovoljno za premazivanje kora. 


Svaku narednu koru, od onih preostalih 10 kora, potrebno je premazati mešavinom ulja i jaja i po ivici poređati fil pa uviti u tanku "cevčicu". Prve 4 kore poređajte jednu do druge na početak one osnovne kore, premažite ih, preko njih poređajte 3, pa 2 i na kraju 1 preostalu koru. Između slojeva obavezno premazujte mešavinom ulja i jaja. Na kraju bi sve trebalo da liči na piramidu otprilike, što se, nadam se barem malo vidi na slikama. Premažite i tu gornju koru pa sve lagano urolajte. Ako vam je lakše, samo prebacite gornji deo kore i ušuškajte rolat, bez okretanja. Odozgo ga premažite preostalim premazom od jaja i ulja.


Pažljivo prebacite rolat u pleh obložen papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok fino ne porumeni odozgo.
Pečen rolat malo prohladite i isecite na parčad pa poslužite.

 Rolat pita


Desilo vam se nekada da vam "banu" neplanirani gosti? Verovatno ste bili u takvoj situaciji više puta. Ja obično imam ispečeno pa zamrznuto pecivo koje samo podgrejem u rerni i bude kao da je tog trenutka pečeno, ili imam ovu drugu varijantu, a to je ova pita. Napravljena, isečena, zamrznuta i za tili čas gotova kad vam zatreba, za doručak, večeru ili iznenadne goste. Jako je praktična, a uz to što je mekana i ukusna, veoma je i dekorativna i privlačna pa se sasvim lepo uklapa i u neke svečanije postavke stola.

Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g sira
4 jaja
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 prašak za pecivo
malo soli po ukusu
i još
1 jaje
malo jogurta
Priprema:
Umutite jaja pa dodajte sve ostale sastojke za fil i sve promešajte da se sjedine.
Razdvojite kore i podelite ih na dva dela. Jedan deo kora pokrite krpom da vam se ne bi osušile dok pravite pitu.
Raširite prvu koru i poprskajte je uljem. Svaku narednu koru premazujte sa po malo fila. Vodite računa da iskoristite samo polovinu fila kako bi vam ostalo i za drugi rolat. Kada ste istrošili sve kore iz one prve gomilice, uvijte rolat i prebacite ga na neki poslužavnik ili pleh odgovarajuće veličine.
Isto uradite i sa drugom polovinom kora, isfilujte i uvite u rolat.
Oba rolata stavite u zamrzivač zajedno sa poslužavnikom na sat-dva da se malo zamrznu kako bi se lakše isekli na parčad. Nakon isteka tog vremena, izvadite rolate i isecite ih na 12 parčića približno iste širine.


Ako nećete odmah da pečete pitu, spakujte parčiće rolata u neku kutiju, zatvorite i vratite u zamrzivač do upotrebe. Kad vam zatreba, umutite jaje sa malo jogurta i zamrznute parčiće rolata umačite u smesu i redjajte u pleh na pek papir. Možete posipati i malo susama preko. Uključite rernu na 180 st. i odmah stavite pleh sa pitom. tako će se pita postepeno odmrzavati i peći. Pečite je dok lepo ne porumeni odozgo.
Isti postupak umakanja u jaja i jogurt je i ako se pita peče odmah.
Poslužite uz jogurt, prijatno!
 

 Lisnata rolat pita



Kad god moja drugarica Jeka objavi neki recept, ja tačno i bez čitanja mogu da potpišem da će mi se svideti! Naročito ako je u pitanju neko pecivo, pogača ili pita. Tako je bilo i sada, na prvi pogled mi se dopala ova lisnata pita i jedva
sam čekala da mi mama donese domaća jaja pa da je umesim. A pita je stvarno prelepa, spolja hrskava, a unutra lisnata, mekana i fantastično miriše na maslac i krem sir. Od ove količine testa možete napraviti dve pite u okruglom kalupu za tart, ili jednu veću u kalupu br. 36.  Za nedeljni doručak, idealna.


Potrebno je: 
(original recepta)
800 g brašna  
1 kocka  kvasca  
2,5 dl toplog mleka  
1 dl ulja  
1 dl kisele vode  
2 jaja 
2 kašičice šećera  
1 kašičica soli 
premaz 
200 g maslaca  
200 g krem sira  
1 kašičica soli  
završni premaz 
1 jaje
semenke po želji


Priprema:
U toplom mleku rastvorite kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite da zapeni.
U posudu stavite polovinu odmerene količine brašna, dodajte mlaku kiselu vodu, jaja, ulje, so,, sipajte nadošli kvasac i sve dobro promešajte. Uz postepeno dodavanje preostale količine brašna, umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da udvostruči volumen.
Za to vreme umutite maslac sobne temperature sa krem sirom i kašičicom soli.
Nadošlo testo prebacite na dobro pobrašnjenu površinu i razvucite koru debljine 1 cm. Premažite 1/3 fila, uvijte u rolat i ostavite na stolu da odstoji 15 minuta. Ponovite postupak još 2 puta. Nakon trećeg odmaranja rolata, testo razvijte i bez ikakvog premazivanja ponovo uvijte u rolat. Isecite komade debljine oko 1-1,5 cm.
Možete testo preseći na dva dela i oba razvući i urolati, tako ćete dobiti dva tanja rolata pa će i parčići biti manji i zgodniji ako planirate da napravite dve manje pite.
Kalupe za pečenje podmažite ili obložite papirom i redjajte parčiće tako da naslanjate jedan na drugi do polovine otprilike. Redjajte u krug, a možete i u pravougaonom plehu naredjati 3 reda. 


Ostavite pitu da odmara još 15 minuta, a zatim je premažite umućenim jajetom pazeći da premazujete samo gornji deo rolata kako bi pita bila lisnatija. Posipite semenke po želji i pecite pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok lepo ne porumeni odozgo, oko 25-30 minuta.
Poslužite toplo ako volite, a prelepa je i hladna uz jogurt.

 Gibanica od iscepanih kora

 Ne znam da li se takve "iscepane" kore prodaju kod vas, ali kod nas ih ima i baš su praktične za gibanicu. Tako se i zovu, "Gužvane kore za gibanicu". To su u stvari trake od kora, neke manje, neke veće, duže, kraće, uže....a pakovanje sadrži još i dve cele kore, jednu za dole i jednu za odozgo. Praktično, složićete se ;) Nema ništa za bacanje, lepo su se setili pekari ;)

Danas sam onako u hodu  "izmislila" ovu gibanicu, zapisala količine sastojaka koje sam koristila, pa vam prenosim jer je ispala odlično!

Sastojci:

500 g gužvanih kora za gibanicu (mogu i obične, pa ih iscepkajte malo ;))
2 manje kriške tvrdog sira
1 dl ulja
2 dl kisele vode
2 dl jogurta
3 jaja
1 kašičica soli
1/2 kesice praška za pecivo
za prskanje-pola šoljice kisele vode i 1 kašika ulja 

 

Priprema:

Jaja umutite žicom, možete i mikserom, zatim dodajte sve ostale sastojke, sir izmrvite ali neka ostane neki komadić, i sve dobro promešajte. Smesa treba da bude redja.
 Pleh dimenzija 20x30 ili sličan, podmažite dobro uljem i raširite jednu celu koru, malo podignite krajeve kore uz ivicu pleha. Poprskajte koru sa malo kisele vode u koju ste stavili kašiku ulja. 
Uzimajte po nekoliko trakica od kora (ili celu koru ukoliko nemate ove iscepane), i umešajte u smesu od sira i jaja pa redjajte u pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Komadiće sira  koji ostanu u činiji, kašikom zahvatite i rasporedite izmedju kora.  Preko raširite onu drugu celu koru, krajeve lepo "ušuškajte" sa strane i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, stavite pitu pa je pecite oko 30 minuta dok lepo ne porumeni.
Pečenu gibanicu pokrite krpom i ostavite da malo odstoji, a onda je isecite na kocke i poslužite toplu uz jogurt, kiselo mleko isl.

Нема коментара:

Постави коментар