среда, 13. август 2014.

Polimkina pita od heljde i gotovih kora...

 Pita sa sirom od gotovih kora i heljdinim brašnom






U mom kraju gde živim dosta se  koristi brašno od heljde. Ovo je jedan od recepata sa heljdinim brašnom, meni i mojima jako omiljen. 
Ovde  možete videti recept za Zapečene palačinke sa heljdinim brašnom. Ovde možete videti recept za Heljdopitu, specijalitet moga kraja. Ovde recept za Mafine sa heljdinim brašnom.


Potrebno je:

500 gr  debljih kora za pitu

Za premaz kora:

1 čaša ( čaša od 2 dcl) jogurta
1 čaša ulja
1 čaša gazirane vode
1 čaša heljdina brašna
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo

Za fil:

300 gr sira ( feta ili sitni sir)
3 kašike kisele pavlake
2 jaja

Za premazivanje pite:

3 kašike od fila
2 kašike ulja
3 kašike jogurta ili kisele pavlake
1 jaje

Priprema:

Uzeti deblje kore za pitu od pšenična brašna,  u pakovanju  od 500 gr bude 10 komada kora.
Napraviti premaz za kore. U posudu staviti, 1 čašu gazirane vode, ulja, jogurta, soli, heljdina brašna i prašak za pecivo. Umutiti da se sve sjedini.

Napraviti fil. U posudu staviti sir, kiselu pavlaku  i 2 jaja. Od ove mase odvojiti posebno 3 kašike ( to će  mo koristiti za premaz pite.
Uzeti 1 koru, premazati sa 4 kašike premaza, preko staviti drugu koru, premazati je sa 4 kašike premaza. Na kraj kora staviti 2 kašike fila od sira i naptaviti rolat, staviti u pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa preostalim korama i filom. Izadje 5 rolata sa po 2 filovane kore.
U odvojene 3 kašike fila od sira, staviti 2 kašike ulja, 2-3 kašike jogurta ili kisele pavlake. Umutiti i premazati rolate.
Peći na 180 stepeni 30 - 35 minuta. Prohladiti i seći.










Pržene pitice sa sirom





Super za doručak ili večeru uz čašu jogurta. Od sastojaka u receptu izadje 4 pitice prečnika 17 cm.


Potrebno je:

400 gr brašna
2,5 dcl vode
1/2 kačičice soli
1 kašičica suva kvasca
sir ( feta ili sitni sir)
ulje

Priprema:

U mlaku vodu staviti suvi kvasac, da stane 2-3 minuta pa dodati so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i  podeliti na 4 dela. Ostaviti da stane 15 minuta.
Svaki deo testa razvaljati u krug prečnika 28 cm. Razvaljano testo premazati sa uljem, posuti  usitnjenim sirom, urolati i zaviti u obliku puža.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja da se greje ( na podeok 2 od mogućih 3). Puž od testa prvo   dlanom istanjiti pa oklagijom  prečnika 17 cm.
Staviti piticu na zagrejan tiganj i pržiti sa jedne strane oko 2,5 do 3 minuta, prevrnuti i toliko pržiti sa druge strane dok ne dobije svetlo braon boju.
Svaki put kad pržimo novu piticu dodati 1 kašičicu ulja.






Pita sa sirom i blitvom




Kad pravim pitu, uglavnom razvlačim domaće kore. Kad nemam dovoljno vremena da mesim testo i razvlačim kore, imam najavljene goste, tada spremam pitu po ovom receptu. Ovako spremljena pita se mnogo ne razlikuje od pite spremljene sa domaćim korama. Mekana, sočna, idealna za mlade domaćice i one što nemaju iskustvo za razvlačenjem domaćih kora.

Potrebno je:

500 gr srednje debelih kora za pitu

Za fil:

2 veze blitve ( u jednoj vezi ima 5 - 6 većih listova blitve)
300 gr sira
3 jaja
3 kašike kisele pavlake

Za premazivanje kora:

1 čaša ( čaša od 2 dcl) gazirane vode
1 čaša jogurta
1 čaša kukuruzna brašna
1 čaša ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Priprema:

Napraviti fil. Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i ostaviti da stane 15 minuta. Dobro rukom iscediti blitvu, dodati usitnjen sir, 3 jaja i  3 kašike kisele pavlake.

Napraviti premaz za kore. U posudu staviti 1 čašu gazirane vode, ulja, jogurta, kukuruzna brašna, praška za pecivo i so. Masu umutiti da se sjedini.

Uzeti jednu koru premazati sa 2 kašike premaza za koru ( ako su kore tanje staviti 2 kašike a kad su deblje 3 kašike premaza), preko drugu koru, premaz, treća kora pa premaz od 2 kašike. Preko treće kore staviti, rasporediti fila od blitve i sira. Premazane kore urolati i staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi sa svim korama i filom. Izadje 6 rolata, u svaki rolat staviti  3 kore.

Preostalim premazom, premazati rolate.
Peći na 180 stepeni 40- 45 minuta.





Heljdopita





Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prodje bez ovoj specijaliteta , koje se služi kao predjelo. Heljdopita se pravi  od palačinaka  filovane sa sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje ove pite koristim masni sir sa Zlatara, koji daje ovoj piti poseban ukus.

Potrebno je:

Za palačinke:

2 jaja
150 gr heljdina brašna
300 gr pšenična brašna
4,5 dcl mleka
4,5 dcl gazirane vode
1 kašičica soli

Za fil:

300 gr sira
1 čaša (180 gr) kisele pavlake
2 jaja

10 kašičica ulja

Priprema:

Zamesiti testo za palačinke. U posudu staviti 2 jaja, dodati so, mleko, pšenično i heljdino brašno. Dodati gaziranu vodu i umutiti da masa bude ujednačene. Masa treba da je malo gušća nego za obične palačinke. Ostaviti da stane 15 minuta pa pržiti  palačinke. Od ove količine testa izadje 10 palačinaka veličine prečnika 22 cm.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, kad se zagreje staviti 1 kutlaču testa i pržiti  sa jedne i druge strane. Za prženje   svake palačinke koristiti 1 kašičicu ulja. Pržene  palačinke filovati.
Napraviti fil.
Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati.
Staviti 1 palačinku ( posuda u kojoj ćemo filovati palačinke da bude iste veličine kao palačinke), premazati sa 1 kašikom fila ( ne ravna nego punija kašika), opet palačinka fil i tako redom.
Kad stavimo zadnju palačinku iseći unakrst na trouglove. Premazati sa 1 kašikom preostalog fila.
Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.

Ako spremamo heljdopitu od duplo veće mase testa, tada je veća i posuda za filovanje palačinaka. Tada heljdopitu iseći na kocke pa peći.






Gnezda sa sirom





Potrebno je:

500 gr tanjih kora za pitu

Za fil:

4 jaja
200 gr sira
4 dcl jogurta
1,5 dcl ulja
100 gr kukuruzna brašna
1/2 kesice praška za pecivo
so
50 gr mozzarella sira

Priprema:

Napraviti fil za premazivanje kora. Isitniti sir, dodati jaja, jogurt, ulje, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so.
Uzeti jednu koru ( kora da je tanja, deblje kore ne mogu da se nabiraju)  premazati sa 3 kašike fila. Koru sa jednog kraja  10 cm presaviti, na taj deo staviti tanju oklagiju ili neki štap debljine 2-3 cm. Koru sa oklagijom urolati, uspravno ispraviti i urolanu koru nabirati prema dnu i skinuti sa oklagije. Rupicu gde je bila oklagija malo prstima poravnjati.
Staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim korama.









Preko složenih gnezda izrendati 50 gr mozzarella sira.






Peći na 200 stepeni 25- 30 minuta da dobije zlatno braon boju.







Pita sa sirom i spanaćem




Ova pita od gotovih kora jako podseća na one pite od domaćih vučenih kora.

Potrebno je:

500 gr kora za pitu

Za premazivanje kora:

3 jaja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) jogurta
1 čaša ulja
1 čaša gazirane vode
1 čaša pšenična brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Za fil:

200 gr sira
300 gr seckana ocedjena spanaća

Priprema:

Umutiti 3 jaja sa čašom ulja, jogurta, gazirane vode, brašna, praška za pecivo i soli.
Spanać sitno iseckati posoliti da stane 15- 20 minuta i dobro ga ocediti od tečnosti koju pusti. ( treba da bude 300 gr ocedjena spanaća). U ocedjen spanać dodati sir i 3 kašike od umućene smese za premazivanje kora.Sve dobro sjediniti.
Staviti jednu koru na radnu površinu, premazati je sa smesom za premazivanje kora ( dovoljno je 2 kašike), preko staviti drugu koru, premazati sa smesom za premazivanje. Duž druge kore staviti fil od sira i spanaća.





Uviti u rolnu i staviti u pleh prethodno premazan uljem.
Tako uraditi sa svim korama.
Sa preostalim filom za premazivanje kora premazati složene rolate.






Peći pitu na 200 stepeni 30 minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.



Zapečene palačinke od heljdina brašna





Heljdino brašno je jako zdravo. Ovako jelo spremljeno od heljdina brašna vole svi i deca i odrasli.



Potrebno je:

Za testo za palačinke:

2 jaja
2 dcl mleka
2 dcl gazirane vode
2 kašike ulja
100 gr pšenična brašna
100 gr brašna od heljde
so
ulje

Za fil:

250 gr sira
1 jaje
3 kašike kisele pavlake

Priprema:

Umutiti testo za palačinke od jaja, mleka, gazirane vode, ulja, pšenična i heljdina brašna sa dodatkom soli. Umutiti masu i ostaviti da stoji 30 minuta i ispeći palačinke.
Napraviti fil. Isitniti sir, dodati jaje i kiselu pavlaku.

Na svaki palačinak staviti 1 kašiku fila.








premazati palačinku sa filom. Sa  strane malo saviti i uviti u rolnu, i staviti u podmazan sa uljem  pleh.. Tako
uraditi sa svim palačinkama.








U preostali fil (ostane 2-3 kašike), dodati 1 kašiku ulja, 1 kašiku kisele pavlake, premazati složene  palačinke.

Peći na 200 stepeni 30 minuta,  dok ne dobiju zlatno žutu boju.




Нема коментара:

Постави коментар