среда, 13. август 2014.

Polimka peciva...

 Pide sa sirom






Ovo je Turski specijalitet poznat u svetu. Punjenje može biti od mesa, povrća , sira. Kad sam prvi put videla recept u nekim novinama, pravila sam, punila sam sa  mesom ili  sirom, testo sam koristila iz recepta kao osnovu, vremenom sam uz razne izmene došla do ovog testa, po meni najbolje.Od ove količine testa i fila, dobijemo 6 pida, srednje veličine.

Potrebno je:

1 dcl mleka
1 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika kvasca
1 jaje
2 kašike ulja
1 kašičica soli
400 gr brašna

Punjenje:

200 gr sira ( feta ili sitni sir)
1 jaje
2 kašike seckana peršuna
mlevena bibera
2-3 prstohvata tucane ljute paprike

Priprema:

U mlao mleko i mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 2 kašike ulja, 1 kašičicu soli i 400 gr brašna. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi.
Za to vreme napraviti punjenje. U posudu izmešati sir, 1 jaje, seckani peršun i dodati mleveni biber i tucanu papriku.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 6 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik dužine 15- 18 cm. Na testo staviti 2 kašike fila.
Na oba kraja razvaljanog testa spojiti prstima ivice testa, da dobijemo oblik čamčića,  staviti na pleh prethodno obložen papirom. Tako uraditi sa svim delovima testa.
Ostaviti testo da stoji 10 minuta.
Pomešati 1 kašičicu vode i 1 kašičicu ulja premazati samo testo i peći na 200 stepeni 20 -25 minuta.
Ostaviti da stanu 15 minuta, tada omekšaju budu mekane.










Pizza




Za pizzu je bitno da nam je testo dobro i odgovarajuća temperatura pri pečenju. Ovako spremljeno testo je mekano i vazdušasto i kad se ohladi.  Za  fil možemo koristiti sastojke po želji pojedinca. 

Potrebno je:

2 dcl vode
1 kašika suva kvasca
1/4 kašičice soli
1 kašika ulja
300 gr brašna

Ovaj put za fil sam koristila:

14 kašika kuvana paradajza
200 gr šampinjona
200 gr slanine
200 gr pizza mozzarella sira
1 paprika

Priprema:

Od ove količine testa koje zamesimo izadju 2 pizze veličine prečnika 28 cm.
Testo: U mlaku vodu dodati kvasac, da stane malo pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi pola sata.




Za to vreme pripremiti fil



Slaninu iseckati na kockice ( koristiti onu mesnatu), sir izrendati, papričicu iseći na kolutove ( po želji može biti ljuta), paradajz sam koristila domaći kuvani. Šampinjone iseći na listiće, posuti sa malo soli i 1 kašičicom origana i ostaviti da stane.






Uključiti rernu na 200 stepeni.
Za to vreme testo koje je nadošlo premesiti podeliti na 2 dela, razvaljati veličine prečnika 28 cm.






Krugove testa staviti u pleh, prethodno obložen papirom.





Testo premazati paradajzom, poredjati listiće šampinjona i seckane slanine.




Posuti rendanim sirom i preko staviti kolutiće seckane paprike. ( zaboravila sam da slikam ovaj postupak)

Kad se rerna ugreje  na 250 stepeni staviti pizzu i peći 10 minuta.





Prutići sa slanim prelivom





Potrebno je:

2,5 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
100 gr kisele pavlake
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
500 gr brašna

Za slano testo:

2 kašike brašna
1 kašičica soli
voda

Priprema:

U 2.5 dcl mlake vode staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 100 gr kisele pavlakw, 1/2 dcl ulja, so i brašno. Dobro izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo podeliti na 12 delova. Svaki deo rukama razvaljati u prutić dužine 35 cm ( prutić malo uvrnuti kao uže), staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom.
Tako uraditi sa svim delovima testa. Ostaviti da stanu  30  minuta.
Za to vreme napraviti slano testo. U posudu staviti 2 kašike brašna, 1 kašičicu soli i dodati vode da gustina testa bude malo gušća nego za palačinke.
Odstajale prutiće premazati sa mešavinom 1 kašičice ulja i 1 kašičice vode.
Peći na 180 stepeni 10 minuta. Izvaditi iz rerne i išarati ih slanim testom. Ja stavim u špric za šaranje kolača a može i u plastičnu kesu probušenu sa čačkalicom.
Vratiti prutiće u rernu i peći još  15 - 20 minuta.







Нема коментара:

Постави коментар