субота, 2. август 2014.

nena50,Project ,cadinbaby,kinderjaje....

Esterhazi snit - torta

Recept za ovu tortu sam pronasla u knjizi ,,Kaffeehaus,,ciji je autor Rik Rodzers,inace knjigu sam dobila pre par godina od cerke za rodjendan.Prema ovom autoru torta se uvek pravi od sest kora,moze biti okruglog oblika ili pravougaonog koji je daleko vise popularan.Kore se prave od belanaca i mlevenih badema,druga verzija su belanci i peceni mleveni lesnici,ili kao u ovom receptu mesavina badema i lesnika.U koru se ne dodaje brasno.Ova torta je prepoznatljiva i po ukrasu na gornjoj kori,tprta se preliva belom glazurom,zatim se iscrtavaju linije sa otopljenom cokoladom i onda se pomocu cackalice prave sare.Esterhazi snit
/slika/1907875/

Sastojci

  •  Za jednu koru je potrebno,peku se dve kore
  •  70 grlesnika,przenih,mlevenih
  •  60grbadema,bez opne
  •  5belanaca
  •  250 grkristal secera
  •  Za fil
  •  500 mlmleka
  •  300 grkristal secera
  •  4zumanca
  •  4vrhom pune kasike gustina
  •  3kasike ruma ili konjaka
  •  400 grputera
  •  Za preliv
  •  250 - 300 grprosejanog secera u prahu
  •  par velikih kasika sveze iscedjenog soka limuna
  •  oko 50 gr otopljene cokolade
  •  seckani lesnik ili badem za pokrivanje torte sa strane   

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Prvo ispeci lesnike,dok su jos vruci staviti ih u kuhinjsku krpu i trljati ih da se skine opna.Ohladiti ih i samleti.Samleti i bademe.Dok su jaja jos hladna odvojiti belanca od zumanaca i ostaviti belanca na sobnoj temperaturi oko pola sata da se ugreju.Zumanca ostaviti na stranu ili u frizider,polovina zumanaca se kasnije upotrebe za pravljenje fila.Kada su se belanca ugrejala poceti sa miksiranjem prvo polako da se formira meka pena pa posle polako dodavati secer u par navrata i povecati brzinu miksiranja da bude sredjna brzina.Kada se utrosi sav secer i sam postane ne suvise cvrst dodati mesavinu badema i lesnika u par puta,dobro izmesati i smesu sipati u tepsiju koja je lako namazana puterom i oblozena papirom za pecenje.Velicina tepsije je 42x32 cm,odnosno to je tepsija iz rerne.Peci oko 15 min.na 170 C,odnosno dok se ivice lako zarumene.Kada je kora pecena ostaviti je da se hladi ne skidajuci papir za pecenje.Mora se paziti da se kore ne prepeku jer ce onda pucati.Moram da kazem da su kore dosta tanke.Kada su se ohladile ja uzmem noz za secenje pice pazljivo sasecem ivice oko jedan cm.a celu koru podelim na tri jednaka dela i to po kracoj strani,znaci dobijem tri kore dimenzija sirine oko 11 cm.Onda makazama presecem i papir za pecenje tako da dobijem tri odvojene kore,papir jos ne skidam sa kora.Isti postupak uradim i sa drugom korom,i tako napravim sest pravougaonih kora.
  2. 2
    Fil se pravi tako da pola zumanaca izmutim sa pola kolicine secera,u zumanca dodam gustin i sve polako razredim sa mlekom da se dobije smesa kao za palacinke.Ostatak mleka zakuvam sa ostatkom secera,i tako kipuce mleko sipam preko umucenih zumanaca,sve dobro izmesati i onda vratiti na vatru da se kuva,oko dva min.Skinuti sa vatre i ohladiti.U posudi za miksiranje mutiti puter sobne temperature da postane penast a zatim dok se puter miksira manjom brzinom dodavati polako ohladjeni skuvani fil.U toku misiranja dodati par kasika ruma ili konjaka,vec prema ukusu.Kada je fil postao penast podeliti ga na pet jednakih delova,ja ih sve vazem da pudu iste tezine.Sa prve kore skinuti pazljivo papir,premazati je ravnomerno filom,skinuti kpapir sa druge kore,pazljivo je staviti preko fila i tako redom.Kada je torta nafilovana izravnati je sa strana ako je fil malo izasao napolje,pokriti gornju koru papirom za pecenje i samo lako je opteretiti,na pr.nekom lakom tepsijom ili knjigom.Staviti tortu u ftizider najbolje preko noci.
  3. 3
    Otopiti cokoladu na pari i sipati je u plasticnu kesicu pa je ostaviti na stranu da se prohladi.Sipati prosejani secer u prahu u ciniju i polako dodavati sveze iscedjen i procedjen sok od limuna.Gustina dobijenog preliva treba da bude tako da kada se umoci kasika u njega pokrije donju stranu kasike,ako je preliv redak on ce da se sliva i kasika ce da se providi,onda treba dodati jos secera,ako je gust nece se lepo rasporediti po kasiki i u tom slucaju treba dodati jos malo soka.Pripremljenim filom preliti tortu,izravnati je duzim nozem a zatim makazama napraviti mali otvor na kesici sa cokoladom i crtati linije po prelivu a zati cackalicom praviti sare.Preliv se dosta brzo stvrdnjava pa treba raditi dosta brzo.

Posluživanje

Ova torta je radjena od duple mere posto je torta po originalnom receptu dosta mala.

Suskavac torta

Meni omiljena torta,a evo kako je ja radim...Suskavac torta
/slika/1934435/

Sastojci

  • 5 belanaca

  • 300 gr secera

  • 1 kasicica sirceta

  • 5 zumanaca

  • 5 kas secera

  • 125 gr maslaca

  • 150 gr oraha ili lesnika

  • 1 dcl vruceg mleka

  •  slag

Priprema

Vrijeme pripreme:
120 min
Težina:
Jednostavno
  1. Potrebno za koru 5 jaja,300 gr secera ,1 kasicica sirceta!U sud za mucenje odvojiti 5 belanaca,300 gr secera i mutiti oko 5 minuta,da ne bude gust sam,pred kraj dodati 1 kasicicu sirceta belog!
    Sipati u pleh od elektricnog sporeta koji je oblozen pek papirom i susiti 2h na 140,150 stepeni!
    Rernu zagrejati na 250 stepeni ,pa kada ubacite koru smanjiti na 150 i susiti 2 h!
    1.Fil>5 zumanaca mutiti sa 5 kas secera i kuvati na pari
    2.fil>Popariti 150 gr mlevenih oraha ili lesnika sa 1 dcl vrelog mleka,ohladiti oba fila!
    Umutiti 125 gr maslaca sa 120 gr secera u prahu,dodati ohladjen 1.fil,zatim i drugi!
    Koru ohladiti ,preseci na pola i filovati !Preko slag!
 recept 

Zoja torta

Preporučujem ovu tortu ako imate mnooogo gostiju. Torta je baš velika, dosta je jaka i slatka, za obožavatelje čokolade u svim vrstama i oblicima!Zoja torta by me
 recept 

Nugat torta

Najjjjjjbolja torta od lješnjaka
/slika/1862231/

Sastojci

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Za biskvit izradite bjelanjke sa šečerom,zatim dodati lješnjake pomiješane s prezlom.
  2. 2
    Ispecite 3 puta ovu koru.
  3. 3
    Za prvi fil žumanjke tucite na pari s šečerom.
    Pred kraj dodajte čokoladu.
  4. 4
    U hladno dodati margarin i mljevene lješnjake.
  5. 5
    Za drugi fil izradite slatko vrhnje zatim dodati otopljenu čokoladu i sjeckane lješnjake.
  6. 6
    Slažite biskvit-fil 1-fil 2-biskvit-fil1-fil 2-biskvit.
  7. 7
    Ukrasite po želji , ja sam ukrasila ticinom.
/slika/519283/

Sastojci

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. Omekšali margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu. Dodati 16 celih jaja, jedno po jedno. U to dodati rastopljenu čokoladu i mleveni keks. Lepo sjediniti.
  2. 1
    Podeliti smesu na dva jednaka dela, pa u jedan dodati 3 kašike brašna (može i bez brašna, ali korice sa brašnom su kompaktnije, dok one bez brašna imaju tendenciju da se lome i pucaju), i od toga peći tri korice. Ostatak staviti u frižider da se malo stegne.
  3. 2
    Umutiti šlag sa kiselom vodom. Filovati svaku koru filom, pa šlagom. Poslednju koru, kao i celu tortu, premazati filom i dekorisati šlagom po želji.

Posluživanje

Ja sam dodatno preko šlaga tortu prelila čokoladnom 


Нема коментара:

Постави коментар