недеља, 3. август 2014.

Mozart kugle

                  Mozart kugle

Od prijateljice sam dobila Amandlspijs. ( domaci marcipan koji se koristi u Nizozemskoj za Bozicni kruh)  

Sastojci   

  • Amandelspijs

  •  250 g mljevenih badema
  •  250 g secera
  •  1 jaje
  •   naribana korica pola limuna
  •   sok od limuna po potrebi
  • Potrebno jos

  •  100 g mljevenih pistaca
  •  1 1/2 zlica kakaa
  •  200 g tamne cokolade
  •  50 g mljevenih badema

Priprema

  1. 1
    1. Amandelspijs
    2. Sameljemo oguljene bademe (250 grama)
      Dodamo secer (250 grama)
      Dodamo izribanu koru limuna i sok od pola limuna.
      Dodamo 1 jaje i sve skupa izmjesamo u procesoru.
      (ovakvo pripremljena masa od badema moze da stoji u frizideru desetak dana)
  2. 2

    Smjesu podjelimo na tri dijela. Prvi dio je najmani i u njega pomjesamo 100 g mljevenih pistaca.

  3. 3
    U drugi malo veci dio pomjesamo kakao.
  4. 4
    U treci pomjesamo 50 g mljevenih badema
  5. 5
    Od smjese sa pistacima pravimo male kuglice.
  6. 6
    Zatim uzimamo smjesu sa kakaom i pravimo malo vecu kuglicu koje rastanjimo na dlanu, u nju stavimo zelenu kuglu i umotamo te pomocu dlanova oblikujemo kuglu.
  7. 7
    Na kraju uzimamo bijelu smjesu i pravimo jos vecu kuglu, koju takodjer raztanjimo na dlanu te u nju  umotamo tamnu kuglu. Nakon toga pomocu dlanova oblikujemo kuglu.
  8. 8
    Istopimo cokoladu na pari i pomocu dvije viljuske stavljamo kugle u cokoladu te vadimo.  Cekamo da se malo ocijedi cokolada i stavljamo na pek papir.
  9. 9
    Na kraju ostatak cokolade istresete u malu vrecicu i odrezete sasvim malo vrh te ukrasite kugle.
  10. 10 Mozart kugle
    Ostaviti da se cokolada stegne i posluziti.

Нема коментара:

Постави коментар