субота, 23. август 2014.

moje grne...glavna jela1

Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka – FBI rukavice

Još jedan primer gde jednostavno, može da bude savršeno. Zaista smo uživali u ručku toga dana.
Zapečena piletina sa 40 čenova belog luka
Potreban materijal:
1 celo pile
maslinovo ulje
pola šake svežeg timijana (ja stavila malo suvog)
40 čena belog luka
Priprema:
Beli luk očistiti, ali čenove ostaviti cele. Piletinu iseći na komade, po originalnom receptu stoji osam komada, ja sam imala šest. Nisam koristila krilca. Komade piletine posoliti i pobiberiti, pa staviti da se prže u većoj šerpi na maslinovom ulju, na jakoj vatri. Kada meso počne da dobija braon koricu skloniti sa vatre i staviti u pleh za pečenje ili keramičku posudu, gde ste predhodno stavili čenove belog luka, timijan i maslinovo ulje. Pomešati začine sa mesom. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u rerni zagrejanoj na 175C oko jedan sat i petnaest minuta. Pred kraj folija se može skinuti, u tom slučaju meso će biti rumenije i zapečenije. Tako peći još nekih pet do deset minuta. Poslužiti uz prilog po želji.
Recept je isproban sa bloga „So i Biber“ u sklopu igrice „FBI rukavice“

Grašak sa piletinom i knedlama od griza


Grasak sa piletinom i knedlama od griza
Potreban materijal:
700g belog, pilećeg mesa
400g smrznutog graška
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
1/2 kašike aleve paprike
600ml pileće supe
2 kašike gustina
mešavina začina, mleveni biber
50ml pavlake za kuvanje
so, ulje
za knedle
2 jaja
so
1 kašičica ulja
60g pšeničnog griza
Priprema:
Piletinu iseći na krupnije kocke. Šargarepu očistiti i iseći na kockice, crni luk sitno iseckati. Pripremiti supu. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, dodati isečenu piletinu i dinstati dok meso ne pobeli. Zatim dodati grašak, alevu papriku, so po ukusu i mešavinu začina, naliti supom i na umerenoj vatri kuvati dok meso i povrće ne omekšaju. Tečnost više ne nalivati. Pred kraj kuvanja u malo hladne vode razmutiti gustin, pomešati sa pavlakom za kuvanje i sipati u šerpu. Kuvati još par minuta dok se malo ne zgusne. Poslužiti toplo uz knedle od griza.
Knedle od griza
U posebnoj šerpici zagrejati vodu do ključanja. Jaja penasto umutiti, malo posoliti i dodati ulje. U masu dodati griz postepeno i lagano umešati. Knedle sipati kašikom u proključalu vodu. Kašiku kojom vadite knedle uvek potopite u vrelu vodu, da se testo ne bi lepilo za nju. Može se desiti da se knedle raspadaju prilikom stavljanja, u tom slučaju najbolje je isprobati samo jednu u ključaloj vodi, ako se raspadaju, dodati još malo griza u smesu.

Letnji đuveč


letnji djuvec
Potreban materijal:
150g mlade boranije
200g mladih tikvica
1 paradajz
1 paprika
50g crnog luka
50g šargarepe
100g pirinča
3 jaja
100ml mleka
ulje
500ml goveđe supe od kocke
mleveni biber, so, mešavina začina
letnji djuvec
Priprema:
Luk očistiti, sitno naseckati i propržiti na ulju. Šargarepu i tikvice iseckati na kockice i dodati u šerpu sa lukom. Posoliti. Dodati pirinač i naliti sa malo supe, koliko da prekrije povrće. Sitno naseckati papriku, paradajz i boraniju. Dodati povrće u šerpu. Začiniti po ukusu. naliti ostatkom supe, poklopiti i na umrenoj vatri kuvati 15 minuta. Zagrejati rernu na 200C. Izmešati jaja sa mlekom žicom za mućenje. Vatrostalnu posudu malo nauljiti, pa sipati povrće. Sipati smesu od jaja i lagano promešati. Peći u rerni nekih 45 minuta. 

Ćufte na luku


Ćufte na luku
Potreban materijal:
1 manja glavica crnog luka (100g)
300g junećeg mlevenog mesa
2 kašike prezli
ulje
pola vezice svežeg peršuna
oko 100g bajatog hleba
1 jaje
so, mleveni crni biber
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica mešavine začina
300g sitnijeg crnog luka (krupniji arpadžik)
200ml bistre supe
200ml domaćeg paradajz pirea
Priprema:
Jednu manju glavicu crnog luka sitno iseckati (najbolje u blenderu) i na malo ulja propržiti u dubljem tiganju, skloniti sa vatre, prohladiti i dodati u poseban sud sa mlevenim mesom. Hleb preliti sa malo vode da omekša, dobro ocediti i dodati u sud sa mesom. Peršun sitno naseckati. U smesu dodati jaje, peršun, prezle, mleveni biber i so po ukusu. Rukama dobro izraditi masu, pa ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Očistiti ostatak luka i na malo ulja propržiti dok ne porumeni, pa posuti alevom paprikom i mešavinom začina. Izručiti luk u blago nauljeni pekač (tepsiju). Izvaditi meso iz frižidera i formirati male loptice – ćuftice. Ćuftice ređati između luka u pekaču. Pripremljenu supu i paradajz pire izmešati, pa preliti preko ćufti i luka u pekaču. Peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih sat vremena. Poslužiti toplo, uz krompir pire, pirinač ili kao zasebno jelo.
 

Pileći gulaš sa pivom i pečurkama

Pileci gulas sa pecurkama i pivom
Potreban materijal:
500g belog pilećeg mesa
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
400g bukovača
250g šampinjona
100ml piva
1 kašičica aleve paprike
3 kašike domaćeg paradajz pirea
1 kašika gustina
ulje
mešavina začina, mleveni biber, so
sveži peršun
Priprema:
Piletinu iseckati na krupnije kocke, crni i beli luk što sitnije, šampinjone na četvrtine, a bukovače na krupnije komade. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati zatim piletinu i pržiti dok ne pobeli. Dodati bukovače i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada meso bude napola izdinstano, dodati šampinjone, alevu papriku, pivo, paradajz pire i začine po ukusu, pa nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi dok meso i povrće ne omekšaju. Pred kraj, u malo hladne vode razmutiti gustin i dodati u sud sa mesom i pečurkama. Kuvati još par minuta uz mešanje dok se lep one zgusne. Gotov gulaš sipati u tanjire, uz dodatak krompir pirea, posuti svežim sitno seckanim peršunom i poslužiti.

Pileći ražnjići u testu

pileci raznjici u testu
Potreban materijal:
700g pilećeg belog mesa
200g dimljene mesnate slanine
200g tvrđeg kačkavalja
200g sitnijih svežih šampinjona
400g manjih tikvica
3 jaja
200ml belog vina
200ml vode
350g brašna
100ml ulja
2 kašike senfa
so, mleveni biber, mešavina začina
Priprema:
Pileće belo meso iseći na kocke, uvaljati u senf i propržiti na vrelom ulju. Izvaditi i ostaviti na toplom mestu.
pileci raznjici u testu
Tikvice iseći na kolutove, malo posoliti i propržiti na ulju gde se pržilo meso, šampinjone očistiti, oprati, posoliti i takođe propržiti u tiganju.
pileci raznjici u testu

pileci raznjici u testu
Slaninu i kačkavalj iseći na krupnije kockice.
pileci raznjici u testu

pileci raznjici u testu
Na štapiće za ražnjiće (ako su mnogo veći u odnosu na tiganj za prženje, polomite ih na pola) nabadati naizmenično: meso, tikvice,kačkavalj, slaninu i šampinjone – bez nekog posebnog reda, po želji sve dok imate materijal.
pileci raznjici u testu
Posebno umutiti kao za palačinke: jaja, vodu, vino, brašno, so, mleveni biber i mešavinu začina po ukusu.
pileci raznjici u testu
Pripremljene ražnjiće umakati u umućenu smesu od jaja i pržiti na vrelom ulju dok lepo ne porumene.
pileci raznjici u testu
Pržene ređati na papirni ubrus da upije višak masnoće. Ako vam ostane smese za pohovanje, možete je ispeći kao deblju palačinku i poslužiti uz ražnjiće. Poslužiti toplo.
pileci raznjici u testu

Нема коментара:

Постави коментар