субота, 23. август 2014.

moje grne...glavna jela

Gulaš sa mešanim mesom – „Vegeta“ mariniranje

Glavna jela
Gulaš sa mešanim mesom - "Vegeta" mariniranje
Mariniranje je od sada vremenski mnogo kraće jer namirnice od bilo kog mesa ili ribe postaju sočnije i mekše za samo 30 minuta. Prepoznatljiva Vegetina kuhinja vrhunskih recepata, osmislila je 4 tečne marinade: Mediteransku, Univerzalnu, Pikantnu i Marinadu sa belim lukom. One u svom sastavu imaju savršenu kombinaciju ulja, sirćeta, sušenog povrća i dodatnih začina, a pravim gurmanima omogućavaju pripremanje sočnih jela na roštilju, tiganju ili u rerni. Jednostavno i brzo mariniranje mesa ili ribe bez dodatnih pojačivača ukusa i aroma, modernim domaćicama skratiće vreme provedeno u kuhinji i ostaviće im više vremena za druženje. Za pripremanje 600 g mesa ili ribe potrebno je 1 pakovanje (90 ml) marinade.
Vegeta marinade
Marinada sa belim lukom je kreirana po meri onih koji vole odmeren i aromatičan ukus belog luka, uživaju u roštiljanju i druženju. Marinada sa belim lukom odličnom kombinacijom sušenog belog luka, belog vina, vinskog sirćeta, senfa, sušenog povrća i začina, čini mariniranje jednostavnim i za 30 minuta meso je spremno za pečenje. Za jači ukus belog luka potrebno je ostaviti meso u marinadi malo duže. Uz ovu marinadu više nećete imati miris luka na prstima.
Gulaš sa mešanim mesom - "Vegeta" mariniranje
Potreban materijal:
200g pilećeg belog mesa
200g svinjskog mesa
200g junećeg mesa
1 kesica Vegeta marinade sa belim lukom
300g crnog luka
2 suve ljute papričice
300g krompira
150g šargarepe
1 lovorov list
pola kašičice suvog majorana
pola kašičice kima
mleveni biber, so
vegeta
1l goveđe supe
100ml crnog vina
100ml paradajz sosa
20g maslaca
3 pune kašičice gustina (skroba)
so
ulje
Priprema:
Sve tri vrste mesa iseckati na male kockice, staviti u činiju i preliti „Vegeta“ marinadom sa belim lukom. Dobro promešati, pa ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta. Za to vreme očistiti luk, krompir i šargarepu. U šerpi zagrejati ulje, dodati sitno seckani crni luk, kim, majoran, lovorov list i sitno iseckanu papričicu. Propržiti da luk malo omekša, pa dodati na kolutove isečenu šargarepu. Pržiti uz mešanje minut-dva, a zatim dodati izmarinirano meso. Naliti pripremljenom supom, poklopiti, smanjiti na manju temperaturu pa kuvati sat vremena, uz povremeno mešanje. Posoliti. Posle sat vremena dodati na kockice isečeni krompir, vino i paradajz pire. Po ukusu začiniti i nastaviti sa kuvanjem na laganoj vatri. Kada meso i povrće budu mekani, otprilike posle nekih 45 minuta, dodati maslac koji ste izmešali sa gustinom. Promešati da se sve lepo sjedini i kuvati još nekih 15 minuta. Poslužiti toplo, po želji posuti krutonima i peršunom.
Gulaš sa mešanim mesom - "Vegeta" mariniranje
„Vegetine“ novosti možete pratiti i na fan stranici „Podravke“ na Facebooku



Punjene paprike sirom


paprike-punjene-sirom
Potreban materijal:
10-tak manjih, mesnatih paprika babura
300g sitnog sira
5 jaja
mešavina začina
ulje
paprike punjene sirom
Priprema:
Paprike oprati i odseći vrh-kapicu. Izmešati jaja sa sirom, dodati mešavinu začina po ukusu i malo ulja. Masom puniti paprike i ređati u vatrostalni sud za pečenje. Ponovo malo preliti uljem, pa staviti u rernu zagrejano na 200C i peći nekih 45 minuta.

Pasulj


Pasulj
Potreban materijal:
400g belog pasulja
1 veća glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
4 čena belog luka
so, mleveni biber
500g dimljenog mesa od butkice
2 kašike svinjske masti
1 kašičica aleve paprike
Priprema:
Pasulj veče pred kuvanje potopiti u hladnoj vodi da odstoji. Sutradan vodu ocediti, naliti novu u većoj, dubljoj šerpi, dodati pasulj i staviti da se kuva. Kuvati ga 30 minuta, a zatim ponovo ocediti vodu i naliti novom, otprilike sa 2,5l. Posoliti, dodati celu glavicu crnog luka, celu šargarepu i celer i čenove belog luka. Kuvati otklopljeno dok ne provri, a zatim smanjiti temperaturu na „srednje“, dodati na komade isečeno dimljeno meso od butkice i kuvati dok pasulj i povrće ne budu mekani. Vodu više ne treba dodavati, ali ako baš uzavri previše, naliti malo. Izvaditi iz šerpe crni luk, šargarepu i celer pa sve izmiksirati u blenderu. U dubljem tiganju zagrejati mast, dodati alevu papriku i izblendirano povrće i sve lepo sjediniti. Vratiti u šerpu sa pasuljem, dobro promešati i začiniti po ukusu biberom i po potrebi još posoliti. Ostaviti da još malo krčka, pa skloniti

Pileća džigerica u saftu


Pileća džigerica u saftu
Potreban materujal:
850g pileće džigerice
40g maslaca
200g crnog luka
200g graška
180g šargarepe
70g celera
pola kašičice aleve paprike
2 kašike paradajz pirea
1 kašika brašna
50ml pavlake za kuvanje
so, mleveni crni biber
ulje
Pileća džigerica u saftu
Priprema:
Crni luk iseckati na sitne kockice, šargarepu na kolutove, a celer izrendati na krupno rende. U šerpi rastopiti maslac sa malo ulja, dodati luk i kratko propržiti, dok ne postane staklast. Dodati šargarepu i celer, pa na umerenoj vatri uz povremeno mešanje pržiti dok povrće ne omekša. Posoliti i pobiberiti. Dodati pileću džigericu i kratko propržiti. Dodati grašak, paradajz pire i alevu papriku i naliti sa malo vode (tek da pokrije povrće i džigericu), pa uz povremeno mešanje krčkati nekih 15-tak minuta. Dok džigerica ne omekša. U pavlaku za kuvanje razmutiti brašno, pa sipati u šerpu. Još malo začiniti po ukusu i kuvati dok se ne zgusne. Jelo treba da bude lepo, kremasto, ne mnogo retko. Poslužiti toplo uz krompir pire, pripremljen uobičajeno.

Šnicle u sosu od kiselih krastavaca

Snicle u sosu od kiselih krastavaca
Potreban materijal:
4 svinjske šnicle
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
3-4 kisela krastavca
mešavina začina
beli luk u granulama
aleva paprika po ukusu
mleveni crni biber
brašno za valjanje šnicli
ulje za prženje
200ml pavlake za kuvanje
1 kašika seckanog peršuna
Šnicle u sosu od kiselih krastavaca
Priprema:
Izlupati dobro šnicle čekićem za meso i posuti ih belim lukom u granulama, po ukusu. Uvaljati ih zatim u brašno i propržiti na ulju sa obe strane dok lepo ne porumene. Propržene šnicle izvaditi na tanjir i držati ih na toplom mestu. U isto ulje gde su se pržile šnicle dodati sitno iseckani crni luk, sitno iseckani beli luk, rendane (sitno rende) kisele krastavčiće i po ukusu mešavinu začina, alevu papriku i biber, pa naliti vodom i krčkati malo sve zajedno. Vratiti šnicle, doliti vodu tek toliko da prekrije šnicle i kuvati na tihoj vatri dok šnicle skroz ne omekšaju, nekih sat i po vremena. Sos treba da bude kremast. Na kraju dodati pavlaku i još malo kuvati. Pre serviranja, posuti seckanim peršunom. Poslužiti toplo uz prilog po želji: pire, testeninu itd.
Šnicle u sosu od kiselih krastavaca
Recept je isproban u sklopu igrice za gastro blogere „FBI rukavice“ sa bloga „Cooking with Zoki“. Odličan recept, posebne pohvale idu od strane mog supruga, jako mu se svidelo jelo.

Grašak paprikaš


Grasak paprikas
Potreban materijal:
2 glavice crnog luka
2 veća struka mladog luka
2 bataka i karabatka (oko 600-700g)
3 šargarepe
500g mladog krompira
400g graška
300ml domaćg paradajz pirea
sveži peršun
so, mleveni biber, mešavina začina
Grasak paprikas
Priprema:
Obe vrste luka sitno iseckati. Meso odvojiti od kostiju i svako parče podeliti na dva dela. U šerpu zagrejati ulje, dodati luk i meso, pa dinstati dok luk ne omekša. Dodati zatim šargrepu isečenu na kolutove i grašak, i dinstati još koji minut. Nakon toga staviti krompir isečen na krupnije kockice. Sipati pardajz pire i vodu nšto malo preko povrća i mesa. Staviti so i mešavinu začina po ukusu, pa kuvati jedno 45 min ili dok meso i povrće ne budu mekani. Na kraju pobiberiti po ukusu i posuti sitno seckanim peršunom. Poslužiti toplo.
Grašak paprikaš
Recept je isproban sa bloga „Knjiški moljac u špajzu“ u sklopu igrice za gastro blogere FBI rukavice.

Pirinač sa karijem

Jednostavno, brzo i ukusno jelo.
Pirinač sa karijem
Potreban materijal:
1 veća glavica crnog luka
1 veća šargarepa
400g pirinča okruglog zrna „Round“
150g graška
40g maslaca
ulje
so, mešavina začina
mleveni crni biber
1 kašičica karija
sveži peršun
Priprema:
Crni luk sitno iseckati. Šargarepu iseckati na kockice. Zagrejati ulje u tiganju, pa dodati crni luk i šargarepu. Pržiti nekih 5 minuta, dok luk ne postane staklast, pa dodati oprani pirinač i naliti vodom, tek toliko da prekrije povrće. Posoliti. Na umerenoj vatri kuvati uz povremeno mešanje i nalivanje vode dok pirinač ne bude na pola kuvan. Dodati grašak i začiniti mešavinom začina i mlevenim biberom po ukusu. Kuvati uz povremeno dolivanje vode dok se pirinač i grašak ne skuvaju. Kada je jelo gotovo, dodati kari, isključiti ringlu, pa dodati maslac i mešati dok se maslac ne rastopi. Posuti svežim peršunom i poslužiti. 

Нема коментара:

Постави коментар