среда, 27. август 2014.

DUKA11

            zdigani štrukli s sirom

ovo je jedan od onih koje su radile još naše bake..Mi ih zovemo zdigani štrukli s sirom zato jer kod nas u Međimurju postoje i oni "nezdigani štrukli" koji se ukuhavaju u juhu za koju sam isto već objavila recept...Slično se može raditi i s orasima i makom ali ja ove nekako najviše volim...a tako ih dugo nismo pekli...E pa danas smo uživali u njihovoj mekoći...

Sastojci

Priprema

  1. 1 zdigani štrukli s sirom
    Od sastojaka za tijesto zamijesi glatko tijesto pa ga pustite na toplome da se digne.
  2. 2 zdigani štrukli s sirom
    Sir pomiješaj s jajem,šećerom i soli po ukusu.U mikrovalnoj rastopi margarin za premaz tijesta.
  3. 3 zdigani štrukli s sirom
    Od tijesta napravi 3 lopte pa svaku razvaljaj i premaži rastopljenim margarinom.S jedne strane tijesto u tankom sloju premaži sirom do polovice da dobijete roladu.
  4. 4 zdigani štrukli s sirom
    Isto napravite i s druge strane da dobijete 2 rolade.Po sredini prerežete i odrezani dio spojite prstima da ne izlazi punjenje.
  5. 5 zdigani štrukli s sirom
    Tada oštrim nožem narežete štrukle od oko 4  cm dužine.

  6. 6 zdigani štrukli s sirom
    Štrukle stavljate u tepsiju s malim razmakom jer će se tijekom pečenja dignuti.Ostaviti ih da se dižu još malo.Premažite ih kistom sa kiselim vrhnjem.
  7. 7 zdigani štrukli s sirom
    Stavite peći na 190-200 stupnjeva oko 40-tak minuta.Kad dobiju lijepu boju ih izvadite i pokrijte krpom.Ohlađene posipajte šećerom u prahu.

                                 Makova pita

Još jedno odtkriće iz stare požutjele tekice....

Sastojci

Priprema

  1. 1 Makova pita
    Zamijesite tijesto od brašna,šećera,margarina,ruma,mlijeka,limunove korice i malo praška za pecivo.Tijesto podijelite na 2 dijela.Jedan dio razvaljajte i stavite u manji duboki pleh obložen pek papirom.
  2. 2 Makova pita
    Za nadjev prvo bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.Posebno mutite šećer s žutancima dok ne postane pjenasto i glatko.Dodajte koricu limuna i mak,te na kraju snijeg od bjelanjaka.Filu izlijte na tijesto te prekrijte drugim dijelom tijesta -koje ste također tanko razvaljali.Prije pečenja izbodite vilicom.Pecite na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta(ovisi od pećnice i veličine pleha).Ohlađeno pospite po želji šećerom u prahu.

                                 Crna pita

Neznam zašto se zove crna pita ali znam da je najsočnija,najmekanija i najkremastija pita koju sam probala u zadnje vrijeme.....Baš se topi u ustima...!!!!

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Izmiksati sve sastojke za biskvit;jaja,šećer,mlijeko,brašno,mast,vanilin šećer i prašak za pecivo.Izliti u manji pleh oko 22*20 cm i peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta.Za preljev izmiješati toplu vodu s rumom i šećerom i tim preljevom zaliti vrući kolač.Ohladiti.
  2. 2 Crna pita
    Za kremu izmiksati margarin sa šećerom pa dodati orahe koje smo prelili s kuhanim mlijekom.Kremom premazati ohlađeni kolač i posipati po želji s mljevenim orasima,čokoladom u prahu......

                      Kolač sa tikvicama

Nitko,ali vjerujte mi nitko kome ponudite ovaj kolač nebi rekao da su u njemu tikvice...!!!!A kolač je toliko mekan,sočan i fin da sam čak i ja ostala iznenađena

Sastojci

Priprema

  1. 1 Kolač sa tikvicama
    Tikvice naribajte s koricom.Izmiksajte jaja sa šećerom,vanilin šećerom,uljem,brašnom,praškom za pecivo.Dodajte mljevene lješnjake i tikvice i cimet.Smjesu izlijte u srednji duboki pleh(oko 25*22 cm-može i veći jer su meni došle jako visoke kocke)obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta.
  2. 2 Kolač sa tikvicama
    Ohlađeni kolač premažite marmeladom koju ste otopili u mikrovalnoj.Kad se ohladi prelijte glazurom od čokolade -na pari otopite čokoladu (ja sam stavila tamnu za kuhanje i malo bijele-a vi kako želite).Kad se glazura počne hladiti posipati listićima badema.

                        Mamina pita od jabuka


Sastojci

Priprema

  1. 1 Mamina pita od jabuka
    Zamijesite tijesto od brašna,margarina,jaja,vanilin šećera,šećera,praška za pecivo,vrhnja i malo soli.Tijesto podijelite na 2 dijela.Za nadjev pomiješajte ribane jabuke s šećerom,jajetom i cimetom(ako koristite kisele jabuke možete dodati više šećera).
  2. 2 Mamina pita od jabuka
    U srednji pleh (oko 40*25 cm) stavite pek papir.Razvaljajte 1 dio tijesta i stavite ga na dno tepsije.Gore stavite jabuke koje lagano stisnete ako ima puno soka(ali ne previše da ne bude suha pita).
  3. 3 Mamina pita od jabuka
     Razvaljajte valjajte drugi dio tijesta i njimeprekrijte jabuke.Izbodite vilicom .Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta.Kad se ohladi,po želji  posipajte šećerom u prahu.

                         Kolač od mrkve


Sastojci

Priprema

  1. 1 Kolač od mrkve
    Odvojiti žumanjke i bjelanjke.Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i izmiksati ga s 5 dag šećera.Mrkvu sitno naribati,a orahe nasjeckati.Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.Izmiksati žumanjke s šećerom,pa dodati redom;mlijeko,brašno,prašak za pecivo.Tada umješati snijeg s šećerom,ulje,cimet,mrkvu i na kraju sjeckane orahe.
  2. 2 Kolač od mrkve
    Veći pleh obložiti pek papirom(ja sam pekla u plehu veličine 40*26 cm)i ulijati pripremljenu smjesu.Peći oko 30 minuta.Ako želite viši kolač pecite u manjem plehu ali produžite vrijeme pečenja za 10 minuta.Kolač ohladite.Za glazuru otopite na pari čokoladu s uljem i prelijte preko kolača.Ohladite pa režite kocke.

                                 Kolač s kokosom


Kolač s kokosom

Sastojci

Priprema

  1. 1 Kolač s kokosom
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.U posudi za miksanje -miksajte jaja i vodu pa dodajte potom obje vrste šećera i miksajte dok se jaja ne zapjene i postanu svijetla i rahla.Postepeno dodavajte brašno pomiješano s soli i praškom za pecivo.Ulijte u kalup koji ste obložili pek-papirom.Kalup lagano stresite da se uklone mjehurići zraka.
  2. 2 Kolač s kokosom
    Pecite oko 30 minuta.Za to vrijeme kuhajte mlijeko s šećerom i kokosom.Kad zakipi,kuhajte oko 3 minute,a zatim vruće prelijte preko vrućeg kolača(prije toga kolač izbodite vilicom).Najbolje je da kolač polijevate postepeno kako bi bolje upio preljev.Ostavite da se potpuno ohladi u frižideru.Prije posluživanja istucite šlag,premažite njime kolač i posipajte kokosom.

                     Čokoladna jogurt pita


Čokoladna jogurt pita

Sastojci

Priprema

  1. 1 Čokoladna jogurt pita
    Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.Od 28 dag brašna,kakaa,maslaca,10 dag šećera i 1 jajeta i 2 velike žlice hladne vode zamijesite tijesto.Mijesite ga dok grudice ne nestanu.Od toga 3/4 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju(oko 30*20 cm) obloženu pek papirom.Dignite rub sa strane.

  2. 2 Čokoladna jogurt pita
    Za nadjev pomiješajte sir,jogurt,prašak za puding,prašak za pecivo i 12 dag šećera.Umiješajte 6 jaja,stavite na tijesto u limu i zagladite.Preostali šećer i brašno dodajte preostalom tijestu te zamijesite mrvice.Pospite mrvice po nadjevu i pecite oko 50-60 minuta.Nakon 30 minuta pečenja prekrijte pitu alu-folijom.Kolač izvadite iz pećnice i ohladite ga prije rezanja.Po želji pospite šećerom u prahu.

                                 Griz kocke


Griz kocke

Sastojci

Priprema

  1. 1 Griz kocke
    Svi sastojci se izmiksaju u glatku smjesu-jaja,mlijeko,šećer,ulje,orasi ,griz,brašno,prašak za pecivo .Na kraju dodati ribane jabuke i grožđice.Izliti u pleh veličine oko 25*35 cm i peći na 150 stupnjeva oko 50 minuta.
  2. 2 Griz kocke
    Ohlađeno po želji posipati šećerom u prahu ili ukrasiti čokoladnom glazurom.Ili pak bez svega -sasvim obične.

Нема коментара:

Постави коментар