среда, 6. август 2014.

coolinarija.blogspot.

 TORTA SA VIŠNJAMA


Ovog puta post svodim samo na recept i fotografije. Mislim da bih u suprotnom narušila šarm ove lepe i ukusne torte, koja zaslužuje svu vašu pažnju. Posebno se zahvaljujem autorima recepta za biskvit i glazuru, jer su im recepture zaista odlične i meni su, ovom prilikom, bile od velike koristi. Kako smo u prethodnom periodu imali bitnih razloga za slavlje, ova torta upriličena je za jedan svečani, veseli skup odabranih. Sve vas ljubim:)
Potrebno je:
Biskvit (28 cm): 300 g brašna, 80 g čokolade u prahu, 300 g kristal šećera, 1.5 kašičica praška za pecivo, 2 kašičice soda bikarbone, prstohvat soli, 250 ml mleka, ½ pruta vanile, 125 g otopljenog putera, 250 ml ključale vode, 2 cela jaja.
Fil I: 1 kg svežih višanja (sa košticom), 180 g šećera, 300 ml soka od višanja, 70 g brašna, 50 g putera.
Fil II: 250 ml slatke pavlake, 50 ml soka od višnje.
Glazura „Ogledalo“: 2 kafene kašike želatina (manje od 1 keseice Dr. Oetker), 1 dl hladne vode, 1 dl slatke pavlake, 150 gr kristal šećera, 50 g prosejanog kakaoa.
Ukrašavanje: 100 g čokolade, 80 g putera, 1 umućeno jaje + 40-ak  g mlevenih pečenih lešnika, 1 kafena kašika kristal šećera.
Priprema: 
Sastojke za biskvit podeliti na praškaste i tečne. Sve praškaste tj. suve sastojke dobro promešati i sjediniti. U posebnoj posudi umutiti mleko, seme vanile, puter i jaja, pa u to polako dodavati praškaste sastojke, i mešati (može bez miksera, a ako vam je lakše mutite mikserom) uz dodavanje vrele vode, sve dok masa ne postane žitka i glatka.
Kalup za pečenje biskvita obložiti pek papirom, a prethodno blago premazati dno i ivice kalupa puterom. U tako pripremljen kalup usuti smesu i peći u ugrejanoj rerni na 180° C, 60 minuta. (Obavezno probosti biskvit čačkalicom, pa ako nema tragova na njoj onda je biskvit pečen, a ako se trag poznaje peći biskvit još malo. Moja rerna je svoj posao obavila za sat vremena, pa zato navodim to vreme.) Pečen biskvit izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen biskvit izvaditi iz modle, skinuti pek papir, porubiti tortu tj. ukloniti prvi sloj pečenog biskvita i prerezati na dva dela. (Ukoliko želite, ovu količinu biskvita možete prerezati i na tri dela solidne debljine. Za rezanje koristiti reckasti, dugački nož ili konac. Naravno, ako ste dobro opremljeni alatom – ovaj savet vam nije potreban.)
Fil I: Višnje očistiti od koštica i ostaviti ih da se ocede. Najbolje preko noći, u frižideru. U manjoj šerpici ukuvati višnje i šećer. (Za ovo je potrebno 15-ak minuta na srednjoj temperaturi.) Zatim, prohladiti i usitniti tek toliko da smesa postane veziva. Ovo je najbolje činiti štapnim mikserom. Ponovo vratiti na ringlu, pa kada počne da se zagreva dodati brašno umućeno sa sokom od višnje, mešajući sve vreme i fino ukuvati (4-5 minuta). Skloniti sa vatre i prohladiti. U mlaku smesu dodati komadiće putera i mešati sve dok se puter ne otopi, podeliti na dva dela, a zatim ostaviti da se potpuno ohladi.
Fil II: Umutiti slatku pavlaku i dodati sok od višnje, pa sve mikserom umutiti još jednom. Ostaviti u frižider da bude hladna.
Glazura „Ogledalo“: Želatin potopiti u vodi i ostaviti desetak minuta. U manjoj šerpi rastopiti šećer sa slatkom pavlakom, pa kada počne da vri skloniti sa vatre i dodati prethodno potopljen želatin, neprestano mešajući. U to dodati prosejan kakao, pa opet dobro izmešati (voditi računa da ne bude grudvica od kakaoa). Masu ostaviti da se ohladi tj. da bude mlaka.
Ukrašavanje: Na pari rastopiti čokoladu i puter, vodeći računa da se dobro sjedine. U posebnoj posudi mikserom umutiti jaje da postane penasto, pa postepeno dodavati otopljenu čokoladu (sve vreme mikserom mutiti). Prohladiti i time premazati obod torte i ukrasiti po želji (odlična je za iscrtavanje oblika). Lešnike pomešati sa šećerom i naneti po obodu torte.
Za slaganje torte koristiti okruglu modlu sa odvojivim ivicama (npr. onu u kojoj ste pekli biskvit). Iskrojiti pek papir ili plastičnu foliju pa obložiti ivice kalupa.
Tortu slagati na sledeći nači: biskvit-fil od višanja-slatka pavlaka-biskvit-fil od višanja-glazura.
Ostaviti u frižider da se stegne. Izvaditi iz modle i dekorisati po želji.
Biskvit je vlažan i nije potrebno kvasiti ga. Fantastičnog je ukusa – totalno čokoladni. Lako se reže i ne mrvi. Odlično prileže uz fil i dugo ostaje svež.
Od 1 kg višanja, dobila sam i 430 ml soka.
Kako nisam posebno vešta u ukrašavanju, a ujedno više cenim svedene forme, ovo je ono što sam ja uspela, a vi možete u skladu sa vašim željama i veštinama.
Kuglice su pravljene od smese za ukrašavanje i lešnika, uz dodatak kakaoa kako bi se dobila tamnija boja.

TORTA SA BANANAMA



Nemam puno toga za reći… Nedostajali ste mi. Pregledam sve ili barem veći deo onoga što pripremate i čitam vas. Nadam se da ste mi svi dobro. U nekom drugom postu imaćete šta za pročitati (osim recepta), a sada vašoj pažnji prepuštam recept za jednu lepu, ukusnu i malo drugačiju tortu sa bananama. Odlučila sam se da postavim ovaj recept jer sam prijatno iznenađena ukusom i strukturom torte. Naime, probala sam ko zna koliko varijacija na temu torte sa bananama ali ni jedna nije bila ovako jednostavna tj. brza za pripremu i u isto vreme za konzumaciju:) Šalu na stranu, kao što znate, ja lepotu vidim u jednostavnim stvarima, a ova torta je baš jedna od tih.

Potrebne namirnice:
*Za biskvitno testo: 10 belanaca, 10 supenih kašika kristal šećera, 6  supenih kašika brašna, 10 kašika mlevenih oraha.
*Za fil: 10 žumanaca, 10 supenih kašika prah-šećera, 3 supene kašike oštrog brašna, 2 kesice Burbon vanil-šećera, 0.7 l mleka, 170 g putera, 350-400 g mlevenih oraha, 100 g šlaga, ±1 kg banana.

Napomena:
*Kore peći iz dva puta. Za svaku koru potrebno je koristiti polovinu navedenih sastojaka za biskvitno testo.
*Za ovu vrstu torte nisu potrebna velika jaja (“S klasa”). Naprotiv, koriste se ona malena - “B klasa”.
*Da bi se belanca UVEK dobro umutila potrebno ih je mutiti u metalnim posudama.
*Ukupna količina potrebnih oraha za pripremu torte je ½ kg. Od ove količine 10 supenih kašika mlevenih oraha potrebno je za pripremu biskvita, a ostatak (koji nisam precizno izmerila) se dodaje filu.
*Prilikom “oslobađanja” torte potrebno je preokrenuti tortu naglavačke :) i odvojiti je od folije.
*Ukoliko nemate ništa protiv korišćenja želatina u ishrani, banane, kao deo dekoracije, premažite (u tankom sloju) sa rastopljenim želatinom kako ne bi pocrnele. Jedna kesica želatina i više je nego dovoljna.
*Od ovako pripremljene torte (visina, širina mog kalupa) dobije se 16 porcija tj. parčadi.

Način pripreme:
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer tokom mućenja. Kada se utiša zvuk škriputanja šećernih kristala, smesi dodati prethodno pomešane mlevene orahe i brašno. Varjačom dobro promešati smesu i presuti je u nauljen i brašnom posut pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180-200° C, oko 10-15 minuta. Postupak ponoviti i prilikom pripreme druge kore. Kada su kore pečene, izvaditi ih iz rerne, ohladiti, a potom iseckati na što manje kockice.
Penasto umutiti žumanaca sa šećerom u prahu, dok ne postanu kremasta. Pa, u to dodati oštro brašno i vanil-šećera, te opet izmiksati. 0.7 l mleka dobro ugrejati (skoro da vri), pa u to dodati umućena žumanca, sve vreme mešajući. Kada masa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre, presuti u širu i pliću posudu (ovo da bi se smesa brže ohladila) i ostaviti sa strane.
Za to vreme umutiti puter, koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi. Umućen puter dodati ohlađenoj (mlakoj) masu za filovanje. Sve dobro umutiti mikserom. Tako pripremljenom filu dodati kockice ohlađenog biskvita i ostatak mlevenih oraha, pa sve još jednom dobro promešati varjačom. Smesu podeliti na dva dela.
Posudu po izboru (kalup sa odvojivim stranicama, modla, šerpa, duboka činija) obložiti najlonskom folijom (čistom najlonskom, tankom, kesom) sa svih strana, pri tome vodeći računa da završeci folije budu postavljeni višlje (da budu duži) od ivica posude. Zatim, u pripremljen kalup usuti polovinu smese i dobro je pritisnuti izravnati (koristeći kašiku), kako bi što bolje prionula uz dno i ivice posude. Na prvi sloj smese bogato naneti banane isečene na kolutove, a zatim naneti drugi sloj smese i ponovo izravnati smesu. Preklopiti ivice folije ka sredini kalupa i još par puta obmotati ceo kalup (sa gornje i donje strane), pa ostaviti tortu u frižider da se ohladi (24-48h). Nakon toga tortu izvaditi iz kalupa, izravnati ivice i dekorisati umućenim šlagom i bananama.
 


Нема коментара:

Постави коментар