недеља, 24. август 2014.

Boranija,kupus,blitva....RUCAK

                      Boranija

Laka priprema, bez distanja a ukus odlican.

Sastojci

  •   1/2 kg mahuna
  •   1/2 litre vode
  •   3 zlice maslinovog ulja
  •   1 veca glavica crna luka
  •   1 paprika
  •   1 mrkva
  •   300 gr pileceg mesa
  •   3 ravne zlice brasna
  •   1 zlicica zacinske paprike
  •   2 veca krompira
  •   1 zlica zacina
  •   sol
  •   biber
  •   3 lista persuna

Priprema

  1. 1
    U serpu sipajte 1/2 litre vode i 3 zlice ulja, u to iseckajte 1 glavicu crna luka, 1 papriku, 1 mrkvu, 300 gr piletine na kockice i stavite da se kuva.
  2. 2
    Kad meso omeksa dodajte 1/2 kg ociscene boranije isecene na kockice, 2 krompira isecena na kockice, posolite pobiberite, dodajte zlicu zacina i tri lista persuna.
  3. 3
    Neka se kuva ca 20 minuta ili dok ne omeksa boranija i krompir.
  4. 4
    U solju za belu kafu stavite tri zlice brasna i nalite malo hladne vode, mutite da dobijete glatku masu bez grudvica.
  5. 5
    Pripremljen sos nalite lagano uz mesanje , stavite zlicicu zacinske paprike i neka se krcka jos 5 minuta.

                  Punjene paprike

Jos jedno omiljeni jelo sa mljevenim mesom, rame uz rame sa sarmom :) 

Sastojci

  •  450 g Miješanog mljevenig mesa
  •  125 g Riže
  •  1 kom Crvenog luka
  •  2-3 češnja Češnjaka
  •  8-10 kom Paprika žutih ( babura)
  •  1 kom Jaje
  •  1 žličica Crvene slatke paprike
  •   Svježi peršin, celer list, sol, papar, malo vode
  •   Za umak
  •  500 ml Pasirane rajčice
  •  1 kom Rajčice
  •  1 žlica Brašna
  •  1 žličica Šećera
  •   Voda

Priprema

  1. 1 Smjesa za punjene paprike
    Pomiješajte meso, rižu koju ste prethodno dobro isprali, sjeckani luk, češnjak, peršil, celer, jaje, sol i papar. Dodajte malo vode da smjesa bude mekša (oko 1 dl). Paprike očistite od sjemene lože, pa punite pripremljenim smjesom.
    Paprike nemojte pretrpati smjesom, da ne budu tvrde kasnije. U sredini svake paprike napravite rupu prstom, da riža može da se se širi u toku kuhanja.
  2. 2 Umak za punjene paprike
    Na malo ulja popržite brašno dodajte vodu i metlicom brzo mješajte da se razbiju grudvice. Dodajte rajčicu, pasiranu rajčicu i šećer i promiješajte.
  3. 3 Punjene paprike_priprema
    U tako pripremljen umak poslažite paprike, jednu do druge, sa otvorom okrenutim prema gore. Dolijte vode, tako da prekrije paprike. Poklopite tanjurom da ne isplivaju i da se ne pomjeraju tokom kuhanja. Kuhajte 45-60 minuta, dok se lagano može probosti vilicom ili čačkalicom.
  4. 4 Punjene paprike s pire krompirom
    Paprike poslužite uz pire krompir!

                  Špinat

Prilog koji najčešće prati pire krompir, a može se posluživati uz meso - šnicle, gulaše, odreske, kuhana jaja i slično..

Sastojci

  •  200 g Špinat briketa smrznutih (pola vrećice)
  •  1-2 dl Mlijeka
  •  1 dl Vrhnja za kuhanje
  •  2 češnja Češnjaka
  •  1-2 žlice Brašna
  •  1-2 žlice Maslaca
  •   Sol, papar, muškatni oraščić

Priprema

  1. 1 Špinat_priprema
    Špinat brikete izvadite iz frizera i ostavite da se malo opuste - par minuta. Za to vrijeme u tavi na maslacu popržite kratko brašno ( ne smije posmeđiti), dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, pa  miješajte da se grudvice razbiju. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak.
  2. 2 Špinat
    Kad sve zajedno proključa, dodajte špinat brikete i miješajte dok se ne rastope i smjesa se sjedini. Špinat začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem.
    Poslužite sa pire krompirom uz glavno jelo po izboru.

    
  1.   SLATKI KUPUS SA SVINJSKIM MESOM

    Sastojci

    •  4 kom. crnog luka
    •  1 kg svinjskog mesa
    •  1 kg slatkog kupusa
    •  1,4 l vode
    •  3 ravne kafene kasike mlevenog bibera
    •  4-5 kom. lovorovog lista
    •  5-6 ravne kafene kasike vegete
    •  1 ravna kafena kasika bibera u zrnu
    •  Za zaprsku:
    •  5 pune kafene kasike mlevene paprike
    •  2 pune supene kasike brasna
    •  10 supene kasike ulja 

    Priprema

    1. 1
      Luk iseci na tanje reznjeve i dinstati na ulju dok ne omeksa.
      Svinjsko meso iseci na kockice i umesati u zdelu sa crnim lukom.
      Dodati mleveni biber.Meso dinstati dok ne pusti svoj sok.Povremeno promesati.
      Prvo umesati i dinstati polovinu kupusa koje ste isekli na tanje reznjeve a zatim dodati i  drugu turu kupusa.
    2. 2
      Kada kupus smeksa, preliti sa otp.1,4 l vode,dodati vegetu,biber u zrnu (koje sam stavila u jaje za caj) lovorov list i krompir isecen na vece komade.Poklopiti i kuvati na laganoj vatri otp.1,5 sata, dok meso ne omeksa.
    3. 3
      Zaprska:
      Zagrejati otp.10 supene kasike ulja i dodati brasno. Prziti dok ne bude svetlo braon boje.
      Skinuti sa vatre i umesati cetri pune kafene kasike mlevene paprike a jednu kafenu kasiku umesati u kupus. Staviti nazad na slabu vatru i malkice poprziti. Zaprsku postepeno umesati u kupus pazeci da se ne stvore grudvice.
      Kada ste sve umesali, kuvati na slaboj vatri jedno desetak minuta, dok ne bude gusci uz povremeno mesanje.

Нема коментара:

Постави коментар