недеља, 24. август 2014.

BOMBA TORTA....i jos...

               Voćna torta Blagica

U mojoj i u bilježnicama mojih sestara upisana je kao "Voćna torta Blagica", a netko je zove i "Dinastija". Nedavno sam objavila recept Obični rolat. Vidim da vam se svidio, pa evo i gdje je najčešće korišten. U originalnom receptu u fil se ukuhavaju žumanjci, ali ovo mi je puno lakša i finija verzija.

Sastojci

Priprema

  1. Ispeći Obični rolat po upustvima.
    Koristiti pekmez koji najviše volite.
  2. 1
    Za kremu: Pomiješati puding, brašno i vanilin šećer i šećer s malo mlijeka i sve ukuhati u ostatak kipućeg mlijeka.
    Kremu kuhati par minuta, istresti u posudu, pokriti folijom za čuvanje svježine i ostaviti hladiti.
  3. 2
    U ohlađenu (ali ne prehlađenu) kremu dodati izrađen maslac pola izrađeng slatkog vrhnja.
  4. 3
    Slagati tortu:
    U zdjelu staviti foliju. Na dno složiti red biskvita, potom kremu, banane umočene u sok od limuna, tanki sloj izrađenog slatkog vrhnja, opet red rolata, krema, banane, vrhnje i rolat. Neka se dobro ohladi, najbolje preko noći.
  5. 4 Voćna torta Blagica
    Dobro ohlađenu tortu "preokrenuti" na poslužavnik i omazati je tučenim slatkim vrhnjem.

                                 Tonina pita

Evo kolača napravljenog za kirvaj (crkveni god) u mom rodnom selu. Fini, meki biskviti od prženih lješnjaka i čokoladna krema rađena na pari… Ime? E, mog tatu zovu Tone, a on u dvorištu ima 30-ak starih, starih stabala lješnjaka koji su njegov ponos. Naravno, svake jeseni tata uloži ogroman trud da sve to pobere i očisti… da bi mi cijele godine uživali u finim lješnjacima…

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvite zajedno prokuhati ulje, vodu i šećer. Kada prokuha, skinuti s vatre i ohladiti dobiveni sirup.
    Izraditi čvrst snijeg od 8 bjeljanjaka i dodati mu ohlađeni sirup od vode, ulja i šećera. Lagano miješati, dodati lješnjake, kakao i brašno izmiješano s praškom za pecivo.
    Od te smjese peći tri biskvita na papiru za pečenje. (Ja sam izvagala koliko je teška smjesa i podijelila na tri dijela da su biskviti iste veličine.)
  2. 2
    Fil: Na pari lupati žumanjke i šećer dok ne bude gusto. Ja sam posudu sa žumanjcima i šećerom stavila direktno u posudu s vodom i mutila mikserom oko 20 minuta, i to ne stalno – mutim minutu-dvije, pa ostavim nekoliko minuta, i stalno tako… Kada se zgusne (to se najbolje vidi po rubovima posude na kojima se zadržava gusta, gusta krema) dodati otopljenu čokoladu, još mutiti nekoliko minuta i staviti hladiti. U hladno umiješati izrađeni maslac ili margarin. Filovati između kora.
  3. 3
    Staviti čokoladnu glazuru (čokoladu, maslac i malo mlijeka otopiti na laganoj vatri) i posuti sjeckanim lješnjacima.
  4.                              

                     Jabuke punjene orasima


    jabuke punjene orasima

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Najbolje je uzeti sitnije jabuke i poredati ih u gusto, tako da, kada režete kolač, na svakom komadu imate jabuke i oraha.
    2. 2 jabuke punjene orasima
      Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. Vrelim mlijekom popuriti orahe pomiješane sa žlicom šećera. Jabuke poslagati u lim premazan margarinom, napuniti ih orasima i staviti u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva da se peku 20-ak minuta. Kada dobiju žutu boju, preliti ih smjesom za biskvit. Peći još 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kada je biskvit pečen
    3. 3
      Na hladno staviti šlag i držati u hladnjaku

                                     Bijela kraljica


    Bijela kraljica - po ne znam koji put

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izraditi snijeg od pet bjeljanjaka, 100 g šećera i žlice octa. Smjestu staviti u kalup za tortu u koji ste stavili papir za pečenje. Peći sat vremena na 150 stupnjeva.
    2. 2
      Napraviti dvije ovakve kore. Izgledaju visoke, ali će se spustiti dok se ohlade.
    3. 3
      Izraditi žumanjke, šećer, vanilin šećer, gustin i puding sa dva dl mlijeka, to ukuhati u ostalo mlijeko. Kada se ohladi dodati izraženi maslac ili margarin. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio staviti lješnjake.
    4. 4
      Slagati: kora, fil s lješnjacima, kora, žuti fil.
    5. 5
      Cijelu tortu obložiti slatkim vrhnjem ili šlagom.

Нема коментара:

Постави коментар