недеља, 08. јун 2014.

Voćna torta


Ovo je prava prolećno-letnja varijanta, torta sa osvežavajućim kremom od kisele pavlake i šlag kreme, sa piškotama i jagodama, kako je u osnovnom receptu, mada je torta podložna izmenama po vlastitom ukusu.
Tako na primer, umesto jagoda možete iskoristiti višnje ili šumsko voće, a odlično se kombinuje i u hladnim zimskim mesecima sa voćem iz kompota. Radila sam je sa breskvama i bila je odlična! Sem toga, umesto piškota možete iskoristiti plazma keks ili ispeći lagani, jednostavni, žuti biskvit kao podlogu. Veoma je izdašna, a možete je napraviti u obliku pravougaonika ili u kalupu sa obručem kao šarlotu ;)

Potrebno je:
400 g piškota ili 600 g plazma keksa
400 g šlag kreme u prahu
300 ml kisele vode
2 čaše kisele pavlake
200 g prah šećera
1 kg jagoda ili voća po želji (npr. višanja)
sok ili mleko za natapanje piškota
Priprema:

Umutite šlag sa kiselom vodom. Posebno umutite kiselu pavlaku sa prah šećerom. Dodajte pavlaku u šlag I umutite mikserom da se lepo sjedini. Jagode presecite na kolutove. Šlag podelite na 4 dela I krenite da ređate slojeve: piškote prethodno kratko natopljene sokom ili mlekom (ili plazma keks, takođe nakvašen sokom ili mlekom), šlag, voće, šlag, i tako još jednom. Ukrasite tortu odozgo šlagom I kolutićima jagoda ili ako koristite višnje poređajte ih preko šlaga. Tortu dobro ohladite pre služenja. 
Pravite li tortu u kalupu sa obručem, u obliku šarlote, ostaće vam prilično kreme pa je iskoristite da napravite sličan dezert sa voćem i piškotama, ali u čaši. Klinci će se sigurno obradovati 

Нема коментара:

Постави коментар